Bilim adamları deprem için ne dedi

Dün gece meydana gelen deprem Marmara Bölgesinde oturanların yüreğini ağzına getirirmen gözler deprem uzmanlarına çevrildi. Uzmanlar sarsıntı için şunları söylediler...

Bilim adamları deprem için ne dedi
Bilim adamları deprem için ne dedi
GİRİŞ 13.03.2008 06:30 GÜNCELLEME 13.03.2008 06:30
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Jeofizik Kurumu Onursal Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Yalova'daki depreme ilişkin, "Bunun arkasından büyük bir deprem beklenmemektedir" dedi.

Ercan, yaptığı açıklamada, Yalova'da meydana gelen sığ özellikteki depremin geniş bir alanda olduğunu belirterek, İstanbul'da da oldukça şiddetli hissedildiğini kaydetti.

Bunun arkasında büyük bir deprem olacağına dair herhangi bir belirti olmadığını ifade eden Ercan, "Ancak bundan sonra depremcikler 10 gün kadar sürecektir. Bunların büyüklükleri 2,5 ile 4,5 arasında olabilir. Nitekim saat 21.33'te aynı yerde 3.1 büyüklüğünde bir deprem daha meydana gelmiştir" dedi.

Halkın paniğe kapılmasına gerek olmadığını vurgulayan Ercan, "Bunun arkasından büyük bir deprem beklenmemektedir. 2008 ile 2015 yılları arasında bu bölgede bu tarz sarsıntılar meydana gelecektir. Beklenen İstanbul depremi de bu yıllar arasında olmayacaktır. İstanbul'u zaten çok büyük bir deprem beklemiyor" şeklinde konuştu.

ŞENER ÜŞÜMEZSOY

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy da 17 Ağustos'ta kırılan fayın en batı ucunun Çınarcık'ın güneyinde Esenköy'e kadar yırtıldığını ifade ederek, bunun, bu ve bundan sonraki yırtılmanın başlangıç noktasını gösterdiğini kaydetti.

Bozburun Fayı'nın İmralı'nın güneyine doğru gittiğini dile getiren Üşümezsoy, "17 Ağustos'tan beri geliştirdiğimiz sav buydu. Geçtiğimiz yıl olan depremlerde ve bu gece meydana gelen depremde görünen, Çınarcık'ın güneyinden Güney Marmara'ya doğru ilerleyen fayda gerilme meydana geldiğidir. Bu bölge riskli bölgedir" diye konuştu.

Bu depreme 'öncü deprem' demenin, dar bir anlam yüklemek olacağını vurgulayan Üşümezsoy, şöyle devam etti:

"10-15 adet 5'lik depremden sonra 7'lik bir depremin meydana gelmesi, bunların öncü olduğu anlamına gelir. Ama bu birkaç senede de daha uzun sürede de olabilir. Burada meydana gelecek depremlerin ardından 7'lik bir gerilme olacaktır. Bu süreç aslında 17 Ağustos'ta başlamıştır.

Bu fayın güneye hareketi, bize Adalara giden bir fayın olmadığını göstermektedir. Gerilim, Çınarcık, Bozburun, İmralı, oradan da Mudanya'ya giden hattadır. Bu sebeple büyük bir İstanbul depremi beklemek doğru değildir. Bu hatta meydana gelecek deprem mutlaka İstanbul'da hissedilecektir, ama deprem ve fay hattı İstanbul'dan uzaklaşmaktadır."

OĞUZ GÜNDOĞDU

İÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu da bu bölgenin genelde deprem üreten, küçük depremler üreten bir bölge olduğunu söyledi.

Depremin karada meydana geldiğini anımsatan Gündoğdu, "O sürekli beklediğimiz denizde olacak ve İstanbul'u etkileyecek depremle ilgili belki, dolaylı olarak ilgili, ama bunun arkasından büyük Marmara depremi olacak yorumu getirebilmek için hiçbir fiziki temel yok. Bu bölge için olağan bir deprem. 'Arkasından büyük bir deprem olacak, bu öncüdür' demek kesinlikle mümkün değil" değerlendirmesinde bulundu.

TURGUT ÖZTAŞ

Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Öztaş da Yalova'daki depremin olağan karşılanması gereken bir hareketlenme olduğunu belirterek, "Buna 'öncü-artçı' dememiz mümkün değil. Bu, ancak asıl deprem olduktan sonra söylenebiliyor. Bu, kendi içerisinde sistemin bir hareketi, her zaman beklenebilecek bir şey" dedi.

Kuzey Anadolu Fayının bu gerilimleri toplamasının doğal olduğunu ifade eden Öztaş, "O gerilim tamamlandığında asıl deprem olacaktır. Bu, her zaman söylediğimiz bir şey. Buna hazırlıklı olmalıyız" diye konuştu.



AA

YORUMLAR 8
  • İrem yuksel 5 yıl önce Şikayet Et
    Bingolde deprem olacakmi
    Cevapla
  • ERDEM ESİN 16 yıl önce Şikayet Et
    ÖNCÜ MÜ ARTÇI MI OLDUĞU BİR HAFTADA BELLİ OLUR. Bu depremin öncü mü artçı mı olduğunu YÖK pire-fos-orları bilemezler. Onların söylediklerini dikkate almanıza gerek yok(Laikçiler onlara inanabilirler bence hiçbir sakıncası yok:) O bir hafta içinde deprem bölgesinde can korkusu maksimumda, laikliğe uygun hareketler minimumda olacaktır. Depremler de bu dincilerden yana:) Laik kurumlar, Cumhuriyet gazetesi, halt partisi, amayasa mahkemesi.. Hışşt uyumayın! Yasaklayın şu depremi gitsin! Unutmayın 28 şubatçıları da Marmara depremi sallamıştı!
    Cevapla
  • Orhan Aras 16 yıl önce Şikayet Et
    Toplumun Zihniyeti. Gerçekten şaşırıyorum artık, bu kadar beyin yıkama olmaz ki, burada bile siyasi yorumlar yapmışız, artık bu ülkede gerçekleri görmek yerine halkın inatlaşmasını gözlemliyoruz.. Beğenmediğiniz Doğan grubu sayesinde akp bu oyları almadı mı.. Neden karşılıksız 1 milyar ytl borcu göz ardı ettiler ? neye karşıLık ? açıkLansın bunlar.. Ama bırakında burada depremle ilgili yorumnlar yayınLansın..
    Cevapla
  • ozturk ozturk 16 yıl önce Şikayet Et
    EĞRİ OTURUP DOĞRU KONUŞALIM. tanıdıgım jeo fizik uzmanlarından biri şöyle demişti hepsinin bir tezi var önemli olan farklı olanı söyleyip şansını denemek tutarsa ünlü olan sensin:) burda onu anlıyoruz depremle ilgili hiçbir bilgisi olmayan sadece zemin etüdü yapabilcek insanlar depremi nerden bilsin olacakmı olmayacakmı? siz siz olun tek gözünüz açık uyuyun çünki öncüyse 4 gün içinde gerçek deprem olur en saglamı bunlara deil bildiginize güvenin..
    Cevapla
  • Burhan KÜÇÜKKÖYLÜ 16 yıl önce Şikayet Et
    Depremin Olup olmayacağını Allah\'tan başka kimse bilemez. Bakarsınız hiç ummadığınız anda beklemediğiniz bi deprem olur. boşuna millet kendini kandırmasın. kendisine çeki düzen versin allah kendinize gelin diye böyle sarsıntılar veriyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'
CHP Grup Sözcüsünden şoke eden gaf: Cemil Tugay'a “Cemil Bayık” dedi