İran Recm cezasını tartışmaya açtı

Recm, İran'da öteden beri tartışılan bir ceza. Bu cezayı kimi mahkemeler uygulamazken, kimileri de uygulamaya devam ediyor. İran Yüksek Yargı Organı Başkanı, belli suçlara yönelik olarak uygulanan recm konusunu tartışmaya açtı.

İran Recm cezasını tartışmaya açtı
İran Recm cezasını tartışmaya açtı
GİRİŞ 05.03.2008 13:32 GÜNCELLEME 05.03.2008 13:32
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Gazeteci Yazar Cihan Aktaş'ın bildirdiğine göre, İran'da Yüksek Yargı Organı Başkanı Ayetullah Şahrudi'nin bazı ceza uygulamalarının kaldırılması veya değiştirilmesi konusundaki fikirleri, uzunca bir müddet tartışılacağa benziyor.

Recm yani suçlunun bir meydanda taşlanarak cezasını çekmesi, İslam Hukuku'nda yer almasına rağmen, tatbikatının çok az yapıldığı bir cezalandırma biçimi. Günümüzde az sayıda Müslüman ülkede uygulanan recm cezası, İran'da halen tatbik ediliyor. Fakat bu cezanın tatbik edilmesine mahkemelerin bazısı karar verirken, bir çoğu da uygulamıyor.

Ayetullah Şahrudi'nin recm cezasının askıya alınmasını teklif etmesinin sebebi islam hakkında yanlış anlaşılmalara neden olması. Dünya bültenine yazan Cihan Aktaş analizinde, Ayetullah Humeyni'nin öğrencilerinden olan Ayetullah Bocnordi de recm konusunda Şahrudi gibi düşünüyor. Bocnordi'ye göre, Humeyni de 'recm cezasının hapis cezasına çevrilmesine' kendi adına onay vermişti.



CİHAN AKTAŞ'IN YORUMU



İran'da Yüksek Yargı Organı Başkanı Ayetullah Şahrudi, dini bağlamı tartışma konusu olan cezaları askıya alma ya da zaten askıya alınmış bulunan kimi ceza türleri üzerine düşünmeyi önererek, ülkesinde bir tartışmanın başlamasına yol açtı.

Şahrudi, recm gibi uygulamaların İran'ı ve İslamiyet'i dünya kamuoyu nezdinde zor duruma düşürdüğü kanaatini taşıyor ve bu cezanın yaşadığımız zaman ve mekanda uygulanabilirliği konusunda yeniden düşünmeye ihtiyaç bulunduğunu belirtiyor.

Recm, İran'da öteden beri tartışılan bir ceza. Bu cezayı kimi mahkemeler uygulamazken, kimileri de uygulamaya devam ediyor.

Yıllar önce Ayetullah Humeyni'nin öğrencisi Ayetullah Bocnordi ile de bu konularda geniş bir röportaj yapmıştım. Yakından tanıdığı Humeyni, kadınların kılık-kıyafetlerinin görünmeyen mezuralarla ölçülüp biçilmesini onaylayacak bir din, bir toplum, bir kadın görüşüne sahip değildi, Bocnordi'ye göre. Ayrıca, birlikte yaptıkları bir değerlendirmenin ardından recm cezasının hapis cezasına çevrilmesine kendi adına onay vermişti.

Şahrudi'nin karşı çıktığı cezalardan biri de mali cezalar. Borçlu insanların hapsedilmesinin mantıksız olduğunu savunan Yüksek Yargı Organı Başkanı, mevcut uygulamanın tersine, bu kişilerin çalışmalarına imkan sağlanarak borçlarını ödemesine izin veren bir ortam hazırlanması gerektiğini savunuyor.

Geleneksel ceza yasasına göre, müslüman bir vatandaşın ölümü karşısında ödenecek diyet ödeme seçenekleri de Şahrudi'nin tartışılmasını istediği konular arasında yer alıyor. Yeni düzenlemeye göre her sene Adalet Bakanlığı'nda bir kurul, geleneksel ceza sisteminde mevcut olan Yemen kumaşı, koyun, deve ve inek gibi karşılıkları olan diyetlerin değerini İran Riyali olarak belirleyecek. Bu arada müslüman olan ve olmayan vatandaş arasındaki diyet farkı da kaldırılacak.



www.dunyabulteni.net

YORUMLAR 3
  • PUTKIRAN 16 yıl önce Şikayet Et
    İran\'a iftiraya son verin artık!. İran\'da recm falan yok burdan atıp tutmayın. İran herşeyi Kur\'an\'a ve sünnete göre yapmaya çalışır, recm şuan Irak\'da Yezidi dinine mensup bazı aşiretler tarafından yapılıyor, İran\'da yok.
    Cevapla
  • Hain Evlat 16 yıl önce Şikayet Et
    İLKELLİK. bu tür uygulamalar insanı dinden soğutuyor
    Cevapla
  • Mahmut ESENCELİ 16 yıl önce Şikayet Et
    Yönlendirme yazı!!!!. Bu yazı bir yönlendirme ve kandırma yazısıdır. Kur\'an-ı Kerim\'de recm diye bir cezalandırma yoktur. Nur suresi 2. ayette; \"Zina eden kadın ve zina eden erkekten her birine yüzer değnek vurun.\" denilmektedir. Öyle bir haber yapılmış ki; \"İran\'da yıllardır yapılan bir uygulama ve recm cezası İslam\'da var.\" denilmekte. Recm cezası Musevilerin kutsal kitabında yer alır, yani onların dini emridir. Halide Edip\'in Vurun Kahpeye\'si ise ceza bizimmiş gibi göstermektedir. Bu yalanlara daha ne kadar kanacaksınız?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları, 3 İsrail askerinin öldürüldüğü anları paylaştı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, T10F'yi inceledi