Fare yakalayan robot kedi

Karabük Üniversitesi'nde öğrenim gören 2 kız öğrenci, fareleri yakalayan robot kedi yaptı. Robot kedi özellikle tarımsal alanlarda doğal dengeyi korumak üzere tasarlandı.

Fare yakalayan robot kedi
Fare yakalayan robot kedi
GİRİŞ 03.03.2008 13:04 GÜNCELLEME 03.03.2008 13:04

Teknik Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Elektronik Bölümü son sınıf öğrencileri Emel Koçak ile Betül Küçük özellikle tarımsal alanlarda ürünlere zarar veren çekirge, fare gibi zararlı hayvanları toplayıp, hayvanları başka yere naklederek doğal hayatın dengesini koruyacak ‘Kedi Robot' yaptı.

Koçak ve Küçük robotu tamamen kendi çabaları ile yaptıklarını belirtirken çalışma sistemi hakkında şu bilgiyi verdi:


'Robotta canlıya duyarlı 3 sensor bulunuyor. Bu sensorlar sayesinde robot canlıyı buluyor ve içindeki ayna sayesinde yemi gören fare içeriye giriyor ve robotun arka kısmında bulunan alana girerek orada kalmasını sağlıyor. Böylece tarımsal alanlara zarar veren haşereler toplanmış oluyor.'

Elektronik ve Bilgisayar Bölümü öğretim görevlisi Yrd.Doç.Dr. Raif Bayır, Türkiye'de ilk kez böyle bir robot yapıldığını anlatırken, "Bu robot üzerinde canlıya duyarlı 3 sensor var. Öğrencilerimiz bu sensorları parfüm kapaklarından yaptı. Kasayı eski bir bilgisayar kasasından aldığımız malzeme ile yaptık. Dışarıdan alınan hiçbir malzeme yok.


Tamamen öğrencilerimizin kendi imkanlarıyla ve fikirleri ile amatörce yaptığı bir robottur. Biz bu robotu ileriki tarihlerde geliştirip üzerine güneş enerjisi paneli koyacağız. Böylece bir işçi gibi sabah güneşin ilk saatlerinde çalışmaya başlayacak ve güneş kaybolduğunda olduğu yerde duracak. Böylece hiçbir yakıt kullanmayacak, kendi enerjisini kendi almış olacak."

Yrd.Doç.Dr. Bayır, ‘Kedi Robot' ile bu ay sonunda ODTÜ’de yapılacak olan robot yarışmasına katılacaklarını söyledi.




YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas: Gazze'deki soykırım ve  Nekbe, sessiz kalanların alınlarında utanç lekesidir
Bakan Yerlikaya: Tuzakları yerle bir edeceğiz!