'Türban Nazi ve faşist gömleği'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öymen, başörtüsü hakkında yaptığı benzetmelerle adından epeyce söz edileceğe benziyor. Öymen, başörtüsü konusunda açtı ağzını yumdu gözünü.

'Türban Nazi ve faşist gömleği'
'Türban Nazi ve faşist gömleği'
GİRİŞ 20.04.2008 05:48 GÜNCELLEME 20.04.2008 05:48
Bu Habere 164 Yorum Yapılmış

Kasım CİNDEMİR'in haberi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, dinin siyasi yaşama sızması halinde Türk demokrasisinin var olamayacağını söyledi. ABD’deki McClatchy grubundaki gazetelerde yer alan haberde, Öymen türbanı da, Alman Nazilerinin kahverengi gömleği ve İtalyan faşistlerinin kara gömleğiyle karşılaştırdı ve laikliğin Müslüman ülkedeki demokrasinin esas parçası olduğunu vurguladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, türbanı, Alman Nazileri’nin kahverengi gömleği ve İtalyan faşistlerinin kara gömleğiyle karşılaştırdı. ABD’nin üçüncü büyüğü McClatchy grubunun gazetelerinde, AKP’ye karşı açılan kapatma davasını konu alan bir haber yayınladı.

Dion Nissenbaum tarafından kaleme alınan Ankara çıkışlı haberde, daha önce de İslami inançları nedeniyle baskıya maruz kalan Başbakan Tayyip Erdoğan’ın siyasi kariyerinin yine tehlikeyle karşı karşıya olduğu belirtildi. Haberde, Erdoğan ve AKP’nin sorunlarının üniversite kampuslerinde türban serbestisi ile ilgili adımın ardından geldiği belirtildi.

Güçlü İslami kökleri bulunmasına rağmen AKP’nin, ılımlı İslam’ı kucakladığı, Batı’ya yöneldiği ve liberal ekonomik değişimden yana olduğu kaydedildi. Haberde, AKP’yi kapatma davasının, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik umutlarını baltalayabileceği, Güneydoğu’da gerilimi artırabileceği, ABD’nin aşırı İslamcılar’a karşı Batı yanlısı Müslüman bir yönetime destek olma çabalarını raydan çıkarabileceği vurgulandı.

SİYASETTE DİN OLMAZ

Haberde, AKP’nin siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştırmaya ilişkin çabalarının da artık çok geç olabileceğine dikkat çekildi. Görüşlerine yer verilen CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, bu tür çabalara destek vermeyeceklerini ve oyunun yarısında kuralların değiştirilemeyeceğini vurguladı.



Öymen, dinin siyasi yaşama sızması halinde Türk demokrasisinin var olamayacağını söyledi. Öymen, türbanı, Alman Nazileri’nin kahverengi gömleği ve İtalyan faşistlerinin kara gömleğiyle karşılaştırdı ve laikliğin Müslüman ülkedeki demokrasinin esas parçası olduğunu kaydetti. Nissenbaum, Başbakan Erdoğan’ın kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda mücadele edeceklerini belirtmesine rağmen, bazı AKP’lilerin partinin kapatılmasını ve Erdoğan’ın siyasi yasaklı olmasını kabul etmiş göründüklerini yazdı.

ILIMLI İSLAM LIGHT COLA

Gazeteci-yazar Oral Çalışlar, 'Bu İslamcı partiyi kapatırsanız, onları yeraltına sürersiniz ve El Kaide hızla gelir' diyerek, AKP’ye karşı alınacak bir kararın radikalizme yol açacağını söyledi. Onur Öymen ise 'Ne demek ılımlı İslam?' diye sorduktan sonra, 'Light Coca Cola gibi veya yarım hamilelik gibi. Ya Kuran’ın kurallarına günlük yaşamda, yargıda, eğitimde ve devlet yönetiminde uyarsın ya da uymazsın' dedi.

Haberde, Avrupalı liderlerin, AKP’nin kapatılmaması için uyarılarda bulunduklarına dikkat çekildi ve Avrupa Komisyonu Başkanaı Jose Manuel Barroso’nun Türkiye ziyaretinden önce yaptığı açıklama hatırlatıldı.

Siyasi yasaklı olması istenenler listesinde yer alan AKP Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış ise Batı’nın tavır almasını istedi. Bağış, 'Ne olursa olsun, Türkiye’nin Batı’ya dönük yönelişi devam etmeli. Batı da bunun devam ettiğini güvenceye almalı' dedi. Bağış, kaos halindeki bir Türkiye’nin, kaos halindeki Suriye, Lübnan veya Sudan’dan farklı olacağını da söyledi.


Makalenin İngilizce metni için bakınız

YORUMLAR 164
  • mimiga mimiga 16 yıl önce Şikayet Et
    Başörtüsü-Türban. Türban Önden yetim saçlar dökülür,moda için takılır, girildiği ortama göre renk değiştirir, omuza asılır, aksesuardır, sıcak havalarda bunalınca çantalarda taşınır, türbelerde cenazelerde kullanılır. Mahrem-namahrem derdi yoktur Başörtüsü Saç teli görünmez. Sadece emir olduğu için takılır. Bilinçli bayanlar takar. Sıcak havalarda dahi erimez renk değiştirmez. Laikçikleri kızdırır Bu iki tanım şimdiki laik beyinlere göre değiştirilmiş olup 1.tanım başörtüsü 2.tanım türbandır.
    Cevapla
  • fedai said 16 yıl önce Şikayet Et
    peki ya chp ne?. chp tüm kötülüklerin anasıdır
    Cevapla
  • Fatih Sevim 16 yıl önce Şikayet Et
    Bu milletin bir ferdi.....Abi ortalığı çakallara bırakma....seni takip edenlerdenim.... ....abi bunların yaptığı zaten çamur at izi kalsın...boşver ya sen gene yaz...bak ben çoğu zaman senin yazılarınndan sonra güç alarak yazıyorum.....Gelmezsende Allah\'a emanet ol....
    Cevapla
  • halil ibrahim keskin 16 yıl önce Şikayet Et
    . Arkadaslar bana bir türban ve basörtüsünün ne oldugunu ve aralarindaki farklarini aciklarsaniz memnun olurum.simdiden tesekkürler.
    Cevapla
  • halil ibrahim keskin 16 yıl önce Şikayet Et
    Bir iki hatirlatma !. Önce rumuzu Tek büyük olan kardesime.Benim gibi iki kültür arasinda kalmis kisiler yorum yapamiyacak mi,ayrica benim kullandigim kilavyede bazi TÜRK ce harfler yok.bu millitin bir ferdi ve Metin yazar kardeslerime nereye gidiyorsunuz.Ben ve benim gibiler sizlerden cok seyler ögrenmege calisiyoruz.Bende ortaokul 1976 mezunuyum ama o tarihten beri yurtdisindayim.kusuruma bakmayin.selamlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Antalya'dan kahreden olay! Okuldan el ele çıkan iki kardeşi kaza ayırdı...
Yunanistan ve Türkiye'nin ortak yemeği! En iyisi Türk mutfağından seçildi...