Paranın ne önemi var mühim olan insanlık

Kanadalı araştırmacılara göre, insanı mutlu eden çok para değil, parayı başkaları için harcamak.

Paranın ne önemi var mühim olan insanlık
Paranın ne önemi var mühim olan insanlık
GİRİŞ 26.03.2008 08:00 GÜNCELLEME 26.03.2008 08:00
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Science dergisinde yayınlanan araştırmada, gelirinin bir kısmını başkaları için harcayanların bunu yapmayanlardan daha mutlu oldukları saptandı.


Araştırmayı yapan British Columbia Üniversitesi uzmanlarına göre,başkaları için 5 dolar (6,25 YTL) harcamak bile huzur duymak için yeterli.


Araştırma çerçevesinde 630 kişiye ne kadar mutlu oldukları, yıllıkgelirleri, kazançlarını nerelere harcadıkları gibi sorular soruldu.


Bunun yanı sıra Boston'daki bir şirkette çalışan ve 3 bin ila 8 bin dolar ikramiye alan 16 kişinin, ikramiyelerini almadan önceki ve sonraki mutluluk dereceleri saptanmaya çalışıldı.


Miktarı ne olursa olsunikramiyelerinin bir kısmını yardım için kullananların, tamamını kendiihtiyaçları için harcayanlardan daha mutlu oldukları belirlendi.


Bir başka deneyde de, araştırmacılar 46 kişiye 5 veya 20 dolar dağıttılar ve bu parayı o öğleden sonra harcamalarını istediler.


Ancak katılanların yarısından parayı kendileri için, diğer yarısından da başkaları için harcamaları istendi.


Başkaları için harcayanlar (bu ister 5 ister 20 dolar olsun) gün sonunda kendilerini daha mutlu hissettiklerini bildirdiler.


Araştırma başkanı Elizabeth Dune, 'Ne kadar kazandıklarına bakmaksızın, başkaları için para harcayanların, paralarını sadece kendileri için harcayanlardan daha mutlu oldukları belirlendi' dedi.


Dune, araştırmanın, 'İnsanların mutluluklarında, ne kadar para kazandıkları kadar paralarını ne için harcadıklarının da önemli olduğunu' gösterdiğini söyledi.

YORUMLAR 1
  • mehmettasci 16 yıl önce Şikayet Et
    . saten önemli olan para degil miktarı :) paradan degerli şeylerde vardır altın zümrüt v.s v.s:D
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Filistin bayrağı açan Türk sporcuya madalya tehdidi
İngiltere'den Hamas sürprizi! Teklifi duyurdular: Umarım kabul ederler