Yerli malı 'LOST' dizisi geliyor

Dünyada milyonlarca seyircisi olan Amerikan dizisi Lost'a yerli sinemacılardan rakip geldi. İznik gölünün kıyısında çekilen 13 bölümlük dizi yakında yayına girecek...

Yerli malı 'LOST' dizisi geliyor
Yerli malı 'LOST' dizisi geliyor
GİRİŞ 13.01.2008 08:31 GÜNCELLEME 13.01.2008 08:31

Yakup Bulut'un haberi


Dünyada büyük ilgi uyandıran Amerikan yapımı “LOST” dizisinin Türk versiyonu çekildi. Ankaralı yönetmenler Enver Özüstün ile Bengli Aslan'ın fikriyle hayata geçirilen yerli LOST'un ismi ise 'Göl'. 60 kişilik gönüllü bir grup tarafından 6 ay süren çekimlerin ardından 13 bölümlük demosu hazırlanan “Göl”ün ekibi, şimdi gelecek televizyonlardan gelecek tekifleri beklemeye başladı.



SIRLAR SUALTINDA ÇÖZÜLECEK

Göl dizisinin konusu da Lost'daki gibi orman ve su kenarlarında geçiyor. Lost için kurulduğu kadar dev bir plato olmasa da yerli Lost için de İznik gölünün kıyısına bilgisayar ortamında bir sualtı kenti oluşturulmuş. Dizinin konusu ise, Göl'ün altında olduğuna inanılan sualtı kentinin içinde yer alan ve herkesin ulaşmaya çalıştığı İznik'in simgesi olan çinilerden birinde rastlanan ölümsüzlük madeni. Elbette bu madeni ele geçirmeye çalışan ve bir takım kişiler ve bunun sonucunda oluşan doğa üstü olaylar nedeniyle kasabaya, Belediye Başkanı tarafından kasabaya olayı araştırmak için davet edilen bir araştırma ekibin etrafında dönen ve her bir bölümde ortaya çıkan sırlarla ve yaşanan olaylarla gittikçe tırmanan olaylar zinciri.

“Gerçek bazen hiç de göründüğü gibi değildir” diyor filmin yönetmeni Enver Özüstün ve ekliyor “sadece filmlerde değil gerçek hayatta da; işte biz bu düşünce etrafında baştan sona her bölümde merak ve heyecanla izlenecek içinde sadece macera, aşk ve gerilim değil felsefi ve tarihsel dayanağı olan bir film yapmaya çalıştık.” Gemlik'teki su altı çekimleri ile başlayan Göl'ün çekim serüveni, Bursa İznik, Ankara Kızılırmak ve son olarak Bolu Topuklu vadisinde gerçekleştirilen çekimlerle tamamlanmış. 3D animasyonlar kullanılan filmde zor bir teknik olan gerçek sesli çekim gerçekleştirilmiş.


OKUL OLUYORLAR

Yönetmen yardımcılığını Sevinç Bilgin, görüntü yönetmenliğini Bengli Aslan'ın yaptığı çalışma sonrası aynı, ekip bu tür bağımsız çalışmaları sürdürmek için “AtölyeKISA” adında bir yapılanma yoluna gitme kararı almış. Diğer yandan filmle ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşmak isteyenler için bir web sayfası oluşturulmuş: www.goldizifilm.com. Göl dizisinin ilham kaynağı olan Lost, 1'i Altın Küre ve 6'sı Emmy olmak üzere 28 ödül sahibi. Plastik makyajından, su altı çekimlerine, üç boyut animasyonlarından ele aldığı konuya kadar yerli Lost “Göl” dizisi de, dizi film meraklılarına keyifli zamanlar geçireceğe benziyor.


OYUNCULAR ÜCRET ALMIYOR


30 genç oyuncunun yer aldığı dizinin oyuncuları yapımdan hiçbir ücret almazken, tamamen gönüllü girişimlerle çekilen dizinin maliyeti ünlü Amerikan dizisinin yanında oldukça mütevazı kalıyor. Lost'un yalnızca Amerikan ABC kanalında 2004 yılında yayınlanan ilk bölümü 5 milyon dolara malolurken, GÖL dizisinin 13 bölümlük demo çekimleri gönüllü yatırımlarla 50 bin YTL'ye kadar düşürülmüş. Dizinin yönetmenleri oyuncu ücretleri, konaklama, ulaşım, gıda masraflarının ücretsiz sağlanması ve sadece teknik materyale harcama yapılması ile yaklaşık 250 bin YTL'lik değeri olan yapımın bu mütevazi bütçe ile tamamlandığını anlatıyor.


YAKINDA BAŞLIYOR

Dizinin hangi televizyon kanalında yayınlanacağı henüz netleşmezken dizinin Görüntü Yönetmeni Bengli Aslan dizi için televizyon kanalları ile görüşmelere başladıklarını, amatör yatırımlarla çekilen dizi için ciddi tekliflerin geldiğini söylüyor. Aslan, “45 dakikalık bölümler halinde yayınlanacak olan yapımlar, aynı Lost'ta olduğu gibi özellikle 18-45 yaş arası genç bir kitleyi hedefliyor” diyor.


(Yeni Şafak)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeni bir “Yakup’un keçisi damdan düştü” vakası
Trabzonspor 10 kişiyle final kapısını araladı