Danıştay'ın kararı kafaları karıştırdı

Danıştay'ın müfredattan dolayı isteyen öğrencinin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muafiyeti gerektiği yönündeki kararı, değişen müfredat nedeniyle kafa karıştırdı.

Danıştay'ın kararı kafaları karıştırdı
Danıştay'ın kararı kafaları karıştırdı
GİRİŞ 04.03.2008 12:25 GÜNCELLEME 04.03.2008 12:25
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Danıştay 8. Dairesi, dün daha önce sonuçlanan bir davayla ilgil yapılan itiraz üzerine "ilk ve ortaöğretim kurumlarında verilen din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin bu içeriği ile zorunlu tutulmasını hukuka aykırı" buldu.

Ancak Danıştay'ın kararına yol açan dava sürerken Milli Eğitim Bakanlığı Din ve kültürü ve ahlak bilgisi dersinin değiştiği ortaya çıktı.

12 Temmuz 2005 tarihinde bir öğrenci velisinin şikayetiyle başlayan dava İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nce çocuğunun zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulması gerektiği şeklinde sonuçlandı. İstanbul Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü işleminin iptali istemiyle dava açtı ama İstanbul 6. İdare Mahkemesi, davayı reddetti. Bunun üzerine 2006 yılında alınan kararlar için Danıştay'a itiraz edildi. Danıştay 8. Dairesi, İstanbul 6. İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, dosyanın yeniden karar verilmek üzere İdare Mahkemesi'ne gönderilmesine oy birliğiyle karar verdi.

Ancak bu dava sürerken, Milli Eğitim Bakanlığı 28.12.2006'da müfredat değişikliğine gitti ve yeni müfredat yürürlüğe girerek Din kültürü ve ahlak bilgisi ders kitaplarının içeriği değiştirildi. Yenilenen kitaplarda Alevlikle konusu eskisine nazaran daha geniş yer aldı.

Alınan kararın eski müfredata ait olması nedeniyle davayla ilgili kararın Danıştay İcra Daireleri Kurulunda nasıl değerlendirileceği merak ediliyor?


Danıştay kararının geçmişteki müfredatla ilgili olduğuna dikkat çeken uzmanlar ise yeni müfredattan sonra bu konunun güncelliğini kaybettiğini belirtiyorlar. Din dersi ve ahlak bilgisi dersinin Anayasa'da yer alan bir hüküm olduğuna vurgu yapıyorlar.


İLİŞKİLİ HABER

Danıştay'dan zorunlu din dersi kararı
Danıştay 8. Dairesi, "ilk ve ortaöğretim kurumlarında verilen din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin bu içeriği ile zorunlu tutulmasını hukuka aykırı" buldu.

(Haber 7)

YORUMLAR 4
  • Nihat Saltan 16 yıl önce Şikayet Et
    Geciken adalet ne işe yarar. Ülkemizde Danıştayın, dolayısıyla adaletin çağın gerisinde kaldığını gösteriyor. Bu şekilde adalet nasıl sağlanacak ???
    Cevapla
  • mustafa akay 16 yıl önce Şikayet Et
    milletin dini. bu milletin temeli; islam kültürü ile selçuklu kültürünün harmanlanmasıyla ortaya çıkmış bir yapıttır. nitekim bazı liberal(bencil) kesimler bu binayı(türkiye cumhuriyetini) üzerinden yıkamayacaklarını anlayınca(çünkü dikkat çeker) binanın temellerine nifak tohumları ekmeye yönelmişlerdir. tuhumlarından birini anayasa mahkemesine ekmiştir, o tohum filizlenerek bu hale gelmiştir ve halkın gereksinimlerini hiçe sayarak büyük binamızın temmelleri ile oynamaktadır... HATIRLATAYIM BU İŞ ÇOCUK OYUNU DEĞİLDİR..
    Cevapla
  • Nihat Eskioğlu 16 yıl önce Şikayet Et
    BULANIK HAVA. Kurt bulanık havayı severmiş. Yapılan işler ne anayasaya nede babayasaya sığıyor. Kimse anayasaya aykırı kararmı veriyoruz diye düşünmüyor. Herkes kendi havasında. Mahkeme başadıktan sonra müfradat değişiyor bundan hukukçuların haberi yok. Kendi kafalarına göre karar veriyorlar. Böyle bir makamın bu yanılgıya düşmesi şaşılacak derecede abes. Ne diyelim bizim hukukçularımız da bu kadar.
    Cevapla
  • TEKNISYEN 16 yıl önce Şikayet Et
    DİN DERSLERİ KALDIRILIYOR BİZİM AKP DE TÜRBANLA UĞRAŞILIYOR.. Bu nasıl bir hükümettir ya %99 u müslüman olan bir yerde dindarlıktan geçinerek ülke yönetimine tek başına gelen AKP ZAMANINDA DİN DERSLERİ ZORUNLU OLMAKTAN ÇIKARTILIYOR.zaten orta okula kadar okul okumak zorunlu peki cocuklar dini nereden ögrenecek.olmaz bukadar ya
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Özgür Özel'den dava kararı sonrası Selahattin Demirtaş açıklaması: Kabul edilir tarafı yok
Başkan Erdoğan duyurdu! Gürcistan ile anlaşma sağlandı! Tüm dünyaya Filistin çağrısı