Ankara'da Kıbrıs zirvesi

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından adada meydana gelen son gelişmeler ve Kıbrıs müzakere sürecinin yeniden başlatılması konularını görüşmek üzere yarın Ankara’ya geliyor.

Ankara'da Kıbrıs zirvesi
Ankara'da Kıbrıs zirvesi
GİRİŞ 05.03.2008 12:35 GÜNCELLEME 05.03.2008 12:35

 Talat’ın, Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile “üçlü toplantı” yapması öngörülüyor.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün tahsis ettiği GAP uçağı ile yarın sabah Ankara’ya gelecek olan Talat, Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile “üçlü toplantı” formatında bir görüşme yapacak. Görüşmelerin çalışma yemeğinde devam edecek. Talat’ın yemekten sonra Ankara’dan ayrılması öngörülüyor.


Son olarak Ocak başında Ankara’yı ziyaret eden Talat ile yapılacak görüşmelerde son turu 24 Şubat’ta gerçekleşen ve Akel lideri Dimitris Hristofyas’ın zaferi ile sonuçlanan Rum cumhurbaşkanlığı seçimleri başta olmak üzere, adadaki son gelişmeler değerlendirilecek.


Çankaya Köşkü’ndeki görüşmelerde ayrıca BM Genel Sekreterinin gözetimindeki müzakerelerin yeniden başlaması üzerinde durulacak.
Rum cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Hristofyas’ın zaferi ile sonuçlanması, Rum Kesimi’nde Papadolupos dönemine son verirken yeni bir sayfa açıldı.


Seçim sonrası gerek Hristofyas, gerekse Talat tarafından yapılan açıklamalarda çözüm arzusu vurgulandı. Bu arada, telefonda görüşen Talat ile Hristofyas’ın, BM Özel Temsilcisi Michael Moller ile de ayrı ayrı buluştuktan sonra bu ayın sonunda ilk yüzyüze görüşmede bir araya gelecekleri bildirildi. Talat ile Hristofyas arasındaki görüşmelerde BM’nin üstleneceği görev açısından önem taşıdığının, bunun da Nisan başında kesinleşebileceği belirtiliyor.

-EN ZORLU MADDELER-

Kıbrıs’ta başlayacağı umulan müzakere sürecinde çok zorlu konular gündeme gelecek. Kıbrıs’ta iki halkın siyasi eşitliğe dayalı, aynı statüdeki iki kurucu devletten oluşan bir ortaklığın kurulması isteniyor. Müzakerelerde güvenlik düzenlemeleri, mülk hakları ve kültürel mirasın korunması gibi zorlu konuların ele alınacağına dikkat çekiliyor.

-TÜRKİYE TAM DESTEK VERİYOR-

Yarın Çankaya Köşkü’nde yapılacak görüşmelerde Ankara, Kıbrıs’ta kapsamlı bir çözüm bulunması için müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik çabalara tam desteğini bir kez daha ifade edecek.
Talat’ın Ankara’ya gelmeden Yunanistan’a giden Hristofyas da, Atina’dan da tam destek aldı.

-LOKMACI KAPISININ AÇILMASI-

Bu arada, adada yaşanan olumlu havayı güçlendirilmek amacıyla Talat ile Hristofyas’ın Lefkoşa’daki Ledra caddesindeki Lokmacı Kapısının açılması isteğini ortaya koymuş bulunuyor.
Güven artırıcı bir önlem olarak değerlendirilen, Lokmacı Kapısının açılmasının da Çankaya Köşkü’ndeki görüşmelerde ele alınacağı belirtiliyor.

-YUNAN CUMHURBAŞKANINDAN SERT İFADELER-

Kıbrıs’da ortaya çıkan olumlu havanın sürmesi açısından siyasetlerin yapacağı açıklamaların tonunun da önem taşıdığı vurgulanıyor.
Oysa, Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulias, Salı akşamı Hristofyas’un onuruna verdiği yemekte “Kıbrıs’ta kabul edilmez işgali sona erdirme zamanıdır” gibi sert ifadelerin kullandığına dikkat çekiliyor.
Papulias ayrıca, “Türkiye’nin tutumunu değişmesi, AB’ye katılmak isteyen bir ülke gibi davranması gerektiğini” de öne sürdü.


(Anka)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Milletin aşına göz dikiyorlar: Hesap soracağız! 15 Mayıs 2024 gazete manşetleri
Eray Güçlüer, Yunanistan-Türkiye ilişkilerini Haber7'ye değerlendirdi