Batıda uzun doğuda tombul

Polaris, Türkiye’nin ‘ayak haritası’nı çıkardı. Halkın yarısının başparmağı uzun. Doğu ve batıda yaşayanların ayak yapıları farklı. Sonuçta Türklerin yüzde 48’inin ayağı taraklı.

Batıda uzun doğuda  tombul
Batıda uzun doğuda tombul
GİRİŞ 24.03.2008 10:13 GÜNCELLEME 24.03.2008 10:13

Eylem Türk
Polaris, Türkiye’nin ‘ayak haritası’nı çıkardı. Halkın yarısının başparmağı uzun. Doğu ve batıda yaşayanların ayak yapıları farklı. Sonuçta Türklerin yüzde 48’inin ayağı taraklı.

Türkiye genelinde 4 bin kişiyle ‘Ayak Profili Araştırması’ yapan Polaris, bölgesel ayak özelliklerine göre ayakkabı üretimi yapmaya hazırlanıyor. Polaris Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Güvel, “Üç yıldır Türkiye’de ayak araştırması yapıyoruz. Araştırmalarda doğu ile batı bölgesinde yaşayanların ayak yapılarının farklı olduğunu gördük” dedi.

15 yaşında ayağı 40 numara


Türklerin topuk dikeni, düz tabanlık ve tarak kemiği gibi problemler yaşadığını gördüklerini belirten Güvel, “Sektörde bir ilki gerçekleştirerek ayak araştırma merkezi kurduk. Bu çalışma için ABD’den F-Scan Mobile adlı bir alet getirttik. Bu makineyle ayakları inceliyoruz” diye konuştu.


Gençlerin ayaklarının giderek büyüdüğünü belirten Güvel, “15-16 yaşındaki genç kızlarımızın ayak numaraları 38-40’a ulaştı. Türklerin ayak yapısı ise batıda ince uzun, doğuda da daha tombul ve kısa” dedi.


Türk insanının ayak profilini ve yapısını belirleyen araştırma sonucunda 5 noktalı tabanlıklar ürettiklerini kaydeden Güvel şunları söyledi:


“Anatomik destekli bu tabanlıkları ayakkabılarımızda kullanmaya başladık. Ayağı beş noktadan kavrayan bir sistemle üretiyoruz ayakkabıyı. Bunun ardından da tüketicimizi Comfort, Flexible ve Reflex Points ile tanıştırdık. Bu ayakkabılar da yumuşaklık ve dış taban esnekliğine sahip” dedi.


İlk başlarda 5 noktalı ayakkabı modellerinin daha çok yaşlılara hitap ettiğini ifade eden Güvel, “Şimdi daha gençleştirdik. Daha da geliştirmeyi planlıyoruz. Araştırmayı bitirince bölgelere göre tabanlık geliştireceğiz” diye konuştu. Türk halkının rahat ayakkabı konusunda yavaş yavaş bilinçlendiğini anlatan Güvel, “İnsanlar önceleri şıklığa bakıyordu, şimdi rahatlığa önem veriyorlar” dedi.

Yeni neslin ayağı büyüyor


- Türk kadınının ayak yapısı genel olarak kısa, geniş ve tombul. Batı bölgelerinde ise daha ince ve uzun.


- Yeni nesilde, özellikle 15-25 yaş arasındaki gruba bakıldığında ayak numaralarının büyüdüğü görülüyor.


- Erkeklerde ortalama ayakkabı numarası 41.5, kadınlarda ortalama 38.5.


- Araştırmaya katılanların yüzde 65’i rahat ayakkabı bulamamaktan şikâyetçi.


- Türklerin yüzde 27’si kare ayağa sahip. Yüzde 51’inin de başparmağı uzun.


- Araştırmada ayakkabı seçerken “Ucuzluk önemli” diyenlerin oranı yüzde 1.


- Türklerin yüzde 48’inin ayağı taraklı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Suudilerden Türk şirkete 'çılgın' teklif! İspanyol, İtalyan ve Çinlileri geride bıraktı
Ankara'da sağanak şiddetlendi: Meteoroloji'den 14 il için kuvvetli yağış uyarısı!