VIP umreye VIP hocalar olur mu?

Diyanet'in geçen yıl başlattığı ve bu yılki umre programına da aldığı “VIP umreciye, VIP hoca” uygulaması tartışma konusu oldu. Tartışma ilahiyat profesörlerini de böldü.

VIP umreye VIP hocalar olur mu?
VIP umreye VIP hocalar olur mu?
GİRİŞ 25.03.2008 18:21 GÜNCELLEME 25.03.2008 18:21
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Diyanet İşleri Başkanlığının lüks otellerde konaklayacak işadamı ve bürokratlar için “zamanları kısıtlı gerekçesiyle eşlik etmeleri için tanınmış din adamları görevlendirilmesi” uygulamasına Türkiye’nin önde gelen din adamları ve kurumun eski başkanları şiddetli biçimde tepki gösterdi. Diyanet ise uygulamasını “bu tipte umre yapanların zamanı kısıtlı olduğu için daha işlevsel hizmet vermek amacıyla bunu yapıyoruz. Bu nedenle 2008 yılında hac programımızı böyle şekillendirdik” diye savunma yaptı.

Böyle hacı olunmaz!

BİZİM ZAMANIMIZDA YOKTU

Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz: Bizim zamanımızda böyle bir ifade yoktu. Biz insanların, maddi durumlarına göre umre düzenlemesi yapmıştık ama bunu yaparken, ‘lüks sınıflara tanınmış din adamı rehberlik eder’ diye bir ifadede bulunmadık. ‘Filan yerde kalanlara uzmanlaşmış din adamı vereceğiz, kaliteli hizmet vereceğiz’ olmaz. Doğru bulmuyorum. İster lüks yazılmış olsun, ister normal yazılmış olsun vatandaşın hepsine din hizmetini eşit bir şekilde vermek gerekir. Böyle bir ayrım olmaması lazım.

ZENGİN-FAKİR AYRIMI:

İlahiyatçı Prof. Dr. Süleyman Ateş: Uygulamanın ne olduğunu tam olarak bilmiyorum, ona bakmak lazım. Ama, camiye mevkii girmez. Kâbe’de bütün insanlar ahiretteki duruma benzerler. Orada ne sultan, ne zengin ne de fakir var. Bu uygulamayı doğru bulmuyorum. Belli gruba tanınmış din görevlisi. Böyle şey olabilir mi?”

BAZILARI SOKAKTA YATIYOR:

Diyanet’in eski başkanlarından Tayyar Altıkulaç. Herkes aynı otelde kalmıyor. Bazıları da sokakta yatıyor. Bu eşitlik değil, imkan meselesi.

DİYANET: İŞLEVSEL OLDU

Bu gruptakilerin zamanları kısıtlı olduğu için onlara daha işlevsel hizmet verilmesi anlamında bu uygulama yapılıyor. Ama bu demek değil ki umreye giden diğer vatandaşlarımıza görevli verilmiyor. Onlar için de kendilerine yardımcı olmaları için kaliteli din görevlilerimiz bulunuyor. Bunun parayla alakası yok, sadece zaman açısından daha işlevsel olunması için böyle bir uygulama yapılmaktadır.”

ÖZEL TÜRK AŞÇI GİDECEK

Vatandaşlarımızın damak zevkine uygun yemek yapılması için bundan böyle umre ziyaretlerinde de Türk aşçılar görevlendirilecek. Diyanet’in bu kararı almasında, Arap aşçıların yemekleri yağlı, aşırı derecede baharatlı ve acı yapmaları etkili oldu. Vatandaşların talebi üzerine alınan karara göre, Türk hacı adaylarının kaldığı otel ve binalarda anlaşmalı Türk aşçılar görev yapacak


akşam

YORUMLAR 11
  • seyit boyraz 16 yıl önce Şikayet Et
    . amaaaaan çenenizi yorduğunuz şeye bak VARSA PULUN HERKES KULUN,YOKSA PULUN DARDIR YOLUN diye boşamı demişler sizinde öyle imkanınız olsa sizde VIP gidersiniz yani bende öle giderim ama yok ne çare
    Cevapla
  • nilüfer çoban 16 yıl önce Şikayet Et
    Otel 2 tip tercih edenlerin dikkatine. Umreye küçük çocuğumuz ile gittik ve dolayısıyla bazı konfor endişelerimiz için kıt kanaat biriktirdiğimiz parayla 5 yıldız mı 4 yıldızda mı kalsak diye hesapladık durduk. 4 yıldız oldu;Otel 2. tip. Mekkede öyle bir otelde kaldık ki; namaz kılacak yer bile yoktu odada; ne 4 yıldızı, TR\'de en kötü palas gibiydi. Yetkililere bildirdik, eminim kimseye iletilmemiştir. Kuru ekmek yiyerek ve sokakta yatarak bile Mekke\'ye gitmeye değer ancak yaşlı ve çocuklar için konfor isteniyorsa, bu karşılanmalı.
    Cevapla
  • m.çilingir 16 yıl önce Şikayet Et
    imkanı icinde kacak gidenlere. kul hakkına giriyorsunuz diyenler paraya göre muamele müminler arasında ayrım yapanlar bu kutsal yolda raiş fiat ve döviz üzerinden menfaat sağlıyanlar sizler kul hakkına girmiyormusunuz.
    Cevapla
  • ali demircioğlu 16 yıl önce Şikayet Et
    Suyunu Çıkardılar... Dinde VİP uygulama olurmu? Parası olan istediği organizasyonla gider.. Diyanetin işimi para verene uşaklık etmek.. Rezillik dizboyu.. Bu tip uygulamalara sebep olanların Allah bin türlü musibetini versin. Herşey Parası olana.. Ama bu dünyada...
    Cevapla
  • enginazaklı 16 yıl önce Şikayet Et
    İSMAİL YILDIZ kardeşime. ezbere konuşuyorsun.dinde yoktur diyorsun ama her şeyi birbirine karıştırıyorsun.zaten tavsiyedir iyi bilen birisiyle hac yapmak.ilmini değil zamanın parasını o alim alır.ilminden dolayı değil zamandan dolayı.haccın zengin fakir herkese olduğunu söyleyebilirmisin.adamlar güzel bir uygulama başlatmışlar.sen o zenginin ibadetine muhalefet yapıyorsun.ilmin ayağına gidilir.alimle ilime gittiği belli.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Lexus LBX Türkiye'de satışta! B-SUV markanın en ucuz modeli oldu
Başkan Erdoğan, Özgür Özel ile görüşecek! Tarih belli oldu