İmamı, MHP'den 'kovduran hadis'

'Cuma Namazına 3 kere üst üste gelmeyenin eli sıkılmamalıdır' sözleri nedeniyle Bahçeli tarafından MHP İmamlığından kovulan imam, bu yorumu neye dayanarak yaptı?

İmamı, MHP'den 'kovduran hadis'
İmamı, MHP'den 'kovduran hadis'
GİRİŞ 02.01.2008 13:30 GÜNCELLEME 11.09.2017 16:52
Bu Habere 143 Yorum Yapılmış

Ersin Çelik’in haberi…

Yeni Çağ yazarı Selahattin Önkibar’ın dünkü köşesinde, 'Bahçeli, MHP Genel Merkezi’ndeki imamı neden kovdu?' başlıklı yazısındaki iddiaları gündeme bomba gibi düştü.

Önkibar’ın yazısında anlattığı olaya göre, MHP Genel Merkezi’ndeki mescidin yıllardan beri imamlığını yürüten Mehmet Demirdelen, bir gün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yanına giderek, “Efendim beni bağışlayınız. Sizinle olan uzun dönemli tanışıklığımıza binaen cesaret alarak söylüyorum. Gençler Devlet Bey bir kez olsun Cuma namazına niye gelmiyor diye fısıldaşıyorlar. Cuma Namazlarını teşrif etseniz.” der. Bahçeli, imamın bu çağrısına “İnşallah… İnşallah…” diye cevap verir.

“3 KEZ GELMEYENİN ELİ SIKILMAZ”

Aradan bir süre geçer ve İmam Mehmet Deliveren, verdiği Cuma Hutbesi’nde, “Cuma namazlarını mazaretsiz üç kere üst üste kılmayanların eli bile sıkılmamalıdır” diye yorumda bulunur. Bu yorumu duyan MHP Genel Başkanı İmam Deliveren’i apar topar çağırttırır ve elini uzatır. İmam Deliveren kendisine uzatılan eli sıkar. Bahçeli, ’Neden sıktın elimi’ diye sorunca, Demirdelen, ’Uzattınız sıktım efendim’ der. Bahçeli’nin, ’Hani benim elim sıkılmazdı?’ sorusuna ’Ben öyle birşey demedim’ diye cevap veren Demirdelen’e, Bahçeli, ’vaazında söyledin ya’ deyince Demirdelen, ’Vaazda ben Allah’ın (cc) emirlerini söyledim. Ben o sözü sizi kastederek söylemedim. Ben Cenab-ı Hakkın emrini dillendirdim’ karşılığını verir.'

Bu diyalogun sonunda yıllardır MHP Genel Merkezi’nde imamlık yapan Mehmet Demirdelen, Bahçeli’nin verdiği emir doğrultusunda gönüllü yaptığı işinden ve partiden kovulur ve bir süre sonra Büyük Birlik Partisi’ne katılır.

CUMA’NIN ÖNEMİ İÇİN SÖYLENDİ”

Peki, İmam Mehmet Demirdelenen ‘“Cuma namazlarını mazeretsiz üç kere üst üste kılmayanların eli bile sıkılmamalıdır” yorumunu neye göre yapmıştır. Gerçekten üç kere Cuma namazına katılmayan bir Müslüman’ın eli sıkılmaz mı? İslam dininde böyle bir yaptırım var mı? Diye küçük bir araştırma yaptık.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz İslam Hukuku Profesörü Hayrettin Karaman, “Evet Cumayı 3 kere geçirmemekle ilgili böyle bir hadisin varlığında söz ederek, ”Tehavünen (önemsememek, ağır davranma, önem vermeme,) Cuma’ya gitmeyenler, namazı geçirenler için söylenmiştir. Hz. Peygamber bu sözleri, Cuma namazının ne kadar önemli olduğunu vurgulama için söylemiştir. Yoksa eli sıkılmaz diye bir şey yok. Bu tamamen namazın ne kadar önemli olduğunu ortaya koyan bir hadistir.” diye konuştu.

İmam Mehmet Deliveren’in yorumladığı hadis ise şöyle: “Allâh, önemsemeyerek üç Cuma’yı terk eden kişinin kalbini mühürler”  (Ebû Dâvûd, Salât, 210; Nesâî, Cumu’a, 2)

Konuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı’nın web sitesinde yapılan yorum ise şu şekilde:

 


“Cuma namazı, farziyyeti Kitap, sünnet ve icma ile sabit olan ve hutbeyi de ihtiva eden iki rekatlı, cemaatle kılınan bir namazdır. Yüce Allah, “Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında, alışverişi bırakıp hemen Allah’ı anmaya koşun.  Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allâh’ın lütfundan nasibinizi arayın. Allâh’ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz.” buyurmaktadır (Cumu’a 62/9-10).

Hz. Peygamber, “Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşmış her Müslüman’a farzdır.” (Nesâî, Cumu’a, 2; Ebû Dâvûd, Taharet, 129), “Cuma namazını kılmayan birtakım kişiler, ya bundan vazgeçerler ya da Allâh kalplerini mühürler de gafillerden olurlar.” (Müslim, Cumu’a, 12; Nesâî, Cumu’a, 2), “Allâh, önemsemeyerek üç Cuma’yı terk eden kişinin kalbini mühürler” (Ebû Dâvûd, Salât, 210; Nesâî, Cumu’a, 2) buyurmaktadır. Cuma namazı, Hz. Peygamber döneminden günümüze kadar bütün Müslümanlarca kılınmış ve bunun farz olduğu konusunda herhangi bir ihtilafa düşülmemiştir.”

Diyanet'in yorumunda da, Cuma namazının ne kadar önemli olduğu hadis ve ayetlerle vurgulanıyor. Bununla birlikte Cuma namazına 3 kere üst üste katılmayanlarla ilgili halk arasında, İmam Mehmet Demridelen'in yaptığı, 'eli sıkılmaz' yorumuna benzer söylemler de var. 'Nikahı düşer, dinden çıkar,' gibi yapılan yorumların hepsi Cuma namazının öneminin vurgulanması için söylenen sözler olarak yorumlanıyor.

HABER 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İLİŞKİLİ HABER

 

Bahçeli partinin imamını niye kovdu

MHP lideri Bahçeli'nin 7 senedir genel merkezin mescidinde imamlık yapan 70 yaşın-daki Mehmet Demirdelen'i yaka paça binadan kovdurduğu ortaya çıktı. Gerekçe hayli ilginç.

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR 143
  • halil ibrahim 16 yıl önce Şikayet Et
    aaaaaaaa. bakın cafe siyasette bu haberle ilgili bir haber yer alıyor.hocaefendi ve genel başkan yardımcımız konuşmuş.buyrun arkadaşlar hadi buyrun özürlerinizi bekliyoruz.korkmayın özür dileyin biz affederiz.
    Cevapla
  • HAKAN TÜRKEŞ 16 yıl önce Şikayet Et
    4. savaşanlardan yüzde 20si müslüman idi ne yapalım onlar müslüman çanakkale sizin mi olsun diyecektik,osmanlı son döneminde arablardan bazıları bize karşı savaşmadımı, yada bölünme taraftarı olan yalnızca zerdüşt pkk mı zannındasınız islamı savunup ayrılığı isteyen ne kadar kürt var biliyormusun,Türklük kavramını bizler istiklal marşını yazan m.akif i NİCE TÜRKTEN TÜRK OLARAK GÖREREK BELİTMİŞİZ BUNDA IRKÇILIK ARAYANLARA YAZIKLAR OLSUN.
    Cevapla
  • HAKAN TÜRKEŞ 16 yıl önce Şikayet Et
    3. yapmak isterseniz yanılırsınız.bir arkadaşımızın dediği İSTİKLAL marşımızda EBEDİYEN SANA YOK,IRKIMA YOK İZMİHLAL onu nasıl açıklayacak.ayrıca vatan ülküsü bekası yalnız islam yetmaz neden derseniz bunun örnekleri çoktur,tek TÜRKÇLÜK TEK İSLAM OLAMZ BUNLARIN BİRLEŞTİRİLMESİ GEREKLİDİR.ırakta görüyorsunuz olanları,filistinde görüyorsunuz olanları,bu vatanda yaşıyorsak tutkallardan birisinin eksikliğinin sonuçları kötüolur.müslüman vatansız olurmu bu nasıl lakayıtsızlıktır.çanakkalede savaşanlardan bize karşı
    Cevapla
  • HAKAN TÜRKEŞ 16 yıl önce Şikayet Et
    2. başka dostu yoktur lafı Türklerin tarih boyunca gördüğü ihanetler için söylenmiştir,TÜRKE kefen biçmede o kadar kolay olmadığı tarih boyunca ispatlanmış ve en son kurtuluş savaşında,çanakkalede,Kıbrısta bunlar ıspatlanmıştır,diğerlerine değinmek bile istemiyorum,bu ideolojinin dediği bir şey varsa bunu önyargıyla değil ülkücü bir arkadaşına danışarak rahatlıkla cevaplarını alabilirsin,burada iftira söyleminde bulunmadan ülkücü görüşünü anlamak lazım gelir,ülkücülerin din bilgisi sizin bilginizle kıyaslama
    Cevapla
  • mustafa aşığı 16 yıl önce Şikayet Et
    erhan hüseyin. güldürüyorsun insanı:)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Starbucks’ı boykot edenlere ‘salak’ diyen Ümit Özdağ, oyuncu Sinan Albayrak’a dava açtı
Küçükbaş hayvanda stokçuluğun kurban fiyatlarını artırdığı iddiası