Defile dışarıya işte böyle yansıdı

Ankara merkezli bir firmanın gerçekleştirdiği ve üniversitelerdeki türban yasağınıda dramatize eden tesettür defilesi, Batılı ajansların dikkatini çekti.

Defile dışarıya işte böyle yansıdı
Defile dışarıya işte böyle yansıdı
GİRİŞ 05.03.2008 09:35 GÜNCELLEME 05.03.2008 09:35
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Levent İçgen'in haberi


Defileden karelere geniş yer veren yabancılar “Türkiye, İslam, Moda, Başörtüsü” başlıklarıyla haberi duyurdu

Ankara merkezli Setrms firmasının defilesi Sheraton Oteli’nde gerçekleşti. Seyircinin desteğiyle üniversitelerdeki türban yasağını protesto gösterisine dönüşen defilenin fotoğraflarını abonelerine geçen yabancı ajansların, etkinliği “Türkiye-İslami-Moda, Türkiye-Başörtüsü” gibi anahtar kelimelerle duyurması dikkat çekti.
Amerikan Associated Press (AP) defileden 5 kare, İngiliz Reuters ajansı ise tam 10 kare seçip abonelerin beğenisine sundu. Bu sayı, Türkiye’deki bir moda etkinliğine yabancıların genelde ayırdıkları kontenjanın oldukça üzerinde. Üstelik aynı ajanslar fotoğrafların altına da moda yorumu yazmak yerine siyasi yorum yapmayı tercih ettiler. Yani her haliyle Ankara’daki bu defilenin yabancı bakışıyla “sıradışı” olduğu bir gerçekti.

“Başörtüsü gerginliği”

AP fotoğrafların altına “Ankara’da İslami bir moda evinin düzenlediği 2008 ilkbahar-yaz hazır giyim defilesinden kreasyonlar. İslami başörtüsü Türkiye’de gerginlik kaynağı” diye yazdı. Reuters ise foto-altlarında daha fazla yoruma yer verdi: “Türkiye üniversitelerde Müslüman başörtüsü takan öğrencilere giriş yasağını kaldırmasına rağmen, kapalı kadınlar hala üniversite kapılarında içeri girmek için gösteri düzenliyor. Laik elit kesimin üyeleri olan rektörler ise, kıyafet kanununda daha kapsamlı bir değişiklik geçmeden kapalı öğrencileri üniversiteye sokmayacaklarını söyledi.”

“Kırmızı çizgiyi” geçtiler

Defileyi 900’e yakın davetli izledi. Üniversiteli öğrencilerin mankenlerin koluna girip yaptığı tiyatro tarzı podyum şov, büyük alkış aldı. Podyuma önce bir kırmızı şerit çekildi. Türbanlı mankenler kırmızı şeride gelince durdu, türbansız mankenler ise geçti. Öğrenciler ise yanlarında getirdikleri perukları türbanlı öğrencilere taktı. Türbanlı öğrenciler perukla kırmızı çizgiyi aştı. Daha sonra podyum ortasındaki kırmızı çizgiyi söken öğrenciler başlarındaki peruğu da çıkararak türbanlı olarak yürüdüler. Salonda alkış tufanı koptu.
Podyumdakiler ise her daim seksapellikleriyle ön planda olan ancak bu kez türban takan Ece Gürsel, Tuğba Altıntop, Elif Ece Uzun, Sanem Balcı, Tatiana gibi mankenlerdi. Ancak kalabalıktan çılgınca alkış aldılar.

Defileye çok sayıda AKP’li milletvekili eşi ile Pakistan Büyükelçisi Syed İftikhar ve eşinin de aralarında bulunduğu başı kapalı davetliler katıldı. Defileyi kızı ve gelini ile birlikte TBMM eski Başkanı Bülent Arınç’ın eşi Münevver Arınç da izledi ve türban gösterisinin iyi bir mesaj olduğunu söyledi. Konuklar arasında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın eşi Semiha Yıldırım ile Tarım Bakanı Mehdi Eker’in eşi Yasemin Hanım da yer aldı. Hepsi de firmanın iyi birer müşterisi...

“En kısa zamanda sipariş vereceğim”

“Uzak Şehirlerde” adlı defileyi kızı Ayşenur ve gelini Leyla ile izleyen Münevver Arınç “Toplumda aslında türban sıkıntısı yok” dedi. Ayşenur Arınç ise çok beğendiğini belirtip “En kısa zamanda firmaya sipariş vereceğim” diye konuştu.

‘Çok sayıda teşekkür telefonu aldım’

Setrms firmasının ortaklarından Abdurrahim Çelikten, Türkiye’deki türban gerçeğini podyuma yansıttıklarını söyledi. VATAN’a konuşan Çelikten, defile sonrasında çok sayıda teşekkür telefonu aldıklarını söyleyerek, “Bence Türkiye’de aslında türban sorunu yok. Türbanlısıyla başı açığıyla herkes barış içerisinde yaşıyor. Yaratılan yapay gündemle bu gölgelenmek istiyor” diye konuştu.


Çelikten protesto gösterisinde kardeşlik mesajı verdiklerini belirterek, türban düzenlemesindeki bağlama şekli tartışmalarını yanlış bulduğunu belirtti ve ekledi: “Bağlama şekli konusunda bile toplumu germeye çalışıyorlar. Tesettürde yüzlerce bağlama şekli var. İsteyen istediği gibi bağlar. Mesela bana kimse üç düğmeli beyaz takım elbise giydiremez. İşte giyim konusu da böyledir. Kıyafet kişisel tercihtir, kimse karışamaz...”

Konyalı tekstil firması

Setrms tekstil firması Ankara merkezli. Buradaki 6 katlı büyük bir mağazasıyla sadece bayanlara hizmet veriyor. 1964 yılında terzilik ile işe başlayan ve 1974 yılında Ankara’daki ilk mağazasını açan şirketin kurucusu Mehmet Çelikten’in Ankara’da da 3 bin 200 metrekarelik bir fabrikası ve 300 çalışanı var. Setrms’in 5 yıllık hedefleri arasında; Türkiye’de 48 satış noktası yurt dışında 5 ayrı bölgede toptan ve perakende satış merkezleri oluşturmak yer alıyor.




İŞTE DEFİLENİN MESAJLI KARELERİ

YORUMLAR 10
  • emir emre 16 yıl önce Şikayet Et
    SABIR VER ALLAHIM. Başı açık yapılan gösteri defile oluyor ,kadın obje olarak kullanılıyor ama başına eşarp örtüp aynı tür mekanda aynı tarzda sallanınca bir amaca hitap ediyor..yazıklar olsun BAŞÖRTÜMÜ kullananlara.başörtüsü örtünmek dinini yaşamakla anlam kazanır.sadece örtüyü takıp çirkin hareketler sergilemekle olmuyor.örtülü defile imiş..Bırakın artık dini için, ALLAH için örtünenlerin yakasını.ALLAHIM sen bizlerede sabır ver ne olur.....
    Cevapla
  • Abidin Doğru 16 yıl önce Şikayet Et
    işte bu dini alet etmektir.. Dine en büyük zararı kendilerini dindar gösterip de dindarlıkla alakaları olmayan şahıslar veriyor. Bir kere kadın başını örtmüş olabilir fakat bir kadının tutup da kendi vücudunu elbise göstermek için teşhir etmesi bir de bunu güya tesettür adına yapıyormuş gibi görünmesi dine vurulacak en büyük cinayettir. babaannemin bir lafı vardı Fransız kaşığıyla ingiliz ... yemek. İnanın tesettürü yasaklayanlar dine zarar vermiyorlar. Müslümanlar kendi kendilerini yakıyorlar.
    Cevapla
  • Seher Avcıoğlu 16 yıl önce Şikayet Et
    .... bu atmosferde böyle bir enstantane \"kaş yapayım derken göz çıkarmak\"\'tan başka birşey değil.tüm haber bültenleri ilk sıralarda verdi bu haberi ve herkes işine geldiği gibi yorumladı.zaten bulanık olan suyu daha da karıştırmanın mantığı yoktu aslında.ama firma sıkı reklam yapmış oldu, o ayrı..
    Cevapla
  • ahmet yaşar 16 yıl önce Şikayet Et
    . hoş olmamış.istismar edilmiş.türban üzerinden rant saglayanlar işte bunlar
    Cevapla
  • Can Demirciyan 16 yıl önce Şikayet Et
    Menfaatçi Laikler ve Menfaatçi İslamcılar iki grupta aslında menfaat peşinde koşmakta ortaklar!. Samanyoluhaber bu haberle ilgili dindar insanları rencide etti şeklinde bir başlıkla haberi okuyucularıyla paylaşmıştı dün. Katılıyorum. Ve diyorum ki; bu tesettür firmaları moda adı altında hem İslami tesettür anlayışını baltalamakta hem de utanmadan bundan müthiş kar elde etmektedir. Maalesef tesettürlüler(gerçek tesettürlülerin sayısı da çok az) Laiklerin ve üç kağıtçı İslamcıların çıkar malzemesi olmuştur! Çok hazin bir tablo. Bence Laiklere kızdıkları kadar bu kesim kendi içlerine de bakmalılar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD ve İsrail'den Refah kararı! 'Operasyon başlatılmayacak' iddiası
İBB'den suya dev zam!