Mide ve sindirim rahatsızlığı anemi habercisi

Halk arasında kansızlık olarak bilinen aneminin aslında bir hastalık değil, sadece sonuç olduğu bildirildi. Uzmanlara göre, aneminin altında mide ve sindirim rahatsızlıkları yatıyor.

Mide ve sindirim rahatsızlığı anemi habercisi
Mide ve sindirim rahatsızlığı anemi habercisi
GİRİŞ 04.03.2008 23:07 GÜNCELLEME 04.03.2008 23:07
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Yaşar Nazlıgül, kana kırmızı rengini veren hemoglobin miktarının düşmesi olarak tanımlanan ve halk arasında 'kansızlık' diye bilinen aneminin, yaşlı, genç, kadın, erkek, zayıf, kilolu ayırt etmediğini belirterek, 'Doğurgan yaşta kadınlarda demir kaybı çok olduğu için, beslenmeyle de tamamlanamazsa menopoz sonrası kadınlarda mide ve bağırsaklarda uzun süren gizli kanama kişide demir eksikliği anemisi oluşturur.

Demir, B-12 vitamini ve folik asit eksikliğinden kaynaklanan anemi, aslında bir hastalık değil, başka hastalıkların habercisi. Sindirim sisteminden, yemek borusu rahatsızlığı olan hastalıklar sonuç olarak demir eksikliği anemisi oluşturur. Mide mukozasında zayıflama olur. B 12 yeterince emilemezse bağırsaklarda anemi ortaya çıkar' diye konuştu.

Nazlıgül, aneminin belirtilerinden asıl hastalıkları anlamanın oldukça güç olduğunu belirterek, bunun için aneminin belirtilerine dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. Dr. Nazlıgül, 'Ciltte, mukozalarda, dudaklarda, göz kapaklarında solukluk, halsizlik, yorgunluk çok fazla çarpıntı olur. Önemli olan anemiye neden olan hastalığın tedavisi. Ancak aneminin tedavisinde, demir yönünden gıdaların tüketilmesi büyük önem taşıyor. Kırmızı et, karaciğer, üzüm, pekmez, bunlar demir yönünden zengin gıdalardır' şeklinde konuştu.

YORUMLAR 2
  • selcuk kontr 16 yıl önce Şikayet Et
    dogrusu. anemi mide barsak hastalıgı belirtisidir. incelenmelidir.
    Cevapla
  • selcuk kontr 16 yıl önce Şikayet Et
    başlık ters.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hakan Fidan canlı yayında uyardı: Hazırlık yapmamız lazım, oyun değiştirici olacak!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, T10F'yi inceledi