Düşünceyi sese çevirmede ilk adım

Bilimadamları, bilinci yerinde ancak konuşamayan hastaların düşüncelerini ses dönüştürmeye yönelik çalışmada önemli bir gelişme daha kaydetti...

Düşünceyi sese çevirmede ilk adım
Düşünceyi sese çevirmede ilk adım
GİRİŞ 15.11.2007 23:05 GÜNCELLEME 15.11.2007 23:05
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

New Scientist dergisinde yayımlanan habere göre, bilimadamları 8 yıl önce geçirdiği bir trafik kazası sonucunda felç olan, bilinci yerinde ancak konuşamayan bir hastanın beyninin, konuşmayla ilgili bölümüne elektrotlar yerleştirdiler.
Araştırmacılar, elektrotlar vasıtasıyla beyinin konuşma bölümünden gelen titreşimleri kaydettiler.

Bilimadamları, bundan sonraki aşamada, bu sinyalleri 'bir konuşma yazılımına' dönüştürmek için çalışacaklarını belirtti.
Birkaç hafta içinde bir bilgisayar, hastanın düşüncelerini seslere dönüştürme görevini yerine getirmeye başlayacak.

Teknolojinin geliştirilmesinde katkısı olanlardan Joe Wright, bunu başaracaklarını umduğunu belirterek, 'Karşılıklı konuşma hedefine ulaşmak isterdik ama henüz bundan çok uzağız' dedi.
Bilimadamları, bu tekniğin beyin okuma makinesiyle bir ilgisinin bulunmadığını özellikle vurguladı.

Max Planck Enstitüsü'nden Prof.John Dylan Haynes, 'Bazı temel düşünceleri tercüme edebilmeye başlamamız çok heyecan verici birşey. Ancak bir beyin okuma makinesinden henüz çok uzağız' dedi.

Prof. Geraint Rees de 'Şu anda kısıtlı bir kelime hazinesinin kodunu çözmeye doğru gidiyoruz' diye konuştu.


Haberin İngilizce metni için bakınız


(aa)

YORUMLAR 8
  • Mümin Müminoğlu 16 yıl önce Şikayet Et
    Ne İftirası, Ne Ailesi?. Sana veya senin gibilere neden iftira edeyim? Ailenle de ne işim olabilir? Ben \"sosyalizm\"i eleştirdim, \"sosyalist Utku\"yu değil. Hele eleştirdiğin zihniyetle beni bağdaştırıp da önyargı yansıması hükümlere varman da (indirgemeci ve genellemeci mantık) yapyanlış. \"Komünistler/Sosyalistler zinakardır\" diye birşey demedim ben; fakat bu ideolojilerin aile, din, ahlak gibi temel insani gerçeklerle arasının pek hoş olmadığı da ortadadır. Sonuçta sosyalizmin her çeşidi \"ütopik\"tir, çözümsüzlüktür.
    Cevapla
  • Utku Keskin 16 yıl önce Şikayet Et
    ainesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Bende saygısızlık hakaret yok ta Kendini yapılmaısnı istemediğini başkasına yapma diyen Benim bri bakış açısına göre gayet doğru ve inanılan görüşleri anlatan cümleme karşılık neler yazmış... Eğer dediğin gib değilse öbür dünya da iftira attıpın tüm sosyalistlerin eli yakasında olacak ki benim olacak Sosyalist diye sövdüğünüz ailemin hesabını (öyle bir hesap varsa) soracağım... Allah izin veririse bu dünyada da sormak nasip olur inşallah
    Cevapla
  • Mümin Müminoğlu 16 yıl önce Şikayet Et
    Göndermeden Göndermeye Fark Var. \"ince gönderme\" falan değil, düpedüz kasıtlı saygısızlık. \"Bir sebebe binaen yazmak\" değil, \"yazmak için sebep/bahane bulmak\"!.. Komünistleri/Sosyalistleri haksız yere eleştiren biri(leri) varsa, nerde eleştiriyorsa orda cevap verirsin. Her yerde beğenmediğin zihniyeti aşağılamaya kalkmazsın. Komünizm/Sosyalizm de zaten insanlık düşmanıdır (her inanç düşmanı ideoloji gibi); çözüm değil çözümsüzlük sebebidir. Tüm dünyada çökmüş zihniyetlerden kurtulun artık, geçti, eskidi.
    Cevapla
  • Utku Keskin 16 yıl önce Şikayet Et
    son yorumcuya. bana karşılıklı polemikler yayıonlanmaz kuralını filan uygulamayınız çünkü o zaman bri öncekine uygulamalıydınız. \"kendine yapılmasını istemediğini başkalarına da yapma\" demiş... Benimyaptığımda bri şey yok ince göndermeler var yapabilen yapsın Ama siz önce komünistlere sosyalistlere hakaret eden, \"komünizmin olduğu yerde fuhuş olur, tecavüz olur suç olur\"
    Cevapla
  • Mümin Müminoğlu 16 yıl önce Şikayet Et
    İlk Yorumcuya. Kiminle dalga geçtiğini sanıyorsun sen? İkide bir haberlere yorum yapıp da bazı zihniyetleri aşağılamak marifet midir? Çok merak ediyorsan veya kendinle çeliştiğini görmek istiyorsan, söyleyeyim; asıl aşağılık tavır budur, vazgeç!.. Emin ol senin zihniyetinde de çok aşağılanacak yön bulunur. Sonuçta: \"kendine yapılmasını istemediğini başkalarına da yapma\". Hadi, hemen şimdi, doğruya yönel, öyle boş işlerle vakit kaybetme, milleti de kızdırma. Başka faydalı uğraşlar bul kendine.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'ndaki aksaklık 40 saattir çözülemedi
Başkent'te kazanan çıkmadı! İlk finalist Dolmabahçe'de belli olacak