Düşüncenin de MR'ı çekilebilecek

Manyetik rezonans görüntüleme tekniğiyle “beyin okumayı başaran bilim adamları, Gelecekte insanların hayalleri ve anıları da görüntülenebilir” diyorlar...

Düşüncenin de MR'ı çekilebilecek
Düşüncenin de MR'ı çekilebilecek
GİRİŞ 07.03.2008 07:01 GÜNCELLEME 07.03.2008 07:01
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Bilim adamları beyin tarayıcıları sayesinde insanların baktıkları resimleri ve aklından geçirdiklerini doğru bir şekilde tahmin etmeyi sağlayan bilgisayarlı düşünce-okuma tekniği üzerinde çalışıyor. 

The Guardian gazetesinin haberine göre, Berkeley'deki California Üniversitesi'nde görevli bilimadamlarının üzerinde çalıştığı sistem sayesinde, insanların rüyalarında, hafızalarında ve düşüncelerinde yer alan görsel unsurlar, gelecekte ekrana yansıtılabilecek.

Günümüzde hastanelerde kullanılmakta olan MRI tarama cihazlarında, beyinde herhangi bir aktivite tespit edillirse siyah beyaz fotoğraflar üzerinde belli oluyor. Beynin odaklandığı nokta, sadece 1000 denemenin 8'inde doğru tahmin edilebiliyor.

Bilimadamı Jack Gallant, beynin aktivitelerini tararken, kişinin o an ne düşündüğüne dair net resimlerin ortaya çıkaran bir teknolojinin imkansız olmadığını, bir beyin okuma cihazının kişinin daha önce yaşadığı ve hafızasında kayıtlı olayları görüntüleyebileceğini söylüyor.

Uzmanların bu tür bir tekniğin insanlık için önemli bir gelişme olacağını belirtmesinin yanı sıra, hastanın rızası dışı, kötü emeller için kullanılma ihtimali de 'korkutucu' olarak niteleniyor.


Özel sırların açığa çıkması, gizliliğin bir kenara bırakılması gibi rahatsız edici unsurlarla birlikte, beyin okuma tekniklerinin pek çok suç olayını açığa kavuşturacağı da su götürmez bir gerçek. Gallant, sistemin 30 - 50 yıl içinde kullanılabileceğini belirtti.



Haberin İngilizce metni için bakınız

YORUMLAR 2
  • mehmet tozlu 16 yıl önce Şikayet Et
    hadi caniim sende . fazla matrix izlemiş bir yazardan esinlenmiş bir yazı daha insanın duyuglarını ölçebilseydiler boşanma orablaraı patlmaz avrupa nın soyu kurumazdı :) insan vucudundaki elektiriksel verileri ölçmekle beyinin üretittigi hayalelleri ve görüntüleri ölçemk arasında kocaman bir uçurum var sanırım bu beyin kontorolüne yönelik bir çalışmanın ürünü
    Cevapla
  • GALATASARAY 16 yıl önce Şikayet Et
    daha çok erken. hangi argümanla hangi bilgileri elde edeceksiniz deneme yanılma yöntemiyle, kızınca şu bölge sarardı gülünce şu bölge şöşe oldu falan daha var beyler hem de çoook var matrix yazılımı da mümkün değil, sokakta yürüken çıkardığımız rüzgarla yanından geçtiğimiz ağacın sallanan yaprağını bile hesaplayacak ve işleme koyacak yazılım çok zor beee Haydi diyelim ki bu matrix yazılımı gibi bir yazılımla bu dünyada yaşıyoruz,ama onu Mutlak Güç ALLAH yazmış olur ki,hata beklemek saçmalık olur Yani şu an biraz UÇUŞ MODU
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yeni bir “Yakup’un keçisi damdan düştü” vakası
İnanılmaz olay Türkiye'de yaşandı! Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırı