Zeytinliklerine bakmayan üreticiye ağaç başı 10 YTL ceza

TBMM Genel Kurulunda, temel ceza kanunlarına uyum amacıyla 170 kanunda değişiklik öngören tasarı kabul edilerek yasalaştı. İşte yeni ilginç kanun ve ceza maddeleri.

Zeytinliklerine bakmayan üreticiye ağaç başı 10 YTL ceza
Zeytinliklerine bakmayan üreticiye ağaç başı 10 YTL ceza
GİRİŞ 23.01.2008 15:29 GÜNCELLEME 23.01.2008 15:29
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

TBMM Genel Kurulunda, temel ceza kanunlarına uyum amacıyla 170 kanunda değişiklik öngören tasarı kabul edilerek yasalaştı. Yasaya göre, akarsular üzerinde izinsiz balık üretim tesisi kuranlar, 250 YTL idari para cezasına çarptırılacak.


Türkiye limanlarına girip çıkan gemilerden, Limanlar Kanununa muhalefet edenlere, liman başkanı tarafından 500 YTL'den 20 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilecek. Türkiye limanları arasında, kanunlara aykırı kabotaj yapan gemilerin kaptanlarına ve yabancılara ait deniz taşıtlarının sahiplerine 1000 YTL'den 25 bin YTL'ye kadar idari para cezası uygulanacak. Ayrıca yabancı gemiler ve diğer deniz taşıtları, idari para cezası tahsil edilinceye kadar elverişli bir limanda, masrafları kendisine ait olmak üzere tutulacak.


Denizde Can ve Mal Koruma Hakkında Kanunda öngörülen yükümlülükleri yerine getirmediği gerekçesiyle el konulan gemi, limanın bulunduğu yerin mülki amirliğince, ihale mevzuatı hükümlerine bağlı olmaksızın satılacak.


-SAHTE DOKTORLARA CEZA-


Uzman olmayıp da laboratuvar açanlar veya izinle açtıkları laboratuvarları uzman olmayan kişilere bırakanlara, bin YTL'den 5 bin YTL'ye kadar idari para cezası uygulanacak. Sahte doktor ve diş hekimlerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 1000 güne kadar adli para cezası verilecek. Diploma ve belgesi olmadığı halde ebelik yapanlara, 250 YTL idari para cezası uygulanacak. Ruhsatsız ve izinsiz sünnetçilik yapanlar, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Diploması veya meslek belgesi olmaksızın diş protez teknisyenliği yapan kişilere, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 1000 güne kadar adli para cezası verilecek.


-İZİNSİZ ÖLÜ NAKLİNE CEZA-


Defin ruhsatı olmadan cenaze defneden mezar bekçileri veya ölü sahipleri ile izin almadan bir şehir ve kasabadan diğerine ölü nakledenlere, 100 YTL idari para cezası verilecek. Belediyelerin karar organları veya ilgili komisyonlar tarafından mevzuata uygun olarak belirlenen yolcu nakil araçlarına ilişkin ücret tarifelerine uymayan kişi, belediye encümeni tarafından 250 YTL'den 5 bin YTL'ye kadar idari para cezasına çarptırılacak.


-ÖZEL HASTANELERE UYGULANACAK CEZALAR ARTTI-


Kayıt, malzeme, alet, eşya ve binaların sıhhi şartlarında ve hastane hizmetlerindeki noksanlar ile diğer eksiklikleri uyarıya rağmen zamanında yapmayan özel hastanelerin işletenlerine, 5 bin YTL idari para cezası verilecek. Yatan hastalardan, fazla ücret alan özel hastanelere 10 bin YTL idari para cezası uygulanacak. Özel hastanelerde, gerekli laboratuvar tetkiklerini yapmadan, karın, göğüs ve beyin ameliyatları yapan doktorlara 5 bin YTL idari para cezası verilecek. Tedavisini üstlendiği hastaları, yerine vekil bırakmadan izinsiz terk eden uzman doktorlar, 2 bin YTL idari para cezasına çarptırılacak.


-KENEVİR EKİMİ-


 İzin belgesi almadan veya izin belgesi almasına rağmen, bilerek izin verilen kısmın dışında fazla ya da farklı yerde kenevir ekimi yapan kişiler, 100 günden az olmamak üzere adli para cezasına çarptırılacak. Esrar elde etmek amacıyla kenevir ekimi yapan kişiye ise 1 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası verilecek. Yurda kaçak ilaç sokanlar, ilaçların miktarı ve değerine göre 100 günden 5 bin güne kadar adli para cezasına mahkum edilecek. İzinsiz olarak çeltik ekenlere, ektikleri her dekar için 50 YTL idari para cezası verilecek. Ayrıca kazanç sağlanan yerlerdeki çeltiklerin suyu kesilecek.


-ZEYTİNLİKLER-


Zeytinliklerine bakmayan üreticilere ağaç başına 10 YTL idari para cezası verilecek. Zeytinlik sahaları daraltılamayacak. Ancak belediye sınırları içinde bulunan zeytinlik sahalarının imar sınırları kapsamı içine alınması halinde altyapı ve sosyal tesisler dahil toplam yapılaşma, zeytinlik alanının yüzde 10'unu geçemeyecek. İzinsiz zeytin ağacı kesen veya sökenlere ağaç başına 60 YTL idari para cezası uygulanacak. Paralı yollardan geçiş ücreti ödemeden geçen araç sahiplerine, geçiş ücretinin 10 katı kadar idari para cezası uygulanacak. Bir doğal veya sosyal felaket nedeniyle ya da başka herhangi bir sebeple belgelerin yok olması veya kaybolması halinde, dava zaman aşımı süresi, dosya kovuşturma işlemleri devam edecek ölçüde tamamlanıncaya kadar işlemeyecek. Ancak, dosyanın yok edilmesine veya kaybolmasına kasten sebebiyet verilmemiş olması halinde ise durma süresi 5 yıldan fazla olamayacak.


-POSTA KUTULARI-


İzin almadan posta ve abone kutularını, bunları açacak anahtarları yapanlara, kullananlara; taşıtlara da posta aracı şeklini verenlere, 250 YTL idari para cezası uygulanacak. Tehlikeli oldukları için kabulü yasak olan maddeleri postayla gönderenlere, suç oluşturmadığı takdirde 400 YTL idari para cezası uygulanacak. İzinsiz ticari amaçla posta faaliyetinde bulunanlara, 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek. Sınır dışı edildikleri veya Türkiye'yi terk etmesi gerektiği halde ülkeye izinsiz gelen yabancılar, 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.


-FİKİR VE SANAT ESERLERİ-


Bir sanat eserini, icrayı, fonogramı veya yapımları hak sahiplerinden izin almadan işleyen, çoğaltan, çoğaltılmış nüshalarını yayan, temsil eden veya her türlü işaret ses veya görüntü nakline yarayan araçlarla halka iletenlerden, izni alınmamış hak sahipleri, sözleşme yapılmış olması halinde isteyebileceği bedelin veya tespit edilecek rayiç bedelin en çok 3 kat fazlasını isteyebilecek. İzinsiz çoğaltılan kopyalar satışa çıkarılmamışsa, hak sahibi, çoğaltılmış kopyaların, çoğaltmaya yarayan film, kalıp ve benzeri araçların imhasını veya üretim maliyet fiyatını geçmeyecek uygun bir bedel karşılığında kendisine verilmesini ya da sözleşme yapılması halinde isteyebileceği miktarın 3 katı fazlasını talep edebilecek.


Bir eseri icrayı, fonogramı veya yapımı, hak sahiplerinin yazılı izni olmaksızın işleyen, temsil eden, çoğaltan, dağıtan, her türlü işaret, ses veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma ileten, yayımlayan ya da hukuka aykırı olarak işlenen veya çoğaltılan eserleri satışa sunan, satan, kiralayan, ödünç veren veya başka şekilde yayan, ticari amaçla satın alan, ithal ve ihraç eden, kişisel kullanım amacı dışında elinde bulunduran ya da depolayan kişi hakkında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunacak. Başkasına ait esere kendi eseri olarak ad koyan kişi, 6 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasına mahkum edilecek. Bu suçu, dağıtarak veya yayımlayarak işleyenlere de verilecek hapis cezasının üst sınırı 5 yıl olacak. Bir eserden kaynak göstermeksizin alıntı yapanlara, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.


-ALENİLEŞMEMİŞ ESERİ AÇIKLAMAYA CEZA-


Hak sahibi kişilerin izni olmaksızın, alenileşmemiş bir eserin içeriği hakkında kamuya açıklamada bulunan kişi, 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılacak. Bir eserle ilgili olarak yetersiz, yanlış veya aldatıcı nitelikte kaynak gösteren kişiler de 6 ay kadar hapisle cezalandırılacak. Bir eseri, icrayı, fonogramı veya yapımı, tanınmış bir başkasının adını kullanarak çoğaltan, dağıtan, yayan veya yayımlayan kişi, 3 aydan 1 yıla kadar hapse mahkum edilecek.


-BİLGİSAYAR PROGRAMLARI-


Bilgisayar programlarının hukuka aykırı olarak çoğaltılmasının önüne geçmek amacıyla oluşturulan ilave programları etkisiz kılmaya yönelik program veya teknik donanımları üreten, satışa sunan, satan veya kişisel kullanım amacı dışında elinde bulunduran kişilere, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası uygulanacak. Bandrol yükümlülüğüne aykırı ya da bandrolsüz olarak bir eseri çoğaltıp satışa sunan, satan, dağıtan veya ticari amaçla satın alan kişilere, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek. -


KALDIRIMLARDA KİTAP SATIŞ YASAK-


 Yasal olarak çoğaltılmış bandrollü eserlerin, yol, meydan, pazar, kaldırım, iskele ve köprü gibi yerlerde satışı yasak olacak. Sahte bandrol üretenler, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Bir eserle ilgili olarak usulüne uygun biçimde temin edilmiş bandrolleri başka bir eser üzerinde uygulayan kişi, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve bin 500 güne kadar adli para cezasına çarptırılacak.


TBMM ana binaları ile Meclis Başkanlığınca belirlenen yerlere, mahkeme salonları ile eğitim ve öğretim kurumlarına, siyasi partilerin açık hava ve kapalı yer toplantılarına, toplantı ve gösteri yürüyüşlerine, spor karşılaşma ve yarışmalarının yapıldığı yerlere, grev ve lokavt olan işyerlerine, silahla giren veya buralarda silah taşıyan kişilere, fiilleri daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, 50 günden az olmamak üzere adli para cezası verilecek. Bu kişilere, ön ödeme veya mahkumiyet kararındaki adli para cezasının infaz edildiği veya düştüğü tarihten itibaren 5 yıllık süre geçmediği taktirde, silah taşıma ruhsatı verilmeyecek.


-CEZA ALANLARA RUHSAT VERİLMEYECEK-


Ateşli silahlarla ilgili suçlardan ceza alanlar, affa uğramış olsalar bile, ateşli silah taşıma ve bulundurma ruhsatı alamayacaklar. Ateşli Silahlar Kanuna aykırı olarak yurda silah sokan, satan, satmaya aracılık edenler, 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Kurusıkı tabir edilen ses ve gaz fişeğiyle benzerlerini atabilen tabancayı, teknik özelliklerinde değişiklik yaparak öldürmeye elverişli silah haline dönüştürenlere, 1 yıldan 3 yıla kadar ve 30 günden 100 güne kadar adli para cezası verilecek. Şiş ve satır gibi kesici aletleri saldırı amaçlı taşıma yasak olacak. Yivli ve yivsiz silahlar ile kama, hançer, şişli baston, pala, kılıç, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar ve benzeri aletleri saldırıda kullanmak üzere taşıyanlara, 3 aya kadar hapis veya adli para cezası uygulanacak.


İzinsiz tüfek ve tabanca imal edenler, 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Ruhsatsız eczane açanlara 3 aydan 1 yıla kadar, diplomasız kimyagerlik veya kimya mühendisliği yapanlara 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. At yarışlarıyla ilgili kanun hükümlerine aykırı müşterek bahis veya yarış piyangosu düzenleyenler, 3 aydan 2 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasına mahkum edilecek. Suçun; at sahibi, antrenör, jokey, jokey yamağı, seyis ve yarış hizmetlileriyle işlenmesi durumunda verilecek hapis cezası, 6 aydan az olamayacak.


-SAHTE VETERİNERLER-


Yetkisi olmadığı halde hemşirelik yapanlara 100 YTL idari para cezası verilecek. Veteriner olmadığı halde hayvan tedavi edenler, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. İşçilerine öğle dinlenmesi yaptırmayan işverene, 100 YTL para cezası uygulanacak. Arama izni ve ruhsatı olmadan petrol arayanlar, 3 aydan 1 yıla kadar, fidan ekim sahasını bozanlar, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.


-ORMANLARA İZİNSİZ HAYVAN SOKULMASI-


Ormanlara izinsiz hayvan sokanlarla, ormana başıboş hayvan girmesine sebep olanlara, hayvan başına kıl keçisi için 6, büyükbaş hayvanlar için 3, küçük baş hayvanlar için de 1 YTL idari para cezası verilecek. Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak orman yangınına yol açanlara 2 yıldan 7 yıla kadar, kasten orman yakanlara ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis; devletin güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde orman yakanlara da müebbet hapis cezası uygulanacak. Yasak bir bitkiyi yurda sokanlara, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek.


-YANLIŞ ADRES BİLDİRENE CEZA-


Yanlış adres bildirenler hakkında, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası uygulanacak. Başkaları adına gelen tebligatı, muhatabına en kısa sürede vermeyerek, geciktirenler ile tebligatın muhatabıyla ilgili yalan beyanda bulunanlar 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.


(2) SPOR KARŞILAŞMALARININ YAPILDIĞI ALANLARA, SİLAH, KESİCİ VE DELİCİ ALETLE GİRENLER, 1 YILA KADAR HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILACAK


TBMM Genel Kurulunda, temel ceza kanunlarına uyum amacıyla çok sayıda yasada değişiklik öngören tasarı kabul edilerek yasalaştı. Yasaya göre, spor karşılaşmalarının yapıldığı kapalı veya açık alanlara, her türlü silah, kesici ve delici alet, sis veya ses bombası sokanlar, 3 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılacak; ayrıca, 6 aydan 1 yıla kadar karşılaşmaları seyirden men edilecek. Yasaklı olmasına rağmen spor alanına girenlere, bu kişilerin girmesine yardımcı olanlara ve önlem almayanlara, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bu konuda kanundaki yükümlülüklerini yerine getirmeyen kamu görevlileri hakkında, TCK'nın "görevi kötüye kullanma" suçunu düzenleyen 257. maddesi uygulanacak Yetkisi olmadığı halde, spor karşılaşmalarıyla ilişkili olarak sabit ihtimalli veya müşterek bahis oynatanlar, oynanmasına yer veya imkan sağlayanlar, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak.


Yurt dışında oynatılan her türlü bahis veya şans oyunlarının internet yoluyla ve başka şekilde erişim sağlayarak oynanmasını sağlayanlara, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak. Bahis veya şans oyunlarıyla bağlantılı olarak para nakline aracılık edenlere, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası kesilecek. Reklamla ve başka şekilde, bahis veya şans oyunlarının oynanmasını teşvik edenlere, 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve 3 bin güne kadar adli para cezası verilecek.


-VERGİDE SAHTECİLİK-


Vergi kanunlarına göre tutulan defter, kayıt ve belgeleri tahrif edenler, gizleyenler veya yanıltıcı belge düzenleyen veya bu belgeleri kullananlar hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis uygulanacak. Bu defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sayfalarını yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Maliye Bakanlığı ile anlaşması bulunan kişilerin basabileceği belgeleri basan veya bilerek kullanan kişilere 2 yıldan 5 yıla kadar ceza verilecek.


-ÇOCUĞUNU OKULA GÖNDERMEYENE CEZA-


Yapılan tebliğe rağmen çocuğunu okula göndermeyenlere, çocuğun okula devam etmediği her gün için 15 YTL idari para cezası verilecek. Buna rağmen çocuğunu okula göndermeyen veya göndermeme sebebini okul idaresine bildirmeyenlere 500 YTL ceza uygulanacak. Buna aykırı davrananlara 400 ile 1000 YTL arasında idari para cezası verilecek. Resmi araçları, kişisel amaçları için kullananlara 1 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.


-SEÇİM YASAKLARI-


Seçim kurullarının toplanmalarına ve görevlerini yapmalarına engel olanlara, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. Seçim işlerinin yapıldığı sırada, seçim kurulları veya kurul başkanları tarafından alınan karar ve tedbirlere, uyarılara rağmen uymayanlara, 200 YTL idari para; bu karar ve tedbirlerin uygulanmasını zorlaştıran veya neticesiz kalmasına neden olan kişilere, 6 aya kadar hapis ve 500 YTL'den 2 bin YTL'ye kadar idari para cezası uygulanacak. Seçim başladıktan sonra kuruldaki görevlerini haklı bir gerekçe olmadan terk edenler 3 aydan 1 yıla kadar; seçime ait kağıt, oy pusula ve zarfları ile sandıkları vaktinde yerine göndermeyen seçim kurulu başkan ve üyeleri, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Seçmen kütüğüne, kendisini veya bir başka seçmeni bilerek birden fazla kayıt ettirenlere 6 aydan 2 yıla kadar hapis verilecek.


-OY SANDIĞINI ÇALANLARA 5 YIL HAPİS-


Seçim propagandası toplantısına engel olan kişi, 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak, bu suçun, en az 3 kişi ve silahla işlenmesi durumunda, ceza artırılacak. Hakkında yayın durdurma kararı verilen özel radyo ve televizyon kuruluşlarının sorumlularına 15 bin YTL'den 100 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilecek.


Oy verme gününden önceki gün saat 18.00'den sonra ve oy verme gününde umuma açık yerlerde seçim propagandası ile bu amaçla yayın yapanlar, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Oyunu kullandıktan sonra uyarıya rağmen sandık başından ayrılmayan veya herhangi bir müdahale, telkin veya tavsiyede bulunanlara 3 aydan 1 yıla kadar; başkasının adına oy vermeye teşebbüs eden veya veren kişilere 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. Yetkisi olmadığı halde her ne sebeple olursa olsun oy sandığının yerini değiştiren, yerinden kaldıran, oy sandığını açan, çalan veya tahrip eden veya içindeki oy zarflarını alan, çalan veya değiştiren kişilere, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.


-SEÇİM BOYASINI SİLEREK İKİNCİ KEZ OY KULLANANLAR-


Oyunu kullandıktan sonra, sürülen özel boyayı silerek ikinci kez oy kullananlar, kullanmaya teşebbüs edenler; 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve 500 günden 2 bin 500 güne kadar adli para cezası uygulanacak. Seçim sonuçlarına, geçerli bir neden olmaksızın ve kötü niyetle itiraz edenlere, 1000 YTL'den 5 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilecek. Seçim günü silah taşıyan kişi, 25 günden az olmamak üzere adli para cezası ödeyecek.


-DEVLET MEMURLARI-


Devlet memuru olacaklarda; işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha üzeri mahkumiyet cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suç işlememe şartı aranacak. Memur olabilmek için ayrıca, anayasal düzene ve bu düzeninin işleyişine, milli savunmaya, devletin sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama ve kaçakçılık suçlarından mahkum olunmaması gerekecek. Emeklilik ve istifa gibi sebeplerle görevinden ayrılan adli, idari ve askeri yargı hakim ve savcıları, son 5 yıl içinde hizmet verdikleri mahkeme veya dairelerin yargı çevresinde, görevden ayrılma tarihinden itibaren 2 yıl süreyle avukatlık yapamayacak. Bu durum, Yüksek yargı üyeleri, Anayasa Mahkemesi hakim ve savcıları ile raportörleri için de geçerli olacak. -


AVUKATLAR HAKKINDA SORUŞTURMA-


 Avukatların, avukatlık veya Türkiye Barolar Birliği ya da baroların organlarındaki görevlerinden doğan veya görev sırasında işledikleri suçlardan dolayı haklarında soruşturma, Adalet Bakanlığının vereceği izin üzerine, suçun işlendiği yerin Cumhuriyet Savcısı tarafından yapılacak. Avukat yazıhaneleri ve konutları, ancak mahkeme kararıyla ve kararda belirtilen olayla ilgili olarak Cumhuriyet Savcısı denetiminde ve baro temsilcisinin katılımıyla aranabilecek. Ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü hali dışında avukatın üzeri aranmayacak. Ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü halinde soruşturma, bizzat Cumhuriyet Savcısı tarafından genel hükümlere göre yapılacak. Yetkisi olmadığı halde avukatlık yapanlar, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.


-MERKEZ BANKASI PERSONELİ HAKKINDA SORUŞTURMA-


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası personeli hakkında, zimmet suçu ile kanunla verilen görevlerin yerine getirilmesi sırasındaki eylemleri dolayısıyla soruşturma ve kovuşturma yapılması Banka Meclisinin; atama ve seçim suretiyle görev yapan diğer mensupları hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılması ise Başbakanın, Cumhuriyet başsavcılığına yazılı başvuruda bulunmasına bağlı olacak. Beyan veya tescildeki niteliğe uymayan veya ambalajdaki vasıf ve markası değiştirilmiş, tahrif edilmiş, bozulmuş ve karıştırılmış yemleri üretenlere 5 bin YTL'den 25 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilecek. Hayvan sağlığı için tehlikeli olan bu yemleri, özelliğini bilerek üretenler, satanlar 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Afet bölgelerinde felakete uğrayanlara, bedelli veya bedelsiz olarak verilen hayvanlarını, tohumluk, gübre, mücadele ilacı, alet makine gibi canlı ve cansız üretim araçlarını veya tesislerini izinsiz olarak 2 yıl içinde satan, devreden ya da başka maksatlarla kullananlara, mülki amir tarafından 200 YTL'den 5 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilecek.


-SERMAYE PİYASASI KANUNU-


Sermaye piyasası araçlarının değerini etkileyebilecek, yalan, yanlış, yanıltıcı, mesnetsiz bilgi veren, haber yayan ya da yorum yapanlar, sermaye piyasasından izinsiz olarak faaliyette bulunanlar, sermaye piyasası araçları, nakit ve diğer her türlü kıymeti, kendisinin veya başkasının menfaatine satan, kullanan ve gizleyenler; 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. SPK görevlilerine istenen bilgileri vermeyen, eksik veya gerçeğe aykırı belge verenler, defter ve belgeleri ibraz etmeyen, saklayan, yok edenlerle defter ve kayıt tutmayanlara, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına verilecek.


-GREV VE LOKAVT CEZALARI-


Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu'ndaki şartlar gerçekleşmeden grev veya lokavt kararı verenlerle, bunu teşvik edenler, zorlayanlar veya propagandasını yapanlar 3 aya kadar, kanun dışı greve katılanlar 6 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Grev ve lokavt kararını şart ve usulleri dışında uygulayanlar, uygulanmasına zorlayanlar, teşvik edenler ve propaganda yapanlara, 3 aya kadar hapis cezası uygulanacak. Grev veya lokavtın sürekli ya da geçici olarak yasaklandığı iş yerlerinde bu kararı verenler, teşvik edenler, zorlayanlar veya propagandasını yapanlar ise 2 aydan 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılacak. Grev veya lokavt kararı verenler, böyle bir kararın verilmesine veya uygulanmasına veya bunlara katılmaya ve devama zorlayanlara, teşvik edenlere ve bu yolda propagandasını yapanlara; grev ve lokavta katılanlar veya devam edenlere, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, milli egemenliğine, Cumhuriyetin niteliğine, devletin güvenliğine aykırı amaçla grev ve lokavt kararı verilmesi veya uygulanması halinde, cezalar yarı oranında artırılacak.


-GREV ÇADIRINA 6 AY HAPİS-


Grev uygulanan iş yerinde, "Bu iş yerinde grev vardır"; lokavt uygulanan iş yerinde de "Bu iş yerinde lokavt vardır" ibareleri dışında, bu iş yerleri çevresinde afiş, pankart gibi ilan araçlarını asan veya yazı yazanlarla iş yeri ve çevresinde grev nedeniyle kulübe, baraka, çadır gibi barınma yerleri yapanlar veya yaptıranlar, 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılacak.


İş yerlerinde okuma-yazma bilmeyen işçilerin eğitimlerini yaptırmayan özel kurum ve kuruluş yöneticileri, 200 YTL idari para cezasına çarptırılacak. Bildirimde bulunmadan yabancı işçi çalıştıran işverene, her bir yabancı işçi için 250 YTL idari para cezası uygulanacak. İşsizlik sigortasına ilişkin yükümlülükleri nedeniyle sigortalıların ücretlerinden indirim veya kesinti yapan işverenlere her bir sigortalı için 500 YTL, işten ayrılma bildirgesini kuruma vermeyen işverenlere de her bir fiili için ayrı ayrı 1000 YTL idari para cezası verilecek. Yardım toplama faaliyetlerinden elde edilen mal ve paraları zimmetine geçirenler, TCK'nın zimmet suçuna ilişkin hükümlerle cezalandırılacak. İzinsiz yardım toplayanlara 700, izin verilen yer dışında yardım toplayanlara da 500 YTL idari para cezası verilecek.


(3) Yasaya göre, taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına sebebiyet verenler, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak. Bildirimi yapılmış olan kültür ve tabiat varlıklarını satan, veren, satın alan, kabul eden kişi 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. Kültür ve tabiat varlıklarını, kanuna aykırı olarak yurt dışına çıkaranlara da 12 yıla kadar hapis verilecek. Kültür ve tabiat varlıklarıyla ilgili bildirim yükümlülüğüne aykırı hareket edenlere, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.


-İZİNSİZ DEFİNE ARAMAYA CEZA-


İzinsiz kazı veya sondaj yapan kişilere 2 yıldan 5 yıla kadar, izinsiz define arayanlara 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası uygulanacak. İzin almadan fındık bahçesi kuranlara 700 YTL; ruhsatsız çay bahçesi kuranlara her dekar için 400 YTL idari para cezası verilecek. Ayrıca çaylıkları da söktürülecek. Ruhsatsız çay bahçesi kuranlara her dekar için 400 YTL ceza verilecek.


-TOPLANTI VE GÖSTERİ YÜRÜYÜŞLERİ-


Kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşleri düzenleyen veya yönetenlerle bunların hareketlerine katılanlar, fiil daha ağır bir cezayı gerektiren ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Toplantıya ilişkin kanunda belirtilen görevleri yerine getirmeyen düzenleme kurulu üyeleri, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına mahkum olabilecek. Güvenlik kuvvetlerine, hükümet komiserine veya yardımcılarına, hükümet komiseri tarafından toplantı veya yürüyüş safahatının teknik araç ve gereçlerle tespiti için görevlendirilenlere, bu görevlerini yaptıkları sırada cebir ve şiddet veya tehdit veya nüfuz ve müessir kuvvetle engel olanlar hakkında, fiilleri daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. İzinsiz finansal kiralama faaliyetinde bulunanlara 6 aydan 2 yıla kadar hapis, 5 bin güne kadar adli para; izinsiz haşhaş ekimi yapan kişilere de 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.


-SALGIN HASTALIK TAŞIYAN HAYVANLAR-


Gümrük kapıları dışındaki başka yerlerden hayvan veya hayvan maddelerini ithal veya ihraç edenler, salgın hayvan hastalığı nedeniyle gümrük kapılarından yurda sokulması yasaklanan hayvan ve hayvan maddelerini geçirenlerle, karantina veya muayene yerlerindeki hayvanları kaçıranlar, 6 aydan 2 yıla kadar hapis, 1500 güne kadar adli para cezasına çarptırılacak. Hayvan park, pazar ve panayırlarından başka yerlerde canlı hayvan satanlara 250 YTL, veteriner sağlık raporu olmadan hayvan nakledenlere 750 YTL ceza verilecek. Hastalıklı hayvanlarla ilgili kordon altına alınan bölgeyi belli etmek için konulan işaret ve levhaları tahrip eden veya yerlerini değiştirenlere, 500 YTL idari para cezası verilecek. Kuduz hastalığının bulunduğu yerlerde köpek ve kedilerini muhafaza etmeyen kişiler, 1000 YTL idari para cezası ödeyecek. İzin almadan hayvan sağlığını korumada kullanılan her türlü aşı, serum ve biyolojik maddeleri imal eden ve satanlara, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası uygulanacak. Kombina, mezbaha ve hayvan kesimi yerlerinden başka yerlerde, ticari amaçla hayvan kesen veya kestirenlere, bu hayvanların etlerini satanlara 1000 YTL idari para cezası verilecek.


-HAYVANLARA KÖTÜ MUAMELEYE CEZA-


Toplu yaşanan yerlerde beslenen, barındırılan kedi ve köpeklerin kontrolsüz üremelerinin önüne geçmek için yükümlülüklerini yerine getirmeyen hayvan sahiplerine 300 YTL; insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından gerekli önlemleri almayan hayvan sahibine 200 YTL para cezası uygulanacak. Sahipsiz ya da güçten düşmüş hayvanların, Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanunu'nda öngörülen durumlar dışında öldürülmesi durumunda, hayvan başına 600 YTL; cerrahi amaçlı müdahalelerle ilgili hükümlere aykırı davrananlara hayvan başına 200 YTL para cezası verilecek. Bir hayvan neslini yok edecek müdahalede bulunanlar, hayvan başına 10 bin YTL; hayvanları, bilimsel olmayan tedavi ve deneylerde kullananlar, 1200 YTL para cezasına çarptırılacak.


-HOROZ DÖVÜŞÜNE 1500 YTL CEZA-


İzinsiz hayvan ticareti yapanlara bin YTL; hayvanları, doğal kapasitesini veya gücünü aşacak şekilde veya yaralanmasına, gereksiz acı çekmesine, kötü alışkanlıklara özendirilmesine neden olacak yöntemlerle eğitenlere 1500 YTL para cezası uygulanacak. Horoz, köpek dövüşünde olduğu gibi, bir hayvanı başka bir hayvanla dövüştürenlere de 1500 YTL ceza kesilecek.


-KURBAN KESİMİ-


Hayvanları, hijyenik kurallara ve usulüne uygun kesmeyenlere 600 YTL; kurbanlarını sağlık şartları ve çevre temizliğine uygun olarak kesmeyenlere de 1500 YTL ceza verilecek. Kanuni istisnalarla, tıbbi ve bilimsel gerekçeler ve gıda amaçlı olmayan, insan ve çevre sağlığına yönelen önlenemez tehditler bulunan acil durumlar dışında yavrulama, gebelik ve süt anneliği dönemlerinde hayvanları öldürenlere, her hayvan başına 600 YTL ceza verilecek. Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranan, hayvanların kesin olarak öldüğü anlaşılmadan vücutlarına müdahalelerde bulunan, kesim için yetiştirilmiş hayvanlar dışındaki hayvanları ödül, ikramiye ya da prim olarak dağıtan, hayvanlarla cinsel ilişkide bulunanlara 300 YTL ceza uygulanacak.


-PİTBULL GİBİ HAYVANLARIN ÜRETİMİ-


Pitbull, Terrier ve Japanese Tosa gibi tehlikeli hayvanların üretimi, sahiplendirilmesi, Türkiye'ye sokulması, satılması ve reklamının yapılması, sergilenmesi gibi suçlar karşılığında, hayvan başına 3 bin YTL idari para cezası verilecek. Hayvana çarpan ve ona zarar veren sürücü, onu en yakın veteriner hekim ya da tedavi ünitesine götürmekle yükümlü olacak. Buna aykırı davranan, 300 YTL ceza alacak.


-KARA AVCILIĞI-


Avlanmak suretiyle, bir canlı türünün yok olması tehlikesine ya da ekolojik dengenin bozulması tehlikesine neden olunması halinde, failler hakkında, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası hükmolunacak. Av ve yaban hayvanlarının beslendikleri ve barındıkları ortamı zehirleyenler, 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Zehirle avlananlara, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 50 günden az olmamak üzere adli para cezası verilecek.


-KIYI ŞERİDİNİ BOZANLARA CEZA-


Kıyıda ve uygulama imar planı bulunan sahil şeritlerinde, duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engelleri oluşturanlara, 2 bin YTL'den 10 bin YTL'ye kadar para cezası verilecek. Kıyılardan kum, çakıl alan veya çekenlere, 3 bin YTL'den 15 bin YTL'ye kadar para cezası uygulanacak. Bu eylemlerin, kıyının doğal yapısını bozacak bir etki meydana getirmesi durumunda, failler hakkında 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına hükmolunacak.


-RTÜK KANUNU-


Radyo ve televizyon yayınları yoluyla işlenen suçlardan dolayı sorumluluk; yayını yöneten ve programı yapanla birlikte sorumlu müdüre ait olacak. Üst Kurul, öngördüğü yükümlülükleri yerine getirmeyen, izin şartlarını ihlal eden, yayın ilkelerine aykırı yayın yapan özel radyo ve televizyon kuruluşlarını uyaracak veya aynı yayın kuşağında açık şekilde özür dilemesini isteyecek. Bu uygulamanın tekrarı halinde, ihlale konu olan programın yayını 1 ile 12 kez arasında durdurulacak. Yayın durdurma süresinde program yapımcısı ve varsa sunucusu, hiçbir ad altında başka bir program yapamayacak. Aykırılığın tekrarı halinde, ulusal düzeyde yayın yapan kuruluşlara ihlalin ağırlığına göre, 250 bin YTL ile 500 bin YTL arasında idari para cezası verilecek. Kuruldan izin almadan radyo ve televizyon yayını yapan kişi veya kuruluşların yöneticileri, 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve 50 günden 5 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak.


-ÖZELLEŞTİRMEDE YASAKLARA UYMAYANLARA CEZA- Özelleştirme programında bulunan kuruluşlarla ilgili, Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunda yer verilen yasaklara aykırı hareket edenlere, fiilin önemine göre, 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek. Ancak, verilecek adli para cezasının miktarı, edinilen haksız kazancın 3 katından az olamayacak. Tütün ve tütün mamulleri ile alkol ve alkollü içecekleri, izin almadan üreten ve satanlara, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis, 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek. İzin almadan suni tohumlama ve embriyo transferi faaliyetinde bulunanlar veya aynı maksatlarla sperm üretim merkezi ve embriyo transferi laboratuvarı kuranlara 5 bin ile 15 bin YTL arasında para cezası kesilecek. Yapı denetimi sırasında, görevini kötüye kullanan denetim kuruluşu yöneticileri ile mimar ve mühendisler, yapı müteahhidi ve proje müellifi gerçek kişiler ile laboratuvar görevlileri, 6 aydan 3 yıla kadar hapse mahkum edilecek.


-ARA DURAKLAR DIŞINDA YOLCU İNDİRME-


Sürücü mesleki yeterlilik belgesi almadan karayolu yük ve yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan işletmecilere 500 YTL, şoförlere ise 200 YTL idari para cezası verilecek. Yetki belgesi almadan taşıma işinde faaliyet gösterenlere 5 bin YTL, sorumluluk sigortası yaptırmayan taşımacılara da 1000 YTL ceza uygulanacak. Terminal ve ara durak dışında yolcu indirip bindiren taşımacılar, 300 YTL cezaya çarptırılacak. Bilette tayin edilen yeri başka bir kişiye satanlara her yolcu için taşıma ücretinin 5 katı tutarı, taşıma seneti olmaksızın eşya taşıyanlara da 1000 YTL ceza verilecek.


-ODA VE BORSA ORGANLARINA SEÇİLME-


Oda ve borsa genel sekreteri seçilmek; oda, borsa ve birlik organlarının seçimlerine katılmak için "kaçakçılık" ve "vergi kaçakçılığı" suçlarından hapis cezasına mahkum olmama şartı da aranacak. Oda, borsa, birlik organlarının seçimlerinde, siyasi partiler, sendikalar ve sendika üst kuruluşları aday gösteremeyecek; belirli adayların lehinde ve aleyhinde faaliyette bulunamayacak, propaganda yapamayacak. Buna aykırı davrananlar, 6 aya kadar hapisle cezalandırılacak. Üretim izni alınmamış gıdaları, bunlarla temasta bulunan madde ve malzemeleri veya süresi dolmuş gıda maddesini satanlara 1000 YTL idari para cezası verilecek. İzin almadan faaliyete geçen gıda kontrol laboratuvarları kapatılacak, sahiplerine de 10 bin YTL idari para cezası verilecek.


-ÖZEL GÜVENLİK-


Özel güvenlik iznini almadan özel güvenlik görevlisi istihdam eden kişiler veya kuruluşların yöneticileri, 3 aydan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Özel güvenlik alanında İçişleri Bakanlığından izin almadan faaliyette bulunanlarla izin almadan özel güvenlik eğitimi veren kurum ve kuruluşların yöneticilerine, 3 aydan 1 yıla kadar hapis verilecek. Çalışma izni verilmeyen kişileri özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edenlere, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası uygulanacak. Optisyen (gözlükçü) olmadığı halde bu işi yapanlara ve kendisini "optisyen" ilan edenlere 35 bin YTL idari para cezası verilecek.


Önceden bildirimde bulunmadan yurtdışından yardım alan derneklerin yöneticilerine, 3 aya kadar hapis verilecek. Sertifikalandırılmamış ürünleri, "organik ürün" adı altında satanlara, 10 bin YTL idari para cezası uygulanacak. Mahkeme, sanığa yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonunda hükmolunan ceza 2 yıl veya daha az süreli hapis veya adli para cezasıysa, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verebilecek. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması müessesi, İnkılap kanunlarında yer alan suçlarla ilgili uygulanmayacak. Lisans almaksızın faaliyette bulunan LPG istasyonlarına, 500 bin YTL idari para cezası uygulanacak.


-KOZMETİK ÜRÜNLERİ-


Sağlık Bakanlığına bildirimde bulunulmadan kozmetik ürün üretenlere 20 bin YTL, söz konusu müesseselerde sorumlu teknik eleman ile hizmetin gerektirdiği nitelikte personel istihdam etmeyenlere de 10 bin YTL idari para cezası kesilecek. Kozmetik ürünün, öngörülen kullanım şartlarına göre uygulandığında insan sağlığına zarar vermesi durumunda ise üreticiye 50 bin YTL para cezası verilecek.

YORUMLAR 1
  • duyarlıyım ve oyle olucam 16 yıl önce Şikayet Et
    her sey tamam da.... her sey tamam da bu yanlış adres bildirme olyına kafam basmadı.nedir bu ya.adam zaten yanlış adres vermişse cezayı nasıl tahsil ediceksin.ceza koyuyorsan uygulamasını yapmalısın.zaten şu andaki krizimiz bir sürü kanunun olup uygulaması ve kontrolünün olmamasıdır.ben sahte adres vermişsem beni nasıl bulucaklar ve cezayı nereye kesicekler?izinsiz define aramaya cezaymış?kim nerden görücek tenha yerde yapılan bir define kazısını.kimi suçlıcaz?ve diğerleri.şöyle elini vicdanına koyan kanun bekçileri yetiştirsek
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Otomotiv satışlarında aylar sonra bir ilk yaşandı
Selvi: Ekrem İmamoğlu, Özgür Özel'e operasyon çekiyor