Komünist Çin'den demokrasi manzaraları/GALERİ

Komünist Çin devletinin ülkemize emsal olabilecek demokrasi özgürlüğü, serbestiyeti herhangi bir söze gerek bırakmadı...

Komünist Çin'den demokrasi manzaraları/GALERİ
Komünist Çin'den demokrasi manzaraları/GALERİ
GİRİŞ 05.03.2008 11:13 GÜNCELLEME 05.03.2008 11:13
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Yıllık Çin Ulusal Halk Meclisi'nin olağan toplantısı dev bir katılımla gerçekleşti. Çeşitli dinlere mensup milletvekillerinin, kendi geleneksel kıyafetlerini özgürce giyebilmeleri dikkat çekti.


Çin'in önderi Mao Zedong tarafından 1949 yılında kurulan Çin Halk Cumhuriyeti'nin 11. dönem Çin Ulusal Halk Meclisi toplantısı, üst düzey liderler ile 3 bine yakın millet vekillerinin katılımıyla bugün başkent Pekin'de başladı.


Çin Başbakanı Wen Jiabao, önceki dönem merkezi hükümet adına hükümet çalışma raporunu okudu ve yeni hükümete 2008 yılı çalışma programına ilişkin önerilerini sundu.


GELENEKSEL KIYAFETLERİYLE GELDİLER


Toplantıya askerler, sanatçılar ile toplumun diğer kesimlerinden gelen ve 56 milliyeti de temsil eden vekiller katılıyor.


Meclise girişte çok sıkı güvenlik önlemleri dikkat çekerken, hemen her bölgeden Çin Komünist Partisi (ÇKP)'ne üye milletvekilini görmek mümkün. Dev basın ordusu da yılda bir kere tüm milletvekillerini bir araya getiren toplantıda röportaj almaya çalıştı.


Çin'in en yüksek yetki organı Çin Ulusal Halk Meclisi'nin bu toplantısına çeşitli dinlerin temcilileri de diğer milliyetler gibi kendi geleneksel dini kıyafetleriyle geldi. Budizm dinine inanan rahipler, Müslümanlar ile diğer din temsilcilerin kendi kimliklerini gösteren kıyafetlerini giyerek meclise katılmalarında bir sakınca görülmüyor. Bir arada barış içinde yaşama adına bir zenginlik olarak da görülen bu manzara, merkezi hükümet tarafından teşvik ediliyor.


Tüm vekiller gibi Henan eyaletinden gelen bir Budist rahip, kendi sorunlarını meclise sunarken, ülkedeki Müslümanlar da bölgelerindeki problemleri toplantıda dile getirme fırsatı buluyor. Mecliste başı açık, tesettürlü, yarı tesettürlü, takkeli Müslümanları görmek mümkün. Devletin ideolojik temellerinin 'dinsizlik' üzerine kurulduğu Çin'in gösterdiği bu yaklaşım söz konusu vekiller tarafından takdirle karşılanıyor.


ÖRTÜNENLER TEPKİ GÖRMEDİ


Toplantıda dikkat çekenlerden biri ise, başarılı çalışmalarından dolayı terfi eden ve başını beyaz bir örtüyle kapatan, ülkedeki Müslümanların çoğunlukta olduğu Ninxia (Ninşia) bölgesinden gelen Wu Haiying( Vu Hayyin).


Toplantıya bölgesindeki nüfus ve aile planlamasıyla ilgili meseleleri görüşmek için gelmiş. Yine takkesiyle ÇKP üyesi ve güneydeki Yunnan eyaletinden gelen Ma Kaixian ise Cihan Haber Ajansı'yla yaptığı söyleşide, insanların inandıkları gibi giyinmesi, bunun sorun teşkil etmemesi ve Türkiye'deki başörtüsü sorununun olmaması gerektiğini söyledi. Ma, dünya Müslümanlarının aralarında çatışmamasını da istedi.


13 gün sürecek toplantıda hükümetin çalışma raporu, plan-bütçesi ile ülkenin diğer üst kurumlarının yıllık çalışma raporları ve Çin Devlet Konseyi'nin reform planları ele alınacak. Meclisin yeni dönem toplantısında ayrıca, Başbakan da dahil olmak üzere yeni hükümette yer alacak görevliler belirlenirken, meclisin daimi komitesi başkanı ve yardımcıları, Cumhurbaşkanı ve yardımcıları ile Merkez Askeri Komisyonu Başkanı seçilecek.


RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ


OSMAN EROL - PEKİN/CİHAN

YORUMLAR 3
  • hikmet basiret 16 yıl önce Şikayet Et
    ne demokrasi be!!!!. 1-Tek parti var o da çkp 2-Müslümanlara nufus planlaması var . 3-Cami var girmek yasak daha geçende bu sitede yayınlandı cami var ama girmek yasak haberi Müslümanların en baş düşmanı koministlerdir. Türkiyede öyle bunu unutmayın .Ama şu da bir gerçek bizdekiler de şeytanlıkta bunları geçmiş
    Cevapla
  • ali yılmaz 16 yıl önce Şikayet Et
    YAV KOMİNİZİM BUMUYMUŞ!!!. Hayretler içerisindeyim.kominizm bumuymuş oysa biz kominizim diyince din düşmanlığı ve kini nefreti aklımıza getirdik.Hani şu hakların kardeşilipği sloganı veya sosyal devlet olma hedefi doğrumuymuş ne? Allah biilir ya bu kominizmi mazlumların kanını içmeye devam eden abd yıde sevmez.yok canım bu kadarıda çook inanmam mümkün değil.o zaman yav bu sosyal ve merkezi devlet olma olgusunu bidahamı incelesek.içinde ne var ne yok.ne bilim kafam karıştı....
    Cevapla
  • Ahmet tokatlı 16 yıl önce Şikayet Et
    yuh be... bu görüntülerden sonra bizdeki yasakçılardan ben bile utandım.Bizimkilere yalan yanlış komünist desek Çin\'dekilere hakaret olur
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Osman Kavala'nın yeniden yargılanmasıyla ilgili karar verildi
Akaryakıtta tek fiyat uygulaması başladı!