Tan Oral: Başörtülüler başkaldırmıyor, başeğmiyor

Üniversitelerdeki başörtüsü yasağını çizgileriyle eleştiren Cumhuriyet gazetesinin karikatüristi Tan Oral, “Kızların yaptıkları başkaldırı değil baş eğmeme. Başörtülüler ne zaman üniversiteye girse birileri rahatsız oldu” diye konuştu.

Tan Oral: Başörtülüler başkaldırmıyor, başeğmiyor
Tan Oral: Başörtülüler başkaldırmıyor, başeğmiyor
GİRİŞ 28.02.2008 07:30 GÜNCELLEME 28.02.2008 07:30
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Üniversitelerde başörtüsü tartışmasını ve CHP'nin tutumunu eleştiren çizimleriyle dikkat çeken karikatürcülerin 'ağabeyi' Tan Oral, CHP lideri Baykal'ın tavrını, Kenan Evren'e benzetiyor. 30 yıldır Cumhuriyet gazetesinde çizen Oral, “Yıllar önce Kenan Evren'i çizmiştim, aynı şekilde şimdi de Baykal'ı çizdim. Çünkü Evren'in yaptığının aynısını Baykal yapıyor, ayetlerle insanların inançlarını çürütmeye çalışıyor. Oysa inanç tartışma dışıdır. İnanç ne savunulabilir ne de çürütülebilir” dedi.
CHP'nin başörtüsü karşısında demokrat bir tutum takınmamasını normal karşılayan Oral, “Baykal akılsız bir adam değil. Eğer başörtüsünü destekleseydi oy oranı artardı. Ama silahlı ve silahsız olan bürokratik tabanını kaybederdi. Bunu kaybetmek istemiyor” diye konuştu.

HUKUK, DEĞİŞİMİ KORUR

Rektörleri de eleştiren Oral, “Rektörler televizyonlara çıkıp, ağızları köpürerek, gergin suratlarla, korku dolu ifadelerle açıklamalar yapıyorlar. Bu hiç sağlıklı bir durum değil. Bu acılar kısa bir süre daha yaşanacak. Ama merak etmeyin, bu insanlar saçmaladıklarını bir gün anlayacaklar. Bizi korkutan şeyler bir anda geçip gidecek” dedi.

İnsanları emirlerle yola getirmeye çalışmanın anlamsız olduğunu belirten Oral, “Başörtülü kızların yaptıkları başkaldırı değil baş eğmeme. Başörtülülerle uğraşan aynı zihniyet, daha önce de sakalı, pantalonu yasaklamıştı. Başörtülüler ne zaman okumaya başladılar birileri rahatsız oldu. Sınıf ayrılığı ortaya çıktı” diye konuştu

Oral, yasağı kaldıran anayasa değişikliğiyle ilgili tartışmalara da değinerek, şunları söyledi: “Hukuk, sosyal gelişimin arkasından gelir. Önce bir değişim olur. Sonra hukuk o değişimi koruma altına alır. Diğeri zaten faşizanca olur. Cumhuriyetin içinde büyümüş insanlara güvenmek lazım. Laiklik zaten Cumhuriyet ile gelmedi. Osmanlı'da da devleti de din adamları değil padişah yönetiyordu.”

Eskiden Evren vardı şimdi Deniz Baykal

Tan Oral, “Evren, kadınlara Kur'an'dan ayetler okuyordu, başlarını örtmesinler diye. Ama Kur'an der demez kadınlar başlarını örtüyordu. Şimdi de aynısını Baykal yapıyor” dedi.


(Yeni Şafak)


YORUMLAR 11
  • servet serin 16 yıl önce Şikayet Et
    Hazımsızlar. Eee.. işte ne mal oldukları belli kendi elemanlarına bile saygı göstermeyen saygısızların başkalarına saygı göstermesi beklenemez heralde, bunları şiddetle ve nefretle kınıyorum.
    Cevapla
  • ali kırlangıç 16 yıl önce Şikayet Et
    adının hakkını vermeyen gazete. bana göre adı ile hiç alakası olmayan bir gazete.Türkiye deki höşgörüsüzlük fırtınasının mimarı bir çok yazar bu gazetede yazıyor.
    Cevapla
  • zeki sayar 16 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi sıra YeniŞafak\'ta. Evet sevgili YeniŞafak gazetesi yöneticileri, gün bitmeden sizden atılması gereken adımı atın. Hiç dikkatimi çekmedi ama aşağı yukarı Tan Oral da bizim gibi ve sizin gibi düşünüyormuş.. Zaten YeniŞafak\'ta eksik olan bir karikatüristti.. Tiz zamanda Tan beyle görüşüp işe alın.. Pişman olamayacaksınız gibi geliyor bana.. Bu da benim görüşüm..
    Cevapla
  • hanifi çardak 16 yıl önce Şikayet Et
    aklın yolu. ağzına diline sağlık sayın çizerin.Adamcağız daha ne desin,nasıl izah etsin adamları?sözün özü bu işte..bu dört dörtlük açıklamaları inşallah dinlemesi gereken dinazorrlar dinlemiş ve şapkalarını önlerine koyup düşünme feraseti göstermişlerdir.Röportajı yapanları da kutlamak gerek.
    Cevapla
  • kutay tekin 16 yıl önce Şikayet Et
    \"Yobaz ve gerici\" Cumhuriyet gazetesi. Senin gibi düşünen bir insanın Cumhuriyet gazetesinde 30 senedir ne işi var? Cumhuriyet gazetesi böylece bir kere daha dar görüşlü ve yobaz olduğunu ispatladı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail askeri insansız hava araçları Refah'ta 'hareket eden herkesi' vuruyor
ABD'de F-35 savaş uçağı düştü