İslam karşıtı film NATO'yu ayağa kaldırdı!

Hollanda'da aşırı sağcı milletvekili Geert Wilders'in çektiği İslam karşıtı film, Amsterdam yönetiminin yanı sıra NATO'yu da ayağa kaldırdı.

İslam karşıtı film NATO'yu ayağa kaldırdı!
İslam karşıtı film NATO'yu ayağa kaldırdı!
GİRİŞ 04.03.2008 08:11 GÜNCELLEME 04.03.2008 08:11
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Kur'an-ı Kerim'i cinayet için esin kaynağı olarak gösteren filmin yayınlanması durumunda, bunun Afganistan'daki birliklere zarar vereceğinden korkan ittifak, Afgan halkıyla karşı karşıya gelmekten de endişe ediyor.


Bu ay içinde yayınlanması planlanan 15 dakikalık 'Fitne' adlı kısa filmin, Afganistan'da protesto edilmesinden sonra konuyu değerlendiren NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer uyardı: 'Film yüzünden NATO askerlerinin kendilerini ateş altında bulmalarından endişe ediyorum. Bunu söyleme ihtiyacı hissediyorum.'


Mezar-ı Şerif kentinde önceki gün gerçekleştirilen protesto gösterisi de, NATO'nun endişelerinin yersiz olmadığını ortaya koydu. Filme tepki gösteren bir grup Afgan, NATO gücü içinde görev alan Hollandalı askerlerin ülkeden ayrılmasını istedi; aksi takdirde protesto gösterilerini daha da artıracakları uyarısında bulundu.


Taliban yönetiminin 2001'de ABD öncülüğündeki güçler tarafından devrildiği ülkede, 50 bin yabancı asker bulunuyor. Ancak NATO ve Afgan güçlerine rağmen ülkede son iki yıldır şiddetin tırmandığı, 11 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor. ABD, özellikle şiddet olaylarının yoğun olduğu ülkenin güneyine takviye muharip birlik gönderilmesini talep ediyor. Türkiye'nin de uluslararası barış gücü ISAF bünyesinde askerleri var; ancak Afganistan'daki Türk askerleri muharip gücü olarak görev yapmıyor.


Hollanda hükümetinin de Kur'an'ı yeren Fitne filminin, ülke çıkarlarına zarar vereceği endişesiyle yayınlanmasını önlemek için çalışma yaptığı bildirildi. Hollanda'da yayın yapan Telegraaf gazetesi, hükümete yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, hukukçuların, filmi yasaklamak için yasal zemin olup olmadığına baktığını yazdı.


Hollanda hükümeti haberi yalanlamazken, Başbakan Jan Peter Balkenende, filmin yayınlanması halinde hem Hollanda'nın uluslararası alandaki imajının, hem dış ticaretin ve yurtdışındaki vatandaşlarının zarar görebileceği uyarısında bulunarak Wilders'ı sorumlu davranmaya davet etti. Balkenende önceki gün yaptığı açıklamada 'Konu daha çok Hollanda'nın yurtdışındaki vatandaşları ile ticari kurumların güvenlikleriyle alakalı.


Buna bağlı olarak Afganistan'da görev yapan askerlerin güvenlikleri de söz konusu. Hep insanların geniş özgürlükleri olduğunu söylüyoruz. Ama özgürlükler sorumlu bir şekilde kullanılmalı.' dedi. Hükümet ve iş çevrelerinin dile getirdiği kaygılara diğer siyasi partiler ile halkın büyük bir çoğunluğu da destek verdi. Kamuoyu yoklamaları, halkın yarısından fazlasının hükümete hak verdiğini ortaya koydu. Liberal Parti ile Yeşil Sol parti liderleri de başbakana katıldıklarını açıkladı.


Wilders, uyarılara aldırmıyor


Fitne'nin martta ya televizyonda ya da internet ortamında yayınlanacağını bir kez daha dile getiren Geert Wilders ise Başbakan'a tepki gösterdi. Hükümeti İslam'a teslim olmakla suçlayan Wilders, kendisinin böyle bir şey yapmayacağını kaydetti. Aşırı sağcı politikacı, daha önce, Nazi lideri Adolf Hitler'in 'Kavgam' adlı kitabına benzettiği Kur'an'ın yasaklanmasını istemişti.

YORUMLAR 6
  • mavi beyaz 16 yıl önce Şikayet Et
    . Adamlar filmde İslam\'a hakaret olduğu için tepki göstermemişler ki, film sonrası NATO askerlerine karşı yapılacak eylemlerden çekindikleri için tepkililer. İslam\'a o kadar saygıları olsaydı NATO\'nun bugün İslam topraklarındaki zulmü ne oluyor peki?
    Cevapla
  • Şerif KARADAŞ 16 yıl önce Şikayet Et
    ne diyelim zaman gösterecek.... adamların işi gücü kalmadı bir Allah\'ın kelamı kalmıştı. nato görevliside nato askerleri olmasa yayınlana bilir bir izlenim veriyor. bir yandan kötü ama bir yandan da insanlarda merak uyandırarak Kur\'an\'a yöneltir.
    Cevapla
  • Ahmet Yiğit TÜRKELİ 16 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye nedenmi sessiz???. Çünkü Türkiye herşeye sessiz.Sadece kınıyoruz.Elimizi masaya sertçe vurupta,bakın eğer bu işi yaparsanız görürsünüz dünyanın kaç bucak olduğunu diyecek bi adam yok başta.Türkiye kıbrıs için sessiz.Afganistan için sessiz.Iraktaki köpeklere karşı sessiz.AB denilen kokuşmuşlar topluluğuna karşı sessiz,Rusyaya sessiz,ermenilerin soykırım palavrasına sessiz,çine sessiz.ona sessiz,buna sessiz.daha sayalımmı?Milletçe zaten koyun olmaya alıştırıldık.Birileride eli değnekli bizi gütmeye alıştı.Bu artık böyle gider..
    Cevapla
  • Orhan ALKIŞ 16 yıl önce Şikayet Et
    ........ Dünya daha iyi olur diye, zulüm ortadan kalkar, hızrsızlık namuzsuzluk olmaz diye İslamiyeti ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Türkiyede bunların başında geliyor. Baksanıza Din kültür dersi bile kaldırıldı. Ne olacak bu çocukların hali, Aileler zaten dinden bi haber. Çocuklar TV ile yetişiyor. gerisini siz düşünün. Afganistan en azından islamiyeti bizden ii biliyor. Biz daha başörtüsümü türbanmı tartışmaları yapalım...
    Cevapla
  • Durmuş Cantaş 16 yıl önce Şikayet Et
    Şarapçının şahidi Şıracı. Birisi rahmet dini olan islam için \"fitne\"dir bir film yapıyor. Öbürü karşı gibi duruyor ama gerekçesi \"islamın öyle olmadığı\" yönünde değil! İslamın çekilen filmdeki gibi olduğuna hepsi inanıyor, çünkü onlara göre \"islam şiddet, terör\" dinidir. Neden öyle?? Yeryüzünde çıkarlarına karşı gelen din, tek düşünce sistemi İSLAM da ondan. İslam gelince sömürü ortadan kalkacak da ondan. Onların düşüncesi \"Filmi yayınlamayın çünkü filmde anlattığınız gibi bu yobazlar şiddeti arttırır, daha çok askerimizi öldürür\"
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Parti'den CHP'ye geçen belediyede içki skandalı! İlk icraat, sosyal tesislere alkol
Cumhurbaşkanı Erdoğan, T10F'yi inceledi