'Öğrencilere de mortgage uygulansın'

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Talim Terbiye Kurulu Başkanı Erdoğan’ın “Eğitimin merkezi okul olacak. Veliler, dershaneye gerek olmadığını görecek” şeklindeki açıklaması, eğitim camiasında çeşitli tepkilere neden oldu.

'Öğrencilere de mortgage uygulansın'
'Öğrencilere de mortgage uygulansın'
GİRİŞ 01.02.2008 13:24 GÜNCELLEME 01.02.2008 13:24
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof.Dr.İrfan Erdoğan’ın “Eğitimin merkezi okul olacak. Veliler, dershaneye gerek olmadığını görecek” şeklindeki açıklaması, eğitim camiasında çeşitli tepkilere neden oldu. Tepkilerle birlikte ilginç öneriler de geldi.


Dershanelere bugüne kadar uzak duran gelişmiş ülkelerin bile yavaş yavaş bu sektöre yöneldiğini bildiren Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkanı Enver Yücel, bu açıklamayı bir eğitimcinin gafı olarak gördüğünü söyledi. Yücel, “Dershanecilik sektörü kalkacak, kalkmalı diyen bakanlar, başbakanlar oldular. Ama Türkiye’de dershanecilik sektörü hiç geriye gitmedi, hep ileriye gitti. İyi ki de gitti” dedi.


“Yarış ve rekabet varsa, dershane de vardır” diyen Yücel, “Günümüz dünyasında dershanecilik sektörünün varolmasıyla ilgili rahatsızlık duyan anlayış çok gerilerde kaldı. Dünyayı tanımak lazım. Küreselleşen dünyada, artık Türkiye bunun içerisinde değil demek çok mantıklı olmaz. Biz bu tür beyanatları 40 yıldır duyuyoruz” şeklinde konuştu.


Dershaneciliğin sadece ülkemizde değil, dünyada da gelişmeye devam ettiğini belirten Yücel, bu sektöre yabancı olan Avrupa’da bile dershanecilik dönemine geçildiğini bildirdi. Almanya, Avusturya ve İsviçre’de de artık merkezi üniversite giriş sınavları konulduğunu bildiren Yücel şöyle dedi:


ABD’DE ÖĞRENCİMİZ VAR


“Ben Washington DC’de dershane açtım. 3 yıldır çalışıyor. Şimdi orada yaygınlaşıyoruz. 2 bin 600 öğrencimiz var. Üniversiteye giriş kursuna hazırlık yapıyoruz. ABD’de, ‘her çocuk okusun” denilen bir kampanya var. Bu kampanya çerçevesinde, öğrencilere zayıf oldukları derslerden takviye kursları veriyoruz. Bu işi de sadece Uğur Dershaneleri olarak biz yapmıyoruz, bizim gibi çalışan, kurslar düzenleyen çok büyük gruplar ve dershaneler var” dedi.


Yücel, “Fiyatlarımızı artıran vergilerin alınmaması durumunda, eğitim-öğretim ücretlerinin yüzde 20 düzeyinde ucuzlayacağını hep söylüyoruz. Ayrıca eğitimde vergi alınmaz, alınmamalı. Devlet bu işi kendi başına yapamıyorsa, bunu özel sektöre verebiliyorsa, bunun kolaylıklarını da sağlamalı. Yakın bir gelecekte böyle bir kolaylığın sağlanacağını tahmin ediyorum” şeklinde konuştu.


Yücel, “Ükemizin geri kalmış yörelerinde de özel okul açmak istiyoruz. Devletten tek isteğimiz arazi tahsis etmesidir. Bu yörelerde açılacak özel okullara gidecek öğrencilere de, mortgage sistemi gibi, uzun vadeli eğitim kredileri verilmesi lazım” dedi.

YORUMLAR 2
  • okan can 16 yıl önce Şikayet Et
    Tabi size göre . Haklısınız başkanım ne demek dersaneler ilerlesin ama siz dershanede 1000 tane öğrenci eğitip 100 üniversiteyi kazanıyor bumu başarı bütün ailelerin parasını alıp sonra dershaneler kalkınmalı bu bütün gelişmiş ülkelerde böyle derseniz insanlar size karnıyla güler bir ülkede eğitim sistemini öldüreceksin atanamayan öğretmenleri alıp asgari ücrete çalıştıracaksın sonra eğitimden söz edeceksin % 10 başarı yakalrsın övünürsün okulları gezer en çalışkan öğrencileri alır % 50 indirim yapıp başarılıyım diyorsun
    Cevapla
  • Mustafa Temir 16 yıl önce Şikayet Et
    Doğru söyleyen... Adam doğru söylemiş. Eğitimcilerimiz öğrenciler dershaneye gitsin diye maalesef yeterince okulda ilgilenmiyorlar. İstisnalar var tabii. Çocuğunu yetersiz gören veli mecburen parası varsa dershaneye gönderiyor. Olmayanlar ne yapacak. Ben ve çevremde benim gibi binlerce aile gönderemiyor. Hani eşitlik.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İnanılmaz olay! Evsiz kişi bir yıl boyunca dolabından yiyecekleri böyle çaldı...
Şehirlerarası yollarda dolaşan insanlar tedirgin etti! İşte yaşanan ilginç anlar