Hilmi Yavuz: Edebiyat tarihi kronolojik okunmamalı

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi(SDÜ) Türkçe Topluluğu tarafından yazar ve şair Hilmi Yavuz'un konuşmacı olarak katıldığı 'Şiirin dünü, bugünü ve yarını' konulu bir söyleşi düzenlendi.

Hilmi Yavuz: Edebiyat tarihi kronolojik okunmamalı
Hilmi Yavuz: Edebiyat tarihi kronolojik okunmamalı
GİRİŞ 04.03.2008 13:14 GÜNCELLEME 04.03.2008 13:14

SDÜ Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen söyleşiye öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Söyleşi öncesi kısa bir konuşma yapan Türkçe Topluluğu Etkinlikler Kurulu Başkanı Ayhan Esmer, Türkçe Topluluğu'nun çalışmalarından ve yıl içinde yapmış oldukları etkinliklerden bahsetti. Ardından kürsüye gelen yazar ve şair Hilmi Yavuz 'Şiirin dünü, bugünü ve yarını' konulu söyleşiyi gerçekleştirdi. Türkiye'de şairin konumunun şiirin tarihiyle ne kadar bağlantılı olduğuna dikkat çeken Yavuz, şiirde modernleşme sürecinin nasıl olması gerektiği üzerinde durdu. Yavuz, '1800'lü yıllardan beri Osmanlı bir modernleşme sürecine girmiştir. Modernleşme ve entelektüelleşmenin yanı sıra bize ait değerlerin yok olmadığını görüyoruz. Bugün Türkiye'de şair, hem batılı hem de doğulu olmayı başarabilmiştir. Bir şair entelektüel tarihle birebir mutabakat halindeyse elbette sahih bir şairdir. Modern şiirimizin tarihinde geleneksel ve modern tarih birlikte yürütülmüştür.' dedi. Yavuz, Yahya Kemal ve Ahmet Haşim'in bunun en güzel örneklerinden birisi olduğunu ifade etti.

Edebiyat tarihini kronolojik olarak sıralayıp okumaktan yana olmadığını kaydeden Yavuz şöyle devam etti: 'Edebiyat tarihini kronolojik olarak okumaktan ziyade kavramsallaştırarak okursak, farklı dönemlerde yaşamış şairleri daha iyi anlayabiliriz. Bir şiir gündelik konuşma dilinde yazıldıysa retorik şiir türüdür. Bunun dışında anlam geriye itilerek eser şiirsel bir dille yazıldıysa buna lirik şiir denir. Gündelik konuşma diliyle Lirik şiiri okursak anlamamız normaldir. Lirik şiirde anlam geriye itilmesine rağmen sözcükler ön plana çıkar. Gündelik konuşmada sözcükler anlam hamalıdır.'

Söyleşinin sonunda Türk Dili Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özçelik Hilmi Yavuz'a teşekkür belgesi takdim etti. Söyleşinin ardından Yazar Hilmi Yavuz, 'Okuma Notları' ve 'Felsefe Yazıları' adlı kitaplarını okurları için imzaladı.


(Cihan)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan tarihi açıklamalar: Milletin sınıfta bıraktığını biz de baş tacı edemeyiz!
Merkez Bankası Başkanı Karahan'dan enflasyon mesajı