Hz.Muhammed hadisleri neden yazdırmadı?

Hazreti Muhammed (Sav.), hadislerin yazılmasına neden müsade etmedi? Dört halifeden sonra sahabeler hadisleri neden yazma gereği duydu?

Hz.Muhammed hadisleri neden yazdırmadı?
Hz.Muhammed hadisleri neden yazdırmadı?
GİRİŞ 31.03.2008 00:26 GÜNCELLEME 31.03.2008 00:26
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

Hadisler Hazreti Peygamber döneminde yazılmadı. 4 Halife Dönemi'nde de yazılmadı. Hazreti Peygamber neden yazılmasına müsade etmedi? Dört halifeden sonra sahabeler hadisleri neden yazma gereği duydu?

Bu önemli sorunun cevabını, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kelam Ana Bilim Dalı Başkanı Profesör Doktor Şaban Ali Düzgün, Karşılaştırmalı Dinler Uzmanı Araştırmacı Yazar Aytunç Altındal ve Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi Başkanı Profesör Doktor Bekir Karlığa, Ruhat Mengi'nin hazırlayıp sunduğu Her Açıdan programında verdi.

Prof. Dr. Bekir Karlığa şunları kaydetti:

Bir yanlış anlamaya mahal vermeyelim. Uydurma ve zayıf hadislerle İslam âlimleri hakikaten tarihte eşine az rastlanır bir kritik çalışması yapmıştır. Hadis metelojisi konusunda yapılan çalışmalar takdire şayandır. Bazen daha da aşıya giderek hadislere Kur’an kritiği uygulamışlardır. Uydurma hadisler konusunda İslam bilgileri de şikâyet etmişler ve bunu temizlemek için çaba harcamışlardır.

İSLAM AKLA ÇOK ÖNEM VERMİŞTİR


Dinler içinde akla en çok önem veren din İslam dinidir. Ve aklı en üst seviyeye çıkaran kitap da Kur’an’ı Kerim’dir. Aklın çeşitli veçhelerini anlatan direkt 100 ayet vardır. Dolaylı 100 ayet var. 6600 civarındaki ayetlerden 100 tanesi akla teşvik ve aklı savunan ayetler vardır. Diğer kitaplarda bu kadar gözükmüyor.

DİNDE YENİLENME


‘Akla bu kadar önem veren din niçin aklı geri plana itti.’ sorusuna şu cevabı verebiliriz. Dinde yenilenme zoraki olarak yapılsın denilince yapılacak olamaz. Dinde yenilenme dini anlayışı kavrayacak dinde bilim ve düşünce adamlarını yetiştirerek olur. Bir zihniyet yapısı gerektirir. İslam’ın ilk 3 asrında bu bilinç gözükmüştür. Ve bu döneme İslam Rönesansı denir.

HADİSLER İSLAMDAN 80 YIL SONRA YAZILMAYA BAŞLADI


İmamı Buhari Türk’tür. Bir hadis rivayeti için Buhari, Buhara’dan kalkıp Mısır’a gittiği söylenir. Hz. Peygamber Kuran’ı Kerimle karıştırılır diye hadislerin yazılmasını yasaklamıştır. Sahabeler ve dört halife de bu geleneği devam ettirmiştir. Tabiî ki sahabeler ölmeye başladığında bunlar unutulmasın diye 80 yıl sonra hadis yazılmaya izin çıkmıştır.

HADİS KUR’AN’IN YERİNİ TUTMAZ


Hadis Kur’an’ın yerini tutmaz. Kur’an’ı açıklar. Yahut Kur’an’da olmayan bir konuda hüküm verir bize. Genel kabul budur. İslam’ın vahiy müessesi çok önemlidir. Bizim çok karıştırdığımız noktalardan biride bu. İslam’ın vahiy müessesinde peygamberin bir konumu yok. Vahiy doğrudan peygamberin melek aracılıyla aldığı emirleri vahiy kâtiplerine yazdırarak kendisinin bir müdahalesi söz konusu değildir. Peygamber okumayı bilse de yazmayı bilmiyordur. Vahye güvenilirlik böyle kazanılır. Ve peygamberin okuma yazma bilip bilmediği de çok tartışılmıştır.




MORALHABER.NET

YORUMLAR 47
  • Gorkem 3 ay önce Şikayet Et
    S.av efendimiz ağzından cikanlarin yazilmamasini istememiş ve men etmiştir.kuran değiştirilemez kesin dir zaten herkesin anliyacagi dilde yazılmıştır bir başkasının yorumlaması a ne gerek var zamanın din bilgin leride kıyas edip dogrulugunu emin olduklarida yazilmistir.Emeviler ve Abbasiler devrinde en büyük zulumu kuran na karşı hadis kitabı i koydular ben bunu bilirim.
    Cevapla
  • Mesut istanbuli 1 ay önce Şikayet Et
    Çok cahil bir yorum, eğer Kuranı herkes anlayabilecek olsaydı Peygambere gerek kalmazdı, hadis inkarı Peygamber inkarı demektir ve küfrü gerektirir. Bu hadis inkarcılarına sormak lazım, namazların kaç rekat olduğunu bize Kurandan gösterebilirler mi, elbette göstermezler çünkü bu husus Kuranda yoktur, bunu ancak Peygamberimizden öğrenebiliyoruz, bu hadis inkarcıları şeytanın dostlardır.
    Cevapla
  • Mevlüt BAĞCI 16 yıl önce Şikayet Et
    nankör ve kalleşler. Ruhat Mengi hanımefendinin programını ben de izledim Koca koca profların yayından alacaklarını düşündüğü içinmi yoksa zamanın hassasiyetine dair ısmarlama bir haber program olduğu için mi bilmiyorum , Türban yarda başörtüsü konusunda dinimize ellerinden gelen kalleşliği yaptılar . Bu kadar da olmaz Allah aşkına biraz erkek olunda doğruları söyleyin Neredeyse bir müslüman kadın başını göğsünü açar çarşı pazar gezer gösterdiği her erkek için de bilmem ne kadar sevap kazanır diyeceksiniz.Sizi Allaha havale
    Cevapla
  • Mümin Müminoğlu 16 yıl önce Şikayet Et
    Kısaca - Hadisten Hadise Fark Var. Tüm Kütüb-i Sitte\'yi okumuş ve Mütevatir Hadisler\'i derlemiş biri olarak: 1. Kuran ile Hadis birbirinden ayrıdır; hadis Kuran\'a eş olmadığı gibi asla benzer de değildir. 2. Buna rağmen hadisler toptan reddilebilecek bir kaynak da değildir; fakat içlerinde uydurmalar, çelişkiler vs vardır. (Hadis alimleri de mevcut hadislerin %98\'ini kitaplarına almamıştır!!!) 3. Putkıran\'a: sünnete hiç uymayan \"gafil, fasık\" gibi ithamları anladık da \"münafık\" ne demektir? Başkasına kafir diyenin hali hadisçe nedir?
    Cevapla
  • yahya demir 16 yıl önce Şikayet Et
    hz. Peygamberin hususi hadis yazıcıları vardı.... Hadis ilminde yüksek ihtisas sahibi olan biri olarak şunu söylemeliyim..Hz. Peygamber (a.s) hadis yazıcılari vardı..hatta bu yazıcılardan bazılarına bazı sahabiler yazmamalarını söylediler çünkü genel manada herkese yazma izni yoktu, onlarda durumu hz. peygambere iletmiş efendimizde yazmalarını yani yazmaya devam etmelerini emir buyurmuştur..hadis usulu eserlerine bi göz gezdirelim lütfen..başka alanlarda uzmanlık yapıp her naneye karışmayı maharet bilen bazı hocalarımız var..dikkat buyuralım..
    Cevapla
  • delioğulları 5 ay önce Şikayet Et
    senin din hocan yahudi hizmetçisi belli hadis yazıcısı yok tam tersi yasaklamıştır cahillet sizi
    Cevapla
  • 55 34 55 9 ay önce Şikayet Et
    Peygamber efendimizin yasakladığı ağzından çıkan söylemlerin yazılması olayına öyle cevap veriyorsun ki hadis ilminde ihtisas yaptım diyorsun.bu ne yaman bir çelişki.peygamber yazmayın diye yasak koyuyor,sende ihtisas yaptım diyorsun.sana mı yoksa peygambere mi inanalım
    Cevapla
  • Mesut tatar 9 ay önce Şikayet Et
    Yanlış bilgi
    Cevapla
  • Hüseyin Başköy 1 yıl önce Şikayet Et
    Gerçeklere aykırı bir yorum. Peygamber hiç bir zaman, kimseye, benden sadır olan sözleri yazın dememiştir. Gerek olsa idi, Peygamber nasıl Kur'an'ı yazdırdı ise, sözlerini de yazdırırdı. Aksine Kur'an'ın yanına yeni bir kitap mı koyuyorsunuz demiştir.
    Cevapla
  • Muhammed Nezir 16 yıl önce Şikayet Et
    Hadis Yazanlar.. Kısa kesiyorum. 4 halife döneminde hadis yasaklanmamıştır. Fakat hadis yazıcıları yasaklanmıştır. Yani hadisleri yazanlar, hükümetin belirlediği kişiler olmuştur. İslam dininin içini boşaltıyorlar. İslam dört temel direk üzerine kurulu. Kur\'an, (içerdiği hükümler) Sünnet, (Hz.Peygamber\'in (sav) söz ve fiilleri) İcmâ\'(İslam bilginlerinin görüş birliği içinde bulundukları konular) Kıyas, (birbirine benzeyen meselelerin hükümlerinde de benzerlik bulunması) Bunlara inanmak farzdır.
    Cevapla
  • Müslüman 1 yıl önce Şikayet Et
    Yahu İslam dininin içi nasıl boşaltılabilir? Allah Kur'an'da bu kitabı biz indirdik biz koruyacağız demiyor mu, bu kitap tamamlanmıştır bu kitaptan sorguya çekileceksiniz demiyor mu? Hz.Peygamber'in yaşayışı Kur'an'a göre değil mi o halde bize niye Kur'an yetmiyor diyorsunuz? Haşa bu Allah'ın ayetine karşı gelmek sayılmaz mı?
    Cevapla
  • Hüseyin Başköy 1 yıl önce Şikayet Et
    Hz.Ebu Bekir de Hz.Ömer de hadis yazanları men etmiştir. Hatta yanında böyle söz olanlara, onları yakın demiştir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Binlerce kişinin emekliliği iptal ediliyor! Faiziyle geri ödeyecekler
Şili Meclisi'nde skandal! Türkiye'den sert tepki: Yok hükmünde!