Nilüfer'e hakkımı helal etmem!

Pop müziğin duayeni Kayahan, genç neslin önce kaset anlaşması yapıp sonra şarkı hazırladığını söylüyor.

Nilüfer'e hakkımı helal etmem!
Nilüfer'e hakkımı helal etmem!
GİRİŞ 02.03.2008 00:11 GÜNCELLEME 02.03.2008 00:11
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Kayahan evde kızıyla birlikte Kur'an okuduklarını söyledi. Kayahan 'Ben para kazanmak için düğün salonlarında, pavyonlarda çalıştım ama şarkılarımı para kazanmak için yapmadım' diyor.Kayahan Bey, sizin insanlar hakkında yanılmadığınıza şahit oldum; bu bir içgüdü mü, yoksa yetenek mi? İnsan sarrafı değilim ama hayatı dolayısıyla insanları yanılarak öğrendim...


12 yaşında çocuk olmaktan çıktım. Sorumluluk sahibiydim.


Okumaktan çok para kazanma merakı mı vardı içinizde? Para kazanmak istiyordum. 7 - 8 yaşlarında başladım çalışmaya. Gazoz sattım, çuvalcıda çalıştım.


ŞARKILARIM BENİ YANSITIYOR


Müzik yapmaya karar verdiğinizde yakınlarınızın hışmına uğradınız mı?


13 yaşında gitarla tanıştım. Bunun macera olduğunu ve para kazanamayacağımı söyleyen çok yakınım oldu. Hatta pek çoğu benim için, 'önünde sonunda intihar eder' diye düşünüyordu.


Farklı olmak sizi Kayahan yaptı ama! Çünkü benim yaptığım şey, hem Türk Klasik Müziği’ni hem Halk Müziği’ni hem de 'Anglo-Sakson'u içinde barındırıyordu ve farklı oldu, evet.


İnsanlara aşk, tutku ve isyanı bir arada yaşatmayı başardınız, içinizde üçünden de biraz var değil mi?


Ben dik başlı bir adamım. Birisini çok seveceksin ama o seni hiç sevmeyecek benim algıladığım dünya bu değil. Şarkılarımda kendimi yansıtmaya çalıştım.


Piyasa müziği yapanlar sizinden kendilerine pay çıkarmalılar bence... Ben hiç para kazanmak için şarkı yapmadım ki?


Öyle yapsaydım samimiyetim kalmazdı. Para kazanmak için pavyonlarda çalıştım, düğün salonlarında çalıştım, ama oralarda başkalarının şarkılarını söylüyordum. nŞimdikiler para için bu işi yapıyor! Yeni neslin büyük bir kısmı, önce kaset anlaşması yapıyor. Kaset için şarkı yapmaya başlıyorlar. Bir şey para için yapılmaz ama bir şey para ediyorsa ayıp değildir.


“HELAL ETMİYORUM”


Yapımcılar şarkıcıların albümlerine karışıyorlar değil mi?


Ben 17 yaşındayken Ankara'dan İstanbul'a plak yapmaya geldim. Yapımcıya dinletirken 'Şurasını böyle değiştiririz, burasını böyle yaparız' demeye başladı. Ben de ona, 'Kendi şarkınızı kendiniz yapın' deyip vurdum kapıyı çekip gittim. 10 sene plak yapmadım. Onun lafını dinleyip, meşhur olanlar var ama onlar zaman içinde kayboldular.


Nilüfer'le küslüğünüz devam ediyor mu? Mahkemeniz ne durumda?


Nilüfer'le küs değilim, sadece iş yapılamaz olduğuna karar verdim. Ben para peşinde olsaydım “Parayı ver bana, Mehmetçik Vakfı’na vereyim” demezdim. Mahkemenin şarkılarımı okumama kararı vermesine rağmen okuyor. Ben okutturmayabilirim de... O şimdi temyizi bekliyor. Ne gerek var ki? 'Helal etmiyorum' diyorum.


Ne kadar alacağınız vardı?


Nilüfer çok iyi insandır. Onu şaşırtan neydi bilmiyorum. Ben yıllarca ona hizmet etmiştim. Ondan aldığım da çok cüzi bir rakamdı. Belki biri ona böyle yapmasının doğru olacağını söyledi. Bu durum onun aleyhine olmuştur.


Nilüfer’in yaptığı şarkıları beğeniyor musunuz?


Nilüfer Hanım'ın beste yapamayacağını düşünüyorum, bu yüzden de onu dinleyip, 'Ha haa haaa' gülmemek için dinlemedim.


Kayahan ve Nilüfer iyi bir ikiliydi yazık oldu! Nilüfer ve Kayahan tabii ki iyi bir işti... Nilüfer'in Kayahan gücünden eksik edilmesi kimin işine geldi, bence dolabı orada aramak lazım. Bu Nilüfer'e yapılmış kötülük...


Uzun yıllar kanser hastalığıyla savaştınız. Çok şükür şimdi iyisiniz değil mi?


Çok şükür. Tedaviler var ve en önemlisi Allah'ın dediği olur. Ben yenmedim, öyleymiş öyle oldu. Ben hayatta ölüm olduğunu biliyorum, çok şükür ölümün de ceza olmadığını bildiğim için korkmadım. O dönem Sezen Aksu'nun desteğini gördüm.


KIZIMLA KUR'AN OKUYORUZ


Kur’an-ı Kerim okur musunuz?


Ben inancı olmayan insandan korkarım. Çocuğumuzla birlikte okuyoruz kitabımızı, normali budur. İbadetlerimi kendi adıma başarabildiğim kadarıyla yapıyorum. Asıl, ölümden sonra sonsuzluk başlıyor. İnsanlar bilmedikleri değil, inanmadıkları şeyden korkuyorlar. Tavşan korktuğu için kaçmazmış, kaçtığı için korkarmış Nazım Hikmet'in dediği gibi. Bu çok önemli bir sözdür.


TARKAN'A HAKSIZLIK YAPIYORLAR


Türkçe'yi doğru kullanma konusunda titizsiniz. Tarkan albümüne 'Metamorfoz' dedi, iyi mi yaptı sizce?


Tarkan iyi şarkı söylüyor. Tarkan'ı al aşağı etmek için uğraşanlar, yerine neyi koymaya çalışıyorlar acaba? Benim talebelerimden duyduğum kadarıyla Tarkan işine çok bağlı titiz bir çocukmuş.


Tarkan'ı yerinden etmek isteyenler var diyorsunuz yani! Bu eleştirileri yapanlar, müzik otoritesi değiller. Haksızlık yapıyorlar. Tarkan'ı rahat bıraksınlar!


Siz de zamamında karalama kampanyalarından nasibinizi aldınız mı?


“Odalarda Işıksızım” albümü çıktığında aynen böyle saldırmışlardı bana. 'Bu plak iki seksen yattı' demişlerdi. Çok önemli isimlerin bazen denk gelirse konserlerini dinliyorum. 'Kabiliyetin yok senin' deyip kapıya atacağım insanlar gibi büyük hatalar yapıyorlar.

Röportaj: Şebnem ÖZUZCAN

YORUMLAR 2
  • modern müslüman 16 yıl önce Şikayet Et
    yer gök iman ediyor artık MAŞAALLAH. Bu haberin başlığı bence Kayahan Kuran okuyor gibi müjdeli bir başlık olabilirdi haber7, bir tavsiye sadece tabi...
    Cevapla
  • yusuf uzun 16 yıl önce Şikayet Et
    Harikulade. Kayahan abimizi yıllardır dinleriz ve bence yıllardır bıktırmayan ender sanatçılardan.teşekkürler Kayahan
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrail, Gazze'de sivillerin toplandığı alanı hedef aldı, çok sayıda şehit ve yaralı var
Cumhurbaşkanı Erdoğan, T10F'yi inceledi