Arıtman:Türbanı fahişeler takıyordu

Erdoğan’ın çıkışı, MHP’nin teklifi ve Yargıtay ile Danıştay’dan gelen açıklamalarla, türban tartışmaları devam ederken, CHP'li Canan Arıtman ortalığı karıştıracak bir açıklama yaptı:

Arıtman:Türbanı fahişeler takıyordu
Arıtman:Türbanı fahişeler takıyordu
GİRİŞ 19.01.2008 11:09 GÜNCELLEME 19.01.2008 11:09
Bu Habere 247 Yorum Yapılmış

Başbakan Erdoğan’ın açıklamaları, MHP’nin teklifi ve Yargıtay ile Danıştay’dan gelen sert açıklamalarla tırmanan türban tartışmaları devam ederken, CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman’dan türbanlılara çağrı geldi.

Radikal çıkışları ve açıklamaları ile tanınan Arıtman bu kez de türbanlı kadınlara “atın örtülerinizi özgürleşin” çağrısında bulundu. Arıtman, türban tartışmalarının erkek egemen anlayışın ürünü olduğunu kaydederek “erkeklerin biz kadınların üzerinden siyaset yapmasına engel olalım ve yeter artık diyelim” diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İspanya’daki “türban siyasi simge” sözleriyle başlayan türban tartışmaları devam ederken, türbanlılara hizmet verdiği iddiasıyla Meclis kuaförünü basan CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman da, tartışmalara ilişkin ilginç değerlendirmelerde bulundu. Bir kadın milletvekili olarak türban tartışmalarını değerlendiren Arıtman, türbanın rejim sorunundan önce kadın hakları sorunu olduğunu söyledi. Türbanın erkekler tarafından dayatılan bir sorun olduğunu savunan Arıtman, “bu tartışmalardan son derece üzgünüm. Bu sorun erkekler tarafından dayatılan bir sorun” dedi. Örtünmenin kadını aşağılayan, eşitsizleştiren bir olgu olduğunu ve bu yolla kadına “erkekle eşit değilsin” denildiğini kaydeden Arıtman, “örtünme Sümerlere, Asurlara kadar dayanıyor. Sümerlerde fahişeler örtünmüş, Asurlarda evli kadınlar örtünmüş. Örtünme Mezopotamya’da da var, bütün semavi dinlerde de. Arap toplumunda da Cahiliye döneminde kadın örtünmüş. Örtünmek İslamiyetle ortaya çıkmış bir şey değil” diye konuştu. İslamiyet’te kadının örtünmesinin ‘cinsel tacizden korunması’ amacıyla öngörüldüğünü kaydeden Arıtman, günümüzde bu sorunun hala tartışılıyor olmasını anlamanın mümkün olmadığını söyledi.

“DİN KİSVESİ ALTINDA KADINA DAYATILMASINA İSYAN EDİYORUM”

Türban sorununun bugün “din kisvesi altında kadına dayatıldığı”nı savunan Arıtman, bu duruma bir kadın olarak isyan ettiğini ifade etti. Türbanın Müslümanlığın şartı olmadığını da öne süren Arıtman, “Nur Suresinin 60. ayeti, ‘çocuktan kesilen kadın örtünmeyebilir’ diyor. Bu da menopozdan sonra kadının örtünmesine gerek olmadığı anlamına geliyor” dedi.

Türbanın günümüzde siyasetçiler tarafından siyasi rant için kullanıldığını, AKP’nin de yaklaşan yerel seçimler öncesinde ‘türban sorununu oya çevirmek’ istediğini kaydeden Arıtman şöyle konuştu: “Aslında iktidar sadece kadının başını örtmeye çalışmıyor. Başarısızlığını, yolsuzlukları, işsizliği de türbanla örtmeye çalışıyor. Daha da önemlisi önemli bir siyasi projenin, siyasal İslam’ın da üstü örtülüyor. Demokratik rejimden teokratik rejime, milletten ümmete geçişin de bu yolla üstü örtülüyor.”

“TÜRBAN ÖNCELİKLE KADINA ZARAR VERECEK”

Türbanı serbest bırakmanın, erkek egemen yapıyı güçlendireceğini, kadınlar arasında ayrımcılık yaratacağını ve kadın hakları hareketini yavaşlatacağını da belirten Arıtman, “Bu, Türkiye’nin Araplaştırılmasına, bir milletin ümmet haline dönüşmesine ve kadınların haklarını yitirmesine yarayacak. Türban neresinden bakarsanız bakın kadınların aleyhine bir durum. Bu yasağın kalkması öncelikle kadınlara zarar verecek” dedi.

TÜRBANLILARA ÇAĞRI: 'ÖRTÜLERİNİZİ ATIN, ÖZGÜRLEŞİN'

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, türbanlı kadınlara da çağrıda bulundu. Arıtman, “Atın örtülerinizi ve özgürleşin. Gelin bu türban esaretinden, erkek egemenliğinden kurtulalım. Bizim üzerimizden siyaset yapmalarına engel olalım ve onlara yeter artık diyelim” diye konuştu.

(ANKA)

YORUMLAR 247
  • Miray BAYRAK 16 yıl önce Şikayet Et
    CANAN, DİDEM VE DİĞERLERİ . Bugünküler de size benziyor,sizin gibi giyiniyor naaber! Ayrıca tarihin size lazım olan kısmını almayın sadece! Peygamber hanımları, eski hristiyan ve Yahudilerin hanımları nasıl giyinirmiş onları da araştırsanıza!.. mesela Hz.Meryem bu kadının inandığı kutsal bakire olmuyor mu!O mübarek kadın nasıl giyinirmiş bir baksın bakalım!
    Cevapla
  • 250 Ladin 16 yıl önce Şikayet Et
    Lütfen dikkat. http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=294203 Bu linkte ... ilgili haber var
    Cevapla
  • Mustafa Bacak 16 yıl önce Şikayet Et
    . Sürecek bu dünyadan muvahhidler sizleri; korkunuz sonunuzdan dünya lanetlileri
    Cevapla
  • gocen aygul 16 yıl önce Şikayet Et
    Batılaşmaya çalışmak ve en kötüsü çirkince hakaret etmek yerine, Türkiye\'de özgürce dinini yaşamak isteyenlere saygı duymaya çağrıyorum sizi ve sizin gibi düşünenleri. Sn. Arıkan öncelikle konuşmalarınıza dikkat edin. Şu anda bulunduğunuz konum, size kapalı bayanlara hakaret etme hakkını vermez. Erkek egemenliğinden kurtulmadan bahsediyorsunuz, resmen saçmalıyorsunuz. Sizin gibiler açsın gözlerini, bu insanlar sadece dinlerini serbestçe yaşamak istiyorlar, kimsenin egemenliğinde değiller. Ben şu anda açık bir bayanım, fakat dinimi çok seviyorum ve ileride dinimi daha da serbest yaşayabilmek için kapanabilirim de. Bu herkesin hakkı olmalı.
    Cevapla
  • gocen aygul 16 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadının mecliste yeri yok, olmamalı.. Bu kadını milletvekili yapanlarda da suç var. Bu kadın için oy veren kapalı bayanlar; siz bu kadını size ve Türk toplumundaki tüm kapalı bayanlara hakaret etsin diye mi milletvekili seçtiniz. Yazıklar olsun bu hakarete sessiz kalma Türkiye. Bu kadının mecliste yeri yok. Her ne gerekiyorsa yapılmalıdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD ve İran'dan gizli toplantı
İsrail Gazze'de Kemal Advan Hastanesi çevresini vurdu, çok sayıda ölü ve yaralı var