Türklerin hiç sevmediği ülkeler

BBC'nin 34 ülkede yaptığı araştırmada ilginç sonuçlar çıktı. Türklerin en olumsuz baktığı ülke tahminlerin çok dışında çıktı. ABD ise imajını düzeltmişe benziyor.

Türklerin hiç sevmediği ülkeler
Türklerin hiç sevmediği ülkeler
GİRİŞ 03.04.2008 00:42 GÜNCELLEME 03.04.2008 00:42
Bu Habere 149 Yorum Yapılmış

BBC'nin 34 ülkede 17 bin 457 kişiyle yaptırdığı ankete göre, ABD'nin dünya çapındaki etkisine yönelik bakış açısını olumlu bulanların oranı geçen yıla göre 4 puan artarak yüzde 35'e yükseldi. Olumsuz bulanların oranıysa yüzde 47'ye geriledi.

Ocak 2008'de tamamlanan ve 3 ayda yapılan anket, ABD'nin geçen yılki ankete göre kendisinden hoşlanmayan 23 ülkeden 11'inde, az da olsa imajını düzelttiğini ortaya çıkardı. Kanada, Lübnan ve Mısır'daysa ABD'den hoşnutsuzluk oranı arttı.

'ABD'yi olumlu buluyorum' şeklinde görüş bildiren katılımcı oranının yüzde 7'den yüzde 20'ye çıktığı Türkiye ise hala ABD'ye karşı en çok rahatsızlık duyan ülkeler sıralamasında zirveyi Mısır'la paylaşıyor.

BBC'nin verdiği listeye göre, ankete Türkiye ile Mısır'dan katılanların yüzde 73'ü ABD'nin nüfuzunu olumlu bulmuyor. ABD'nin olumlu bir tutum sergilediğini düşünen Türklerin sayısındaysa yüzde 13'lük bir artış gözleniyor.

Önceki ankete göre ABD'yi olumlu bulanların oranı yüzde 7 iken bu oran son anketle yüzde 20'ye yükseldi.

İran en 'olumsuz' ülke

Ankete katılanların açıklamalarına göre, en çok İran'dan hoşnutsuzluk duyuluyor. Katılımcıların yüzde 54'ü, İran'ın tutumundan rahatsızlık duyduğunu açıklarken, bu ülkeyi yüzde 52 ile İsrail izliyor. En olumlu ülkeyse yüzde 18'le Almanya olarak gösterildi.

Türklerin İran'a bakış açısındaysa olumsuz yönde yanıt verenlerin sayısında artış oldu. İran sorulduğunda, bu ülkenin tutumunu olumsuz bulduğunu açıklayan Türk katılımcıların oranı geçen yıl yüzde 46 iken, bu oran son ankette yüzde 61 olarak gösterildi.

İsrail'e bakış açısındaysa 'olumlu' yanıt veren Türk katılımcıların oranı yüzde 2'den yüzde 11'e yükseldi. 'İsrail'in nüfuzunu beğenmiyorum' diyenlerin oranıysa yüzde 78 olarak gösterildi.

Türkiye'de, 10-31 Aralık arasında fikri sorulan katılımcıların yüzde 47'si Almanya için 'olumsuz', yüzde 37'si 'olumlu' yönde fikir beyan etti. AB için yapılan yoklamadaysa yüzde 40 'olumsuz', yüzde 44 ise 'olumlu' ifade kullandı.

Olumsuz bakılan ülkeler sıralaması şöyle oldu:

İran: Yüzde 54
İsrail: Yüzde 52
Pakistan: Yüzde 50
Kuzey Kore: Yüzde 44
ABD: Yüzde 47
Rusya: Yüzde 34
Hindistan: Yüzde 28
Çin: Yüzde 32
İngiltere: Yüzde 24
Brezilya: Yüzde 23
Fransa: Yüzde 22
AB: Yüzde 21
Japonya: Yüzde 21
Almanya: Yüzde 18

ABD'nin imajındaki düzelme seçimle ilgili olabilir

Anketin yapımında GlobeScan ile birlikte sorumluluğu üstlenen 'Program on International Policy Attitudes'un (PIPA) yetkililerinden Steven Kull, ABD'ye olumsuz bakanların yüzdesinde gerileme olmasının, bu ülkede yaklaşan başkanlık seçimiyle ilgisi olabileceğini söyledi.

Kull, ABD'nin nüfuzuna bakış açısındaki değişiklikte, yeni yönetimin George Bush yönetimindeki hataları tekrarlamayacağı umudunun etkisi olabileceğini belirtti.

ABD'ye olumlu bakanların oranı 2005 yılında yüzde 38, 2006 yılında yüzde 32, 2007 yılında yüzde 28 olarak gösterilmişti. Bu yıl yapılan ankette ABD'yi olumlu bulanların oranında geçen yıla göre, Güney Kore'de yüzde 14, Fransa'da yüzde 8, Portekiz'de yüzde 13, Brezilya'da yüzde 10, Şili'de yüzde 9, BAE'de yüzde 12 artış olduğu gözleniyor.



Haberin İngilizce metni için bakınız

YORUMLAR 149
  • ayşe arman 15 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle düzmece. Düzmece diyorum. Başta iranı görünce anlam veremedim, meraklandım ikinci sırada israili görünce gene soru işareti oluştu kafamda ama üçüncü sırada pakistanı görünce kesin kararımı verdim. Bu kesinlikle düzmece bir anket. güya bu şekilde halkımız şartlandırılıyor sanki! Planlı tertipli bir hareket bu... Topluma yön veren toplum mühendislerinin planı... Yemezler...
    Cevapla
  • haydar zulfikar 15 yıl önce Şikayet Et
    Bu internet çok kirlendi arkadaşlar. yüzde doksanı yalan ve ajitasyon oldu! Aman dikkat! her habere kanmayalım
    Cevapla
  • haydar zulfikar 15 yıl önce Şikayet Et
    Araya İsrail\'i koymuşlar da yutucaz sandılar!. Yahu bu tamamn islam ülkelerini karalamak için yapılmış güdümlü bir haber! Kim inanır bu yalana! Türkiye\'nin hayrını istemeyenlerin, Türkleri sevmeyenlerin palavraları. Eçok sevdiğimiz ülkelerin başında sorun millete pakistan yüzde tüz, iran yüzde doksan gelir be! Ancak Yukarda haberdeki sonuç ermenistanda çıkar. Yallah başka kapıya!
    Cevapla
  • oğuz türkmen 15 yıl önce Şikayet Et
    pehh. Pakistan nasıl 3. sırada ya.. bunlar türklere mi sormuş türkiyedeki gayr-ı müslimlere mi?? pakistan belki de Türkiye\'de en sevilen ülkedir. Art niyetli bir komplo bu.
    Cevapla
  • hakanuslu 15 yıl önce Şikayet Et
    hahhaha güldürmeyin beni. buneya amerikanınbir oyunumu yine 1 amerika 2 ingiltere 3 yunanistan 4 ermenistan 5 israil 6 rusya bunların dışında tanımam ben hem iranın ne kötülünü gördünüz bea ahmedi nejat baba adam kardeşim hastasıyım onun gerçek bu dur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri
İsrail'i korku sardı! Yaptırımlar gelebilir - Gazete manşetleri