Bazı rektörler özgürlüğe kapı açtı

Başörtüsünün anayasa ile serbest bırtakılması üniversiteleri ikiye böldü. Değişikliği yeterli bulmayan üniversiteler yasağı devam ettirken bazı rektörler ise yasağı kaldırdı.

Bazı rektörler özgürlüğe kapı açtı
Bazı rektörler özgürlüğe kapı açtı
GİRİŞ 25.02.2008 12:40 GÜNCELLEME 11.09.2017 15:22
Bu Habere 58 Yorum Yapılmış

Türkiye Yüksek Öğrenimi derin bir çatlağın eşiğinde. Başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğine yeterli bulmayıp, yasağı devam ettiren rektörlerle birlikte bazı rektörler de yasağı kaldırarak, bulundukları üniversitelerde yasayı, bugün itibariyle uygulamaya başladı. 

İşte başörtüsünün serbest oldğu üniveristeler:

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ  Başörtülü öğrencilerin hiçbir engelleme ile karşı karşıya kalmadan girdiği Sakarya Üniveristesi'nde (SAÜ) bazı öğrenciler her ihtimale karşı perukla girdi.

Uygulamayı sevinç içinde karşılayan öğrenciler, üniversitenin kendilerine kapıları açmasından dolayı çok mutlu olduklarını söyledi. Başörtülü bir öğrenci,  'Başı açık arkadaşların arasında bizi hastalıklıymış gibi ayırmaları çok üzücü bir şeydi. Önceden kampüse girişte kimliğe değil, türbanlı öğrencilerin girip girmediğine bakıyorlardı. Bu gün sadece kimliğime bakıldı. Normal bir öğrenci gibi okula girmeme izin verildi. Umarım derslerde sorun çıkmaz. Aşırı heyecanlıyım. Bu tarif edilmez bir duygu. Yaşamayan anlayamaz. çok mutluyum.' dedi.

KAYSERİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ Sabah saatlerinde fakülte binalarına gelen başörtülü öğrenciler, başörtüsünü çıkarmadan derse girdiler. Nuri Cıngıllıoğlu Fen Edebiyat Fakültesi ile Atatürk Sağlık Meslek Yüksekokulu'na gelen başörtülü öğrenciler, sınıflarına kadar gittiler. Daha önce, fakülte binasının giriş kapısında başlarını açarak içeri giren öğrenciler, düzenlemeyle başörtülü olarak okula girme özgürlüğüne kavuştu.

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KTÜ'de bugün itibarıyla öğrencilerin derslere başörtülü girmelerine izin verilmeye başlandı.
Başörtülü öğrenciler, kampus ve binalara başörtülü olarak girerken güvenlik görevlileri de öğrencilere müdahale etmedi. Bazı başörtülü öğrenciler ise yasağın kaldırılmasını birbirlerine sarılarak kutlarken, hem başörtülü hem de başı açık kız öğrencilerin kampuste birlikte gezdikleri gözlendi.

 

 

 






















YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ, Başörtülü öğrencilerin de diğer öğrenciler gibi derslere girebilmelerine imkan tanıyan kanuni düzenlemeye uyulduğunu açıklayan Bozok Üniversitesi'nde Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, kanunlara uymak zorunda olduklarını belirterek öğrencilerin başörtüleriyle derslere girmelerinde bir engelin olmadığını söyledi.

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ GAZÜ'de sabah saatlerinde bazı öğrenciler derslere başörtüleriyle girerken, bazı öğretim elemanlarının yasağı devam ettirdiği ve başı kapalı öğrencileri derslere almadıkları öğrenildi.

 

 

 

 

Sabah saatlerinden itibaren başörtüleriyle kampüs ve derslik binalarına rahatlıkla girebilen öğrencilerin derslere alınıp alınmamasıyla ilgili belirsizlik yaşandı. Bazı öğretim görevlilerinin derslerine başörtülü öğrencilerini almadıkları belirtilirken, bazı dersliklerde ise başları kapalı şekilde kız öğrencilerin eğitimlerini sürdürdükleri gözlendi. Öğrencilerden bazıları da yaşadığı tedirginliğin etkisiyle başlarını açarak derse girmeyi tercih etti.

KONYA SELÇUK ÜNİVERSİTESİ Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinin Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından Selçuk Üniversitesi (SÜ) başörtülü öğrencilere kapılarını açtı.

 

 

Daha önce Alaeddin yerleşkesine başörtüsüyle girebilen öğrenciler, bugün ise hiçbir engellemeyle karşılaşmadan derslere de girdi. Bazı öğrenciler ise perukla gelmeyi tercih etti. Kılık kıyafet serbestliği öğrencileri sevindirdi.

 

 

Üniversitede başörtüsünün serbest olması öğrencilerin yüzünü güldürdü. Kimi öğrenciler telefon ederek, herhangi bir engelleme ile karşılaşmadan derse girebilmelerinin sevincini aileleriyle yaşadı.

 

 

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Yıldız Teknik Üniversitesi'nde öğleden önce derse girmelerine izin verilen başörtülü öğrencilerin kampüsten çıkarken kimlikleri alındı. Dersleri öğleden sonrada olan başörtülü öğrencilerin kampüse girişine de kimlikleri alınarak müsaade edildi.

 

 

Başörtüsünü serbest bırakan Anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasına rağmen üniversitenin konuyla ilgili tutumları değişiklik gösteriyor. Kimi üniversitelerde öğrencilerin derslere girişine izin verilmezken Yıldız Teknik Üniversitesi'nde de gün içersinde farklı uygulamalar oldu.

 

 

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde öğleden önce derse girmelerine izin verilen başörtülü öğrencilerin kampüsten çıkarken kimliklerinin alındığı öğrenildi. Dersleri öğleden sonrada olan başörtülü öğrencilerin kampüse girişine de kimlikleri alınarak izin verildi. Uygulamaya karşı çıkan başörtülü öğrenciler, kimliklerinin neden alındığını bilmediklerini söyledi.

 

 

Öğrencilerin kimliklerini alan güvenlik görevlileri ise uygulama ile ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.

 

 

Öte yandan başörtüsü yasağını kaldırmasına tepki görsene bir grup öğrenci kampüs içersinde bildiri dağıttı. Başörtüsünün siyasal bir simge olduğunu savunan grup, 'Kampüs içerisinde AKP'yi istemiyoruz' yazlı bildiri dağıttı.

HATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'nde (MKÜ), kız öğrencilerin derslere türbanla girmelerine izin verildi.
İkinci eğitim dönemine bugün başlayan MKÜ'de, derslere girmek için üniversiteye gelen türbanlı öğrencilerin kampuse girişlerine izin verildi. Üniversiteye girişlerinde hiçbir zorluk çekmeyen ve derslere de türbanlı olarak giren öğrenciler, yeni yasadan dolayı memnun olduklarını, okul dışındaki yaşam biçimlerini okul içinde de sürdürebilmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Öğrenciler, sağlanan barış ve hoşgörü ortamının devam etmesini dilediklerini belirttiler.

MKÜ Rektörü Prof. Dr. Şerafettin Canda, üniversitelerde türban yasağının kalkmasına yönelik düzenlemeyle ilgili olarak, 'Bu konuda yasalar neyi gerektiriyorsa onu yapacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın ve YÖK Başkanımızın bizlere verdiği görevin bilinci içinde hareket edeceğiz' dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

İLİŞKİLİ HABER

 
  • Öğrenciler bugün de yasakla uyandı
    Başörtüsü yasağını sona erdiren yasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı Gül tarafından imzalanmasına rağmen bir çok üniversite bugün yasağı uygulamaya devam etti.


Haber 7 - Ajanslar

 

 

 

 

 

YORUMLAR 58
  • Muhammed İslamoğlu 16 yıl önce Şikayet Et
    şehitleri türbana bağlayan arkadaş. sen ne dediğinin farkındamısın yozgata bizim bir tanıdığımız kız gitti müdür etek yüzünden 3 kere disipline verdi yollarda kızlara küfür edip namussuzlar diye bağrılıyordu kapalı değiller diye *
    Cevapla
  • ali cin1943 16 yıl önce Şikayet Et
    Mululuğu paylaşalım. Bu mutluluğu çok mu görüyorlar memleket insanlarına? Bu mutluluktan kim niye rahatsız oluyor? Bazılarının mutlu olması acaba bazılarına batıyor mu? Acaba bu insanlarda insan sevgisi yok mu? Başkalarının mutsuz olmasından mutlu mu oluyorsunuz? Ne olur insanları sevelim. Anlayışla karşılayalım. İnsanların mutluluğuna katkıda bulunanlara kalbi sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Sağolsunlar varolsunlar. Ne mutlu Türküm diyene. Ne mutlu insanları sevebilene. Saygılarımla.
    Cevapla
  • YüKSeLGFB 16 yıl önce Şikayet Et
    Kocaeli üniversitesi hakkında. Ben kocaeli üniversitesi öğrencisiyim bugün bizim okulda başörtülüler yine okula alınmadı. hatta girişe yazı aşmışlar başörtülüler giremez diye. ne diyim .... bunlar.
    Cevapla
  • emre akb 16 yıl önce Şikayet Et
    kadir has üniversitesi. bugün kadir has üniversitesinde de başörtüsü serbestti! özgürlükçü ve yasalara uyan bir rektörüm olduğu için çok mutlu ve gururluyum!!!
    Cevapla
  • cesur yürek 16 yıl önce Şikayet Et
    melih erdal. kaosu ve gericiliği çiftliğine çevirip istedikleri gibi kullanmak isteyenler istmektedir...1998den önce bilidiğim gördüğüm tarihlerde böyle bir problem yoktu..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Borsada rekor: 10 bin puan aşıldı!
Bakan Tekin'den açıklama! Üniversite sınavlarında yeni dönem