Mesnevi'nin Türkçe- İngilizce terümesi internette

Trabzon'un Sürmene, Hayrat ve Köprübaşı ilçelerinde oluşturulan "Mesnevi Çalışma Grubu", Mevlana'nın eseri Mesnevi'yi Türkçe ve İngilizce tercümeleriyle internet ortamına sundu.

Mesnevi'nin Türkçe- İngilizce terümesi internette
Mesnevi'nin Türkçe- İngilizce terümesi internette
GİRİŞ 23.12.2007 14:39 GÜNCELLEME 23.12.2007 14:39

Mevlana'nın doğumunun 800. yılı nedeniyle UNESCO tarafından ilan edilen "2007 Dünya Mevlana Yılı" etkinlikleri çerçevesinde, Trabzon'un Sürmene, Hayrat ve Köprübaşı ilçelerinde oluşturulan "Mesnevi Çalışma Grubu", Mevlana'nın eseri Mesnevi'yi Türkçe ve İngilizce tercümeleriyle internet ortamına sundu.

Sürmene Kaymakamı Eyüp Sabri Kartal önderliğinde yola çıkan Mesnevi Çalışma Grubu, 3 ilçeden öğretmen, öğrenci ve kamu görevlilerinden oluşuyor. 6 ciltte 25 bin 618 beyitten oluşan Mevlana'nın Mesnevi'si, bu grup tarafından Farsça orijinalı, orijinal okunuşu, Türkçe ve İngilizce tercümesiyle, "viki" adı verilen ve kullanıcıların yalnızca okumakla kalmayıp üzerinde özgürce değişiklik yapabildikleri sayfalardan oluşan internet sitesinde yayınlanıyor.

Yaklaşık 2 haftalık bir sürede, Mesnevi'nin 3 bin 300 beytini internet ortamında hazırlayan grup, çalışmalarını sürdürüyor. Sürmene Kaymakamı Kartal, yaptığı açıklamada, 2007 yılının Mevlana Yılı olması nedeniyle böyle bir çalışma yapmayı düşündüklerini, olumlu tepkiler aldıklarını ve destek gördüklerini söyledi.

Yurt dışında bulunduğu bir dönemde yabancılarla görüşme fırsatı bulduğunu, kendisine Mesnevi'yi sorduklarını anlatan Kartal, "o günden sonra Mesnevi'nin iyi öğrenilmesi ve herkesin uluşabileceği bir yapıda sunulması için fikirler geliştirdim. Mesnevi Çalışma Grubu da buradan yola çıkılarak oluşturuldu" dedi. Bu çalışmanın tamamıyla gönüllülerce yapıldığını ifade eden Kartal, "grup üyelerimiz, gecelerini gündüzlerine katarak çalışmaya başladılar ve bu çalışmayı, 25 bin 618 beyit bitene kadar sürdürmeyi planlıyorlar" diye konuştu.

Kartal, Mesnevi'nin en güzel açıklaması sayılan İsmail Hakkı Bursevi'nin Ruhu'l Mesnevi (Mesnevi'nin Ruhu) isimli eserini de "viki" grubundaki "vikisözlük" alanında internet ortamına sunduklarını sözlerine ekledi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Azerbaycan'dan son dakika Fransa duyurusu: Olacaklardan bizi sorumlu tutmasın!
Türk SİHA’ların ‘yerli’ gözü: Milyar dolarlık mesele