Kandil geceleri var mı, yok mu?

Tartışmasız kalınca bunalıma giren medya dünyası şimdi de Kandil gecelerinin kaynağı var mı, yok mu', 'Ne zaman çıktı, , kim başlattı' gibi anlamsız bir tartışmaya daldı..

Kandil geceleri var mı, yok mu?
Kandil geceleri var mı, yok mu?
GİRİŞ 28.03.2008 08:40 GÜNCELLEME 28.03.2008 08:40
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

Mehmet Paksu'nun köşe yazısı


Geceyi sadece yatıp uyumak, kafayı çekip sızmak, sabahlara kadar eğlence mekânlarında öldürmek olarak gören 'masa başı haber' yazıcıları, güzelim kandillerimizi de karartmaya yöneldi.


Kandil gecelerinin kaynağı var mı, yok mu', 'Ne zaman çıktı, ne zaman başladı, kim başlattı' gibi hiçbir anlamı olmayan tartışmalar açıldı. Müslümanları birbiriyle buluşturan, görüştüren, kucaklaştıran ve barıştıran 5-6 gecemiz var. Bayramları bile tatile çeviren bir toplumda bu geceler vesilesiyle kalkıp ibadet eden, birbirleriyle tebrikleşen ve mesajlaşan insanlar sevgiye ve barışa mı hizmet ediyorlar, yoksa ayrılık gayrılık mı çıkarıyorlar? Gittikçe birbiriyle yabancılaşan millet, bırakalım da, bari bu gecelerde birbirini hatırlasın.

 “Gece' kavramı İslam'ın çok önem verdiği kavramlardan biridir. Kısaca söylemek gerekirse: Günü yaratan da Allah'tır, geceyi yaratan da. Yüce Kitabı'nda bir sureye 'Leyl-gece' adını vererek bu zaman dilimine dikkatimizi çeken de Allah'tır. Kadr Suresi'nde, Kadir Gecesi'nin bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilirken, Kur'ân'ın bu gecede indirildiği haber verilir.

Ayrıca Yüce Allah Duhan Suresi'nde bir geceyi 'mübarek' olarak tanımlar. Tefsirlerimizde de bu gecenin Berat Gecesi olduğu yorumu yapılır. Peygamberimizin Berat Gecesi'nde uyanık kaldığı, kendi ailesini de uyandırdığı, birlikte ibadet ettiği anlatılır. Miraç Gecesi'jni 'İsrâ' olarak isimlendiren Kur'ân bu gecenin önemini ve değerini dile getirir.

Diğer iki gece olan Mevlid, Regaib geceleri ise doğrudan Peygamberimiz'in dünyaya teşrifiyle alakalıdır ki, O'nun anılması, bu âleme gelişinin kutlanması ve bir bayram havası yaşanmasıdır. Bir de Kur'ân'da 'Ve leyâlin aşrin' ifadesi geçer ki, tefsir kitaplarımızda bu 'On Gece' Muharrem ayı ve hac mevsimi olan Zilhicce ayının ilk on gecesi olarak belirtilir. Yine bu gecelerin içinde Arafat ve Bayram geceleri vardır ki, bizzat Peygamberimiz tarafından oruç ve ibadetle geçirilmesi tavsiye edilir.

Bu kısa tanım ve hatırlatmanın yanında, Kur'ân 'gece' kavramına çok anlamlar yükler ve gecenin değerlendirilmesini teşvik eder. Gece, 've'l-leyli' diye Kur'ân'ın üzerine yemin ettiği bir zaman dilimidir. Gece, Allah'ın varlık ve birlik delili olan bir 'âyet'tir. Gece ve gündüz O'nun emrinde bulunan bir 'rahmet'tir. Geceyi gündüze, gündüzü geceye çeviren O'dur.

Geceyi karartan, gündüzü parlatan O'nun kudretidir. Gece, uyanıp ibadet edilmesi gereken bir 'kıyam' dilimidir. Gecenin bir vaktinde ibadet etmek, namaz kılmak, secde etmek, uzun uzadıya tespih çekmek ve dua okumak, gece yarıları kalkıp yalvarmak, yakarmak, niyazda bulunmak, özellikle teheccüd namazı kılmak bir Kur'ân tespitidir ve mü'min olmanın bir işaretidir. Gece hayatı, hayatın anlamını anlayanlar için hayatî fırsatlardır, kabir karanlığını aydınlatacak vesilelerdir.

Rabbine en yakın kul olan Peygamberimiz'in gece ibadetinin adı 'ihyâü'l-leyl'dir, gecenin canlandırılmasıdır. Yine Kur'ân'ın ifade ettiği gibi, gecenin değerini bilmeyenler, geceyi Yaratan'ı tanımayanlar, O'na isyan edip zulme sapan kavimler hep geceleri helak olmuşlar, izleri ve tozları geceleyin kaybolmuş, bu anlamda gece onlardan intikam almıştır. Bu açıdan geceleri 'ihya' etmek gerekir ki, başımıza belalar yağmasın.


mehmetpaksu@gmail.com


(Bugün)

YORUMLAR 47
  • ADNAN KARA 16 yıl önce Şikayet Et
    arkadaşlar!!. eğer bu tartışmalar kartel medyasının yazarcıkları tarafından yapılıyorsa bırakın kendi aralarında tartışsınlar! Gözü namazda olmaytanın kulağı ezanda da olmaz. ama bunlar ezanının orijinalitesini bile bozmaya çalıştılar. ama güçleri yetmedi.. yetmeyecek. silam fobisi var bunlarda..islamofobi))
    Cevapla
  • ibn Adem 16 yıl önce Şikayet Et
    @emre altıparmak simdi soruyorum sana;. ibadetlerde aslolan Kur\'an ve Sunnetle sabit olmasi midir yoksa kullarin \"ben yaptim oldu\" diyerek kendiliklerinden de ibadet turleri belirleyebilmeleri midir? ve bana soyler misin en son inen ayet olan maide suresi 3. ayette Yuce Allah;\"Bugun sizin icin dininizi kemale erdirdim\" yani tamamladim demiyor mu?eger EVET ise cevabin kemale ermis bir dine kim hangi yetkiyle eklemelerde bulunma hakkina sahiptir?Allah\'in elcisi demiyor mu\"kim bu isimizde olmayan bir amel isler,o reddedilmistir\" var mi baska soze g
    Cevapla
  • emre altıparmak 16 yıl önce Şikayet Et
    rahat bırakın insanlar. yorumcular şimdi soruyorum size o gecelerde ne yapılıyor Allah\'a ibadet edilmiyor mu tabiki EVET diyeceksiniz sonuçta bu günahsa bunun günahını kulun kendisi çekecektir kimseye bir günah yazılacakmı HAYIR eğer sevap işliyorsa yine sevap kendisine yazılmayacakmı EVET o zaman tartışmayın kendi görüşünüze göre yapın ya da yapmayın ama insanları yönlendirmeyin HERKES KENDİ İŞİNE BAKSIN YANİ
    Cevapla
  • Mustafa Bacak 16 yıl önce Şikayet Et
    Kandil geceleri bid\'attir !!!. Peygamberin bu gecelerle ilgili bir sahihi rivayet yokki bu geceye özel birşey yapalım. Ne hikmetse cahil müslüman kardeşler araştırma olmadığı için kandil gecelerini ibadetle geçirerek Allah\'ın rızasına kavuşmak isterken yine çoğu aynı insanlar yılbaşınıda kutlarlar. Bizim için Rasulde güzel örnekler var. Bırakın nefsinizi tatmin etmeyi o ne yaptıysa onları yapalım. O ki önderimiz, liderimiz, amirimiz, patronumuz, komutanımız. Ondan gayrısını (dedemizi, şeyhimizi, hacı babamızı vs...) boşverin.
    Cevapla
  • Mustafa Bacak 16 yıl önce Şikayet Et
    Kandil geceleri bid\'attir !!!. Kandil geceleri bid\'at olduğu için enteresan namazlar kılmayıp sünnet olan amelleri hergün yapalım kandil geceleri bid\'at diye turplar vadisi bilmem ne ovası seyretmeyelim adam gibi ibadetimizi hergün kü gibi yapıp diğer mübah rutin işlerimize devam edelim ama hergün kü gibi ibadetimizi mutlaka yapalım hergünkü gibi yılda bir kaç sferki gibi değil.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MHP lideri Devlet Bahçeli'den önemli açıklamalar!
Taceddin Kutay ve küçük kızına Kadıköy'de saldırı! 28 Şubat yeniden hortladı