İstiklal Marşı'ndan rahatsız oldu / Video

Şanlıurfa'da düzenlenen bir panele katılan araştırmacı yazar Altan Tan, panelde İstiklal Marşı'nın okunmasına tepki gösterdi. Tan tepkisini bakın hangi konuya bağladı?

İstiklal Marşı'ndan rahatsız oldu /  Video
İstiklal Marşı'ndan rahatsız oldu / Video
GİRİŞ 13.01.2008 22:00 GÜNCELLEME 13.01.2008 22:00
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

Muhammet Taşçılar'ın haberi


   Şanlıurfa'da 'İstiklal marşı' okunması panelisti rahatsız etti
İslamcı Kürt yazar İstiklal Marşının okunmasından rahatsız oldu.


Şanlıurfa'da, Avrupa Birliği (AB) sürecinde Urfa Tanıtımı Derneği tarafından organize edilen 'Yeni anayasa ve insan hakları' konulu panelde İstikal Marşı krizi yaşandı. Panelist olarak katılan İslamcı Kürt yazar Altan Tan, ilk sözü alarak su sözleri sarf etti. 'Burada biz bir saygı duruşuyla başladık, arkasından İstikal Marşını okuduk. Tam biz 12 Eylül darbe anayasasını değiştirmeye çalışırken, burada bir darbe oldu' sözleriyle karşılık vermesi salonda buz gibi hava esti.
Şanlıurfa'da Şair Nabi Kültür Salonunda, AB sürecinde Urfa Tanıtımı Derneğince organize edilen  'Yeni Anayasa ve İnsan Hakları' konulu panelle Şanlıurfa Barosuna kayıtlı Avukat Sabri Çepik, Araştırmacı Yazar Mehmet Metiner, İslamcı Kürt Yazar Altan Tan ile yazar Abdulkadir İkbal, panelist olarak katıldı.
Saygı duruşu  ve İstiklal Marşının okunmasının ardından başlayan programda ilk göze çarpan isim İslamcı Kürt yazar Altan Tan oldu. Yaklaşık 100 kişinin bulunduğu salonda İstiklal Marşı okunduğu sırada  yazar Tan, saygı duruşunda bulunması gerekirken, ellerini önde birbirine  bağlayıp, sağa sola bakıp salondaki konuklara gülümseyerek, İstiklal Marşını geçiştirmeye çalışması dikkat çekti. Bu durum karışışında oldukça şaşıran Altan Tan, paneli yönelten Abdulkadir İkbal'e neden panelde İstiklal Marşı okunduğunu sordu. Bunun üzerine mikrofonu alıp ilk açılış konuşmasını yapan Altan Tan, panelde İstiklal Marşının okunmasından dolayı duyduğu rahatsızlığını dille getirdi. Diyarbakır'dan Şanlıurfa'ya geldiği sırada yolda küçük bir kaza geçirdiğini ardından Siverek Devlet Hastanesinde gözünü açtığını söyleyen Tan, burada ilk sözün kendisine verilmesini istedi. 'Yeni anayasa ve insan hakları' konusunun tartışılacağı panelde söz alan Altan Tan konuşmasına şöyle devam etti. 'Şimdi burada biz bir saygı duruşuyla başladık, arkasından da İstiklal Marşını okuduk. Tam 12 Eylül darbe anayasasını değiştirmeye çalışırken, bir darbe oldu. Niye oldu onu da bilmiyorum. Biz sivil bir Türkiye istiyoruz. Demokratik bir Türkiye istiyoruz. İnsanların beli kalıplardan beli diktelerden, beli zorlamalardan sıyrılmasını istiyoruz. Hiç bir panelde ben bugüne kadar 25-30 yıldır, bu tür etkinliklere katılıyorum böyle bir şey görmedim. Neden böyle bir ihtiyaç duydu ben bilmiyorum. Biz resmi ideolojiyi değiştirmeye çalışıyoruz. Resmi ideolojilerin yanlışlarını anlatmaya çalışıyoruz. Burada ben sadece rahatsızlığımı ifade ediyorum. İstiklal Marşı da bizim başımızın gözümüzün üzerinde yeri var. Yazarı meşhur İslam mütefekkiri şair Mehmet Akif Ersoy'dur, onu rahmetle anıyorum. Ama bu tip uygulamalar çok yanlış şeyler, kendimi bir anda 12 Eylül Diyarbakır Askeri Cezaevinde hissettim. Yanlışlığını uygulamadan da edemedim, kimi rahatsız ederse etsin bu durum beni çok rahatsız etti'dedi.
İslamcı Kürt yazar Altan Tan'nın İstiklal marşının okunmasından dolayı duyduğu rahatsızlığı dile getirmesi üzerine salonda bulunan konuklar sesiz bir şekilde şaşkın bakışlar arasında yapılan konuşmaları dinledi. Bu durum karışışında söz alan Mehmet Metiner ise Tan hitaben şöyle cevap verdi.
'Buraya bir panel yapmaya geldik. Ben arkadaşımızın yönetiminden asla kuşku duymuyorum. Eleştirilmesi gerektiğine de inanmıyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk ve İstiklal Marşı ile bir problemimiz yok ama burası bir sivil kuruluş burada bir panel yapılıyor. Resmi bir toplantı değil yani bur tartışma gereksizdi. Ben rahatsız olmadım. birbirimizin kutsallığından rahatsızlık duyarak, bir çözüm dilinin geliştirileceğine de inanmıyorum. Bu şekilde bir çözüm çıkmaz'diye konuştu.
Şanlıurfa Barosuna kayıtlı Avukat Sabri Çepik ise 1982 Anayasasının 26'cı maddesine ilişkin olarak kanunla yasaklanan anadil maddesini eleştirdi. Dünyanın hiç bir ülkesinde dilin kanunla yasaklandığı bir yer olmadığını ifade eden Sabri Çepik, biran önce yeni anayasanın milletin iradesi de  göz önüne alınarak hayatta geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Panelde yapılan konuşmalar Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubeye bağlı polisler,tarafından kayıt altına alındı.









YORUMLAR 51
  • Murat Gökhan 16 yıl önce Şikayet Et
    Fatih Doğangüneş. Sen hemen de nasıl anlayıverdin %20\'nin içinde olduğumu? Senin maneviyatın buraya kadar işte hemen yapıştırıverirsiniz etiketi. Ayrıca Fatih ile nasıl bağ kurdun anlayamadım. Fatih Sultan Mehmed\'te Atatürk\'te benim ATAMdır. İkisiyle övünür ve gurur duyarım. Atatürk\'ü sevenler 1923\'te uzaydan inmedi sanırım.
    Cevapla
  • Suphi UÇAK 16 yıl önce Şikayet Et
    LAFTA MİLLİYETÇİLİK,VATANPERVERLİK İŞE YARAMIYOR.. Yorumcu kardeşlerim bilmeli ki Sayın Tan gerçek bir vatanperverdir.Gönlü milletinin huzur ve güveni için her türlü eza ve cefaya amade olduğu bilinmelidir.Herkesin köşesine çekildi bir dönemde köşe bucak canını dişine takarak milletin selameti için kimseden bir beklentisi olmadan her tehlikeyi göze alan bir fikir adamını yem etmek pek de insaflı olmasa gerek.30 senedir tanıdığım Altan TAN ender bulunan fedakar,cefakar,gönlü,beyni dopdolu adam gibi bir adamdır.sakın kimse hakkında yanlış fikre kapılmasın.
    Cevapla
  • Suphi UÇAK 16 yıl önce Şikayet Et
    YOBAZLIK YAPMAYIN LÜTFEN. Herşeyden önce haberden anladığı ile yorum yapmak,veryansın etmek yanlıştır.Olayın tanığı olarak sayın Tanı\'ın İstiklal Marşından rahatsız olduğu ve TAN\'IN sözlerinden salonda buz gibi havanın estiği doğru değildir.Ama bu tür panellerde Türk Büyüklri için saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı okutulması adet olmadığından, nevzuhur uygulama sebebiyle salonda buz gibi hava esmiştir.İstiklal Marşı aşıklarından biri olarak Başta ben olmak üzere herkeste şaşkınlık yarattı.Tan sadece yanlışlığı ifade etti.
    Cevapla
  • arif küsmüş 16 yıl önce Şikayet Et
    Kim söyletiyor. sayın yazar;İstiklal marşından rahatsız oduğunuzu söylüyorsunuz ama merak ettiğim şu;Bunu size kimin söylettiği,arkasından neler gelecek doğrusu merak ettim.
    Cevapla
  • osman catak 16 yıl önce Şikayet Et
    RAHATSIZ OLANLARDAN RAHATSIZIM. Türkiye Cumhuriyeti durdukça İSTİKLAL MARŞI okunacaktır.Bu sonsuza kadar böyledir.Hazım-sızlar faşisttir.Binbirçeşit faşist var bunlarda onlardan birtanesidir.Bu ülkede böyle kardeşim.Bu ülkemin özgürlük,bağımsız-lık marşıdır.Eğer diyorsunki marşına sahip çıkanlar faşist evet faşisttim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mehmet Şimşek'ten altın kotası açıklaması: Çıkar çevreleri memnun değil
CHP'li başkanlardan Özgür Özel'e rest! Şimdi ne yapacak?