İlhak olursa Türkiye Kerkük'e girer

ABD'li Christian Science Monitor gazetesi, Irak Türkmen Cephesi'nin Kerkük'ün bölgesel Kürt yönetimine bağlanmaması konusunda Türkiye'den taahhüt aldığını öne sürdü.

İlhak olursa Türkiye Kerkük'e girer
İlhak olursa Türkiye Kerkük'e girer
GİRİŞ 24.04.2008 23:30 GÜNCELLEME 24.04.2008 23:30
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Gazetenin bugünkü nüshasında çıkan habere göre, eyalet konseyinin Türkmen üyesi Jale Neftçi, üst düzey Türk yetkililerle bu yıl yaptıkları görüşmede Kerkük'ü ilhak etme girişimine engel olunacağı sözünü aldı. İddiaya göre Neftçi, 'Türk hükümeti seyirci kalmayacaklarını, güç kullanarak müdahale edeceklerine dair taahhüt verdi' dedi.

'Irak'ta etnik savaş Kerkük üzerinde pişiyor' başlıklı haberde Amerikan işgalinden sonra kentte etnik ve mezhepsel tabanlı gruplar arasında çetin bir güç mücadelesi yaşandığı vurgulanıyor. Haberde Irak'ın kuzeyindeki petrol üretiminin merkezi Kerkük'ün bölgesel Kürt yönetiminin doğal bir parçası gibi olduğu öne sürülüyor.

Kentte misilleme şeklinde adam kaçırma ve cinayet vakalarının yaşandığına dikkat çeken gazete, Kürt yönetiminin dış ilişkilerden sorumlu bakanı İhsan Muhammed'in sözlerine yer veriyor. '(Kerkük'teki) Teröristleri kaçırıyoruz, çünkü Kürdistan'ı korumanın tek yolu bu' diyen Muhammed, Türk askerî istihbaratının Irak Türkmen Cephesi (ITC) bürolarında faaliyet gösterdiğine dair ellerinde kanıtların olduğunu öne sürdü.

Bölgesel yönetimin Başbakanı Neçirvan Barzani'nin Erbil'de gazeteye verdiği mülakatta ise Kerkük'ü nasıl kuşattıklarını avucunu göstererek anlattığı öne sürülüyor. İddiaya göre parmaklarını kapatan Barzani, 'Durumu güç kullanarak değiştirmek istesek, işte böyle yaparız' dedi. Kerkük konusunda kendi kamuoyunun baskısı altında olduklarını söyleyen Barzani, güç kullanmak yerine tüm tarafların kabul edeceği bir çözümü arzu ettiklerini vurguladı.

İhsan Muhanmmed ise, bölgesel yönetimin de bir sabrı olduğunu ifade ederken, Kerkük'ün ilhakının seçenekler arasında yer aldığını inkâr etmedi. CSM'ye göre, 'Irak'ın yeninden güçlenip geri gelmesini bekleyeceğimizi mi düşünüyorsunuz. Şu anda bile anayasayı uygulayamıyorlar' diyen İhsan Muhammed, referandumu 2008 sonuna kadar ertelenmesini kabul edeceklerini, fakat daha fazla taviz vermeyeceklerini ifade etti.

Gazete, ITC Selahattin Sorumlusu Ali Haşim Muhtaroğlu'nun ise bir yemek sırasında ITC üyelerine, 'Kürtler çok ileri gitti, haklarını tamamen aldılar, şimdi başkalarının haklarına tecavüz etmeye çalışıyorlar Kendimizi savunmak için bir gün silahlı mücadeleye mecbur kalabiliriz' dediği öne sürülüyor.

Haberinde 'Kerkük'teki dedikodular'a da yer veren gazeteye göre Muhtaroğlu, Kürtlerle muhtemel bir çatışma için silah tedarik etmeye başladı. Habere göre, eyalet konseyinin Türkmen üyesi Jale Neftçi, üst düzey Türk yetkililerle bu yıl yaptıkları görüşmede Kerkük'ü ilhak etme girişimine engel olunacağı sözünü aldıklarını söyledi. İlhak girişimi durumunda dışarıdan bir güç müdahale edene kadar direnmeleri gerektiğini söyleyen Neftçi, 'Türk hükümeti seyirci kalmayacaklarını, güç kullanarak müdahale edeceklerine dair taahhüt verdi' diye konuştu.


Haberin İngilizce metni için bakınız

YORUMLAR 8
  • Alp Tegin 16 yıl önce Şikayet Et
    Zor da olsa. Kerkük de bir iç çatışmanın çıkması sonucunda Türkiye müdahale etmek durumunda kalır.Nasıl Kürtleri zamanında saddama karşı koruduysak,Türkmenleri de aynen koruyacağız.Bunun neticesinde orda Türkmeneli kurulabilir yada tüm kuzey ırak Türkiyeye ilhak edilebilir.Başka çıkar yolu yok. Bazı yorumcular sınırlarla oynanıyor demiş.Tabi ki oynanacak ancak sen kurbanlık koyun gibi beklersen onların istediği gibi olur.Onlar süper güç nasıl olsa diyorsan,birzamanlar Osmanlı,sovyet rusya da süper güçtü.Abd.ırkta çöktü
    Cevapla
  • tekin126 16 yıl önce Şikayet Et
    kurtler kuzey ırakta devlet kurarsakı var gırışımlerı. türkiye musul kelkuk u hatay gıbı ulke topraklarına katar kımsede ses çıkaramaz çunku kurt devletı turkiyeden toprak talep edecek kuçuk çapta kargaşa çıkacak türk askerı kerkuk musul a gırıp çıkmıyacak
    Cevapla
  • vatansagolsun 16 yıl önce Şikayet Et
    Babayi girersin ne hakki senin suanki haritanla oynuyor adamlar haberin yok kerkuku konusuyorsun ne alaka hakkin varmis kagit uzerinde 2. Ve bunun icin hic kimse kusura kalmasin Turkiyeyle savasir ha kimi derki simdi vay biz iraga benzemeyiz Girdimi goruruz Iraki miraki Bakin nasil cil yavrusu gibi dagiliyoruz O sizin siyasetcilerinizde Kalkar Amerikada yerlerini yapar neyse konu kerkuk Kerkuk Kanayan yaradir Ayni Karabag gibi Ama biz cok guclu Devletizya Amerikada en yakin Muttefikimizya Biz burdaki sorunlari cozmusuz Kerkuk bizim Karabag bizim ama kagit ustunde Sinirlarin icinde Kurtler ve Pkkli ayrica Ermeniler var Aradaki fark bu iste
    Cevapla
  • vatansagolsun 16 yıl önce Şikayet Et
    Babayi girersin ne hakki senin suanki haritanla oynuyor adamlar haberin yok kerkuku konusuyorsun ne alaka hakkin varmis kagit uzerinde 1. Simdi bazilari bana kizacak ama Su bir gercek suan Bakin Orta dogu oyle bir duzene sokulmaya calisiliyorki Burda bir cok ulkenin Sinirlari degisecek simdi bazilari paranoya der bilmem ne der soyleyin kardesim agzi olan konusuyor bende konusayim Bu ulkenin sinirlari nasil 100 yil evvel cizildiyse 100 yil sonrada cizilcek bunu kimse unutmasin Amerika bosuna Iraga girmedi Yakinda Iranada gircek ve Turkmenistan petrollerine ve azerbaycan petrollerine hatta kisacasi Orta asya petrollerine hukmetmek istiyor
    Cevapla
  • orhan gogce 16 yıl önce Şikayet Et
    bosa heveslenmeyin. once elimizdekini tutalim. kontrol edemedigin yer senin degildir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
"Evden çalışarak para kazanmak ister misiniz?" diyerek bakın nasıl dolandırıyorlar
Kabine yarın toplanacak: Gündemde hangi konular var?