Tarhan: Antideprasan ilaçlar yararlı

Psikiyatrist Prof.Dr. Nevzat Tarhan NPiSTANBUL Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı sıfatıyla yaptığı basın açıklamasında antideprasyon ilaçların tedavide tartışılmaz yararları olduğunu iddia etti.

Tarhan: Antideprasan ilaçlar yararlı
Tarhan: Antideprasan ilaçlar yararlı
GİRİŞ 04.03.2008 12:29 GÜNCELLEME 04.03.2008 12:29
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

'İngiltere ve ABD'de büyük şehirlerde atık sularda (kanalizasyon) kimyasal ölçümler yapılır. Özellikle uyuşturucu madde taramaları yapılır. Son yıllarda yapılan kimasal taramalarda antidepresan ilaçların son ürünleri (metabolit) ciddi şekilde atık sularda rastlanmaya başladı. Ayrıca ilaç endüstrisinin bütçesinde antidepresan ilaçlar önemli yer işgal etti' diyen NPiSTANBUL Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Psikiyatrist Prof.Dr. Nevzat Tarhan, 'Bu gerekçelerle FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) antidepresan ilaçlar hakkındaki bilimsel bilgileri yeniden gözden geçirmeye karar verdiğini hatırlattı ve şu açıklamada bulundu:

'FDA, İlaç firmalarının yaptığı ama çeşitli nedenlerle yayınlanmamış, ilaçların etkisini doğrulamayan yayınlarla ilgili bir metaanaliz hazırlattı ve basına verdi.

İşte basında çıkan 'antidepresanlar işe yaramıyor mu?' haberinin temelinde bu bilgi yatıyor. FDA'in amacının adı geçen ilaçların aşırı ve gereksiz kullanımına set çekmek olduğu anlaşılıyor. Antidepresan ilaçlara halk arasında sihirli anlamlar yüklenmeye başlanmıştı. 'Saadet hapı' gibi tanımlamalar, ilaçların piyasaya sunum amacına hizmet etmiyordu. Tedavi için kullanılması gerekirken eş dost tavsiyesi ile kullanımına sık rastlanıyordu.

Öncelikle her türlü ilacın kimyasal silahlar olduğunu bilmemiz gerekiyor. Doğru edefe, doğru zamanda, uygun dozda ve uygun sürede kullanılırsa fayda-zarar (risk-benefit) oranına uygun davranılmış olur.

İkincisi, antidepresanların depresyon tanısını doğru almış kişilerde tedavideğerinin yüksek olduğuna dair binlerce araştırma vardır. İstisnai başarısız çalışmalardan hareketle, genelleme yaparak 'bu ilaçlar etkisizdir' demek bilimsel değildir, bütünü görememektir.

NPiSTANBUL Hastanesi ve Memory Center Psikiyatri Uzmanları olarak antidepresan ilaçların depresyon tedavisinde tartışılmaz bir değeri ve faydası olduğuna inanıyoruz. Ancak, tek tedavi seçeneği olarak anlaşılmasının doğru olmadığını da biliyoruz.

Depresyon tedavisinde ilaç, psikoterapi, elektrofizyolojik tedavilerin her birinin ayrı ayrı ve birlikte kullanılmasından şüphe edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Adı geçen çalışmalar, bizleri tereddüte düşürmeyecek kadar geç açıklanmış çalışmalardır. Daha çok kötüye kullanımı önleme amaçlı verilerin sunumudur'

YORUMLAR 2
  • hüseyin objektif 16 yıl önce Şikayet Et
    Doğal Denge. Malesef anlaşılamayan şu; vücut bir bütündür ve bozulan bir sistem aslında sadece oradaki sorundan kaynaklanmamaktadır, mesela sizin böbreğinizdeki bir rahatsızlık hormonal dengenizi de bozmakta ve dolayısıyla psikolojinizide olumsuz etkilemekte, budurumda antidepresan kullanmaksa su alan geminin bir deliğini kapadığınızda başka bir deliğin açılmasına benzemektedir, gerçek anlamda tedavi ise sadece doğal yollarla olabilir, depresyonda olanlar için hacemat olmayı önerebilirim
    Cevapla
  • erol uzşen 16 yıl önce Şikayet Et
    sakın kullanmayın. antidepresanı 4 sene kullandım ben 20 yasından 24 yasına kadar bırakalı 5 ay oldu sosyal fobı teshısı koyduar bana verdıler antıdepresanı ona baglı yasam surdurmek zorunda kalıyosunuz vede bagımlılık yapmıyo dıolar ya doktorlar yalan bagımlılık ve alıskanlık bagısıklık yapıo bırakana kadar ne acılar cektım uyusturucu gıbı yanı su anda bıraktım ve eskısınden cok ıııım eger kullnmak ısteyenler varsa sakın denemeyın almayın bır dost tavsıyesı
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Slovakya Başbakanı Fico’ya suikast anının görüntüsü ortaya çıktı!
Almanya 800 milyon avroluk fiyasko sonrası tarihinde ilk kez İsrail yapımı İHA uçurabildi