Kuruyan göller flamingo mezarı gibi

İç Anadolu'da kuruyan göller sebebiyle 30 kuş türü bölgeden silindi. Tuz Gölü'nde yapılan araştırmada uçamayacak kadar küçük yüzlerce flamingonun öldüğü tespit edildi.

Kuruyan göller flamingo mezarı gibi
Kuruyan göller flamingo mezarı gibi
GİRİŞ 29.03.2008 08:11 GÜNCELLEME 29.03.2008 08:11
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Mükremin Albayrak'ın haberi

Her geçen gün kirlenen ve kuraklık yüzünden sürekli küçülen Tuz Gölü, flamingoların üreme alanlarından birisi olarak biliniyor.

Son beş yılda Tuz Gölü ve çevresindeki göller kuruma noktasına geldi. Bu bölgede üreyen ve beslenen en az 30 kuş türü bölgeden kayboldu. Konya'nın atık sularını Tuz Gölü'ne taşıması nedeniyle sık sık gündeme gelen Konya Kanalı, son yıllarda tümüyle kuruyan gölde yavru flamingolar için tek beslenme alanı. Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken, susuzluktan ölen flamingolar, çatlayan toprak manzaraları için Dünya Su Günü'nde 'Türkiye'nin kaderi olmamalı' diyor. Eken, Devlet Su İşleri (DSİ) başta olmak üzere tüm tarafları kalıcı çözümler üretmeye davet ediyor.

Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken, su israfının önlenmesi gerektiğine dikkat çekerken, şunları dile getiriyor: 'Ülkemizde sulanan alanların yüzde 94'ü, suyu israf eden yüzey sulama metotları ile yapılırken geriye kalan sadece yüzde 6'lık bir alanda basınçlı sulama sistemleri kullanılmakta.' Tarımda, yüzey sulama yöntemi yerine damlama sulama sistemlerinin oluşturulmasıyla yüzde 50-90 arasında tasarruf sağlanabileceğini ifade eden Eken, Türkiye'de su kaynaklarının üçte birinin israf edildiğini savunuyor.

Devlet Su İşleri verilerine göre 2003 yılı itibarıyla yararlanılmakta olan suyun miktarı toplam 40,1 milyar metreküp. Bunun 6,2 milyar metreküpü içme suyu, 4,3 milyar metreküpü sanayi, 29,6 milyar metreküpü tarımsal amaçlı olarak kullanılıyor.


(Zaman(

YORUMLAR 2
  • islam yolcu 16 yıl önce Şikayet Et
    farkında değiliz!!!. doğanın tahribatı insanlığın ve yaşamın sonu olacak! doğanın tahribatı Allah\'ın işidir demek günahın en büyüğüdür... bir ağaç var kes beton dök sonra deki ağacın olmaması ALLAh\'ın işi!!! doğa katliamı acımasız kapitalizmin kar hırsının çarpık ve adaletsiz bencil düzenlerin ırkçı faşizan ve egemenlerden yana dönen düzenle ilişkilidir.sadece benim senin çöp atman değildir mesele...mesele kar hırsının acımazsızlığıdır...farkında değilseniz son bulacak çok yakında insan ve insanlık!!!
    Cevapla
  • ihsancengiz 16 yıl önce Şikayet Et
    yazik üzüldüm. Dün cuma hutbesinin konusuydu. Doğayı tahrib etmeye hakkımız olmadığına inanıyorum en az başörtüsü kadar bu kuşların hayvanlarında doğada özgürce yaşaya bilmeleri için ne gerekiyorsa yapılsın bir an evvel öbür tarafta başörtüsünün hesabını vermek şahsi bir sorundur bu ise Allahın yaratmış olduğu can verdiği bir yaratığın yaşama hakkını elinden almaktır yani kul hakından daha beter
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bedeni eridi, azmi sapasağlam... Ebu Ubeyde’de 200 günde büyük değişim
Ürünlerinde dışkı çıkan Nestle’nin bebek mamasında yeni skandal!