Öldürmeyen ama süründüren silah

Türk ordusu uzun yıllardır kullandığı G-3’leri bırakıp Alman yapımı HK-33 otomatik tüfekleriyle donatılıyor. Yeni tüfekleri Doğu’da görev yapan komandolar kullanıyor.

Öldürmeyen ama süründüren silah
Öldürmeyen ama süründüren silah
GİRİŞ 31.10.2007 09:55 GÜNCELLEME 31.10.2007 09:55
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

Ağırlıklı olarak Doğu’daki komando birliklerinde görev yapan askerlerin uzun yıllardır piyade silahı olarak kullanılan G-3 otomatik silahlarının yerine HK-33 adlı yeni bir tür otomatik silah kullandıkları gözleniyor.


Önceki gün Hakkâri Yüksekova’da yapılan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında koruma görevi alan komandoların elindeki HK-3’ler G-3’e oranla modern ve yeni görünümleriyle dikkat çekti.


Konuştuğumuz askerler HK-33’leri 'Öldürmez ama süründürür' diye nitelendiriyor. 1986’da Almanlar tarafından G-3’lerin daha ileri ve modernize edilmiş bir modeli olarak seri üretimlerine geçilen bu silahların en önemli özelliği hayati organlara isabet etmedikten sonra öldürmekten çok yaralaması. Zaten HK-33’le ilgili olarak savunma içerikli internet sitelerinde de yaralama amaçlı olduğu bilgisi düşülmüş. Bundaki amaç ise kısaca şöyle anlatılıyor. Bir çatışma anında kimse o an ölen birinin cesedini oradan almak için uğraşmaz. Ancak, yaralanan birini kurtarmak zorunludur. En az iki asker onu çatışma alanından çekmek için uğraşmak zorunda kalır. Bu arada yaralanan kişi bağırıp çağıracağından çevresindeki insanların moralini de bozabilir. Böylece bir kişiyi yaralamakla en azından iki kişiyi daha bir süreliğine de olsa saf dışı edip düşmanın gücü zayıflatılır.

MKE, LİSANSLI ÜRETİYOR


HK-33’ler atası sayılabilecek olan G-3’lere göre daha hafif, daha uzun menzilli ve isabet oranı daha yüksek bir silah olarak niteleniyor. Ayrıca şarjörü 20 mermi alan G-3’lerin tersine şarjörü 30 mermi alıyor. Artık fiziki ömürleri tamamlanmak üzere olan G-3’lerin yerine uzun yıllardır yeni bir piyade tüfeği arayan Türkiye şimdilik HK-33’lerde karar kılmış görünüyor. Makine Kimya Endüstürisi Kurumu (MKEK) tarafından lisanslı olarak üretilen HK-33’ler şimdilik komando birliklerine dağıtılmış. Ancak, birkaç yıl içinde bütün askerlerce kullanılmaya başlanacak. Buna karşın savunma çevrelerinde daha çok yaralama amaçlı olarak tasarlanan HK-33’lerin yerine daha etkili piyade tüfeklerinin kullanılmasını isteyen görüşler de bulunmuyor değil.

YORUMLAR 50
  • mihenk bey 16 yıl önce Şikayet Et
    Namludan çeşitli koku ve renklerde çiçekler fırlatan tüfek yapalım.... Böylelikle PKK ile mücadele daha bir anlam kazanır. Onlara \"Bakın siz bize gerçek kurşun atıyorsunuz ama biz sizlere güller karanfiller atıyoruz.Hadi kolkola girip horon çekelim.\" mesajı verilmiş olur. Fesüphanallah. Tamam olur. Olur da, Bu kadar komedi olmaz.
    Cevapla
  • arif arı 16 yıl önce Şikayet Et
    . hk silahları iyi inceleyelim. olaki uydudan kumanda falan edilir maazallah. adamları artık demirine bile güvenemeyeceğiz herhalde?
    Cevapla
  • Faruk YILMAZ 16 yıl önce Şikayet Et
    . 2001-2002 de askerken dagitilmaya baslamisti ilk gordugumde oyuncak sandim sanki cocuklara kus tufegi gibi.teroristi yarala birde hastane ve ceza evindi bak,nato standardi oldugu icin degisiyor.sihhiye egitiminde g3 vurulmada ne olur diye sormustuk komutanimiz g3 mermisi yiyene mudahaleye gerek yok demisti.tam olum makinasi g3 e devam edilsin.
    Cevapla
  • Korhan Türkay 16 yıl önce Şikayet Et
    Ö.Faruk\'a: Kaynağın Muteber Değil Benim İçin. Bahsettiğin kaynak (Aksiyon),bu meseleye taraf olan, at gözlüğü takmış sabit fikirli bir dergidir.Onların ağzından çıkacak lafları ben zaten biliyorum.Atatürk bizzat bu işle ilgilenmiş,hatta o yokluk günlerinde Ankara\'da bir \"rüzgar tüneli\" bile yaptırmıştır:aero-dinamik araştırmaları için.Siz asıl, Menderes hükümetinin akıl babası Amerikan planlamacılarının;\"size demiryolu lazım değil otomobil temelli gelişin\" demesine ve uçak sanayiini gereksiz görmesine odaklanın.\"Kahramanınız\"(!)şaşırtacak sizi.
    Cevapla
  • turkersefa 16 yıl önce Şikayet Et
    . Kayseri\'de Attatürk!ün mirası dediğin o uçak fabrikasını Hulki Demirağ açmıştır. Onu kapattıransa rahmetli menderes değil Türkiyenin ilk yerli çimento fabrikasını çekemeyen halk parti zihniyetidir. Bilip bilmeden konuşmayalım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süper Lig devi büyük oynuyor! Di Maria ve Hermoso
İsrail'den Batı Şeria'da kanlı baskın! Evi buldozerle yıktı, şehitlerin naaşlarını çaldı