Süleymaniye camisinin gizli şifreleri

Mimar Sinan’ın, Leonardo da Vinci ile yarışacak dehasını anlatmak istedik sizlere... Büyük ustanın 'Benim kalfalık eserim' dediği Süleymaniye’nin şifrelerini bilmek ister misiniz?

Süleymaniye camisinin gizli şifreleri
Süleymaniye camisinin gizli şifreleri
GİRİŞ 07.05.2008 08:05 GÜNCELLEME 07.05.2008 08:05
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Akıllara durgunluk verecek gizemli bir yolculuğa çıkmaya hazır mısınız?. Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman tarafından imparatorluğun gücünü ve görkemini göstermek adına inşa ettirildi.


Bu görev, tarihin en büyük ustası Mimarbaşı Sinan’a verildi. Camii ve külliyesi 7 senede bitirildi. Ancak 7 yıllık bu uzun süre Kanuni’nin canını sıkmıştı. Sinan’ın yapıyı neden bir türlü açmadığını anlamamıştı. O sırada her taraftan da dedikodular yağmaya başladı Sultan’a.


Kanuni durumu kendi gözleriyle görmek için bir ikindi vakti Süleymaniye’ye gitti. Muhteşem yapının içine girdiğinde Sinan tam da söylendiği gibi caminin ortasında oturmuş nargilesini tüttürmekteydi. Sultan gözlerine inanamadı. Tok sesiyle ve bütün haşmetiyle ‘’ Bu ne iştir Mimarbaşı ‘’ diye haykırdı. Oysa Mimar Sinan’ın içtiği nargilede tömbeki yoktu. İçtiği sadece suydu.


Usta mimar, nargilenin fokurtularını dinleyerek caminin akustiğini ölçmeye çalışıyordu. Mihraptaki imamın sesini, aynı oranda bütün camiye nasıl ulaştıracağını hesaplıyordu. Bunun için Anadolu’nun değişik köşelerinden 65 tane dev turşu küpü getirtti. Bu küpleri içleri boş, ağızları dışarıya gelecek şekilde kubbenin eteklerine dizdirdi. Amacına ulaşmıştı Mimarbaşı. Sesi, yüzlerce metrekarelik mekanın her köşesine, en iyi şekilde yaymayı başarmıştı. Kanuni’de , Sinan’ın niyetini anlamış, ustasını hemen bağışlamıştı.


Mimar Sinan yapının içine bir de hava koridoru inşa etti. Elektriğin henüz bulunmadığı o yıllarda, Süleymaniye 275 dev kandille aydınlatılıyordu. Sinan, bu kandillerden çıkan is camiye zarar vermesin ve cemaati rahatsız etmesin diye orta kapının üzerine küçük bir odacık yaptırdı. Binanın değişik köşelerine açtığı oyuklardan giren islerin bu odada toplanmasını sağladı. Şaşırdınız değil mi? Durun, daha bitmedi… Ve adına da İs Odası denilen bu bölmenin içine özel bir nemlendirme sistemi kurdu Sinan. Odada toplanan islerden, dönemin en kaliteli mürekkebini damıttı.


Süleymaniye’nin duvarlarında gördüğünüz o muhteşem kalem işleri, yazılar, süslemeler, caminin kandillerinden çıkan isten damıtılan o mürekkeple yapıldı. Tekrar altını çiziyorum, bunlar günümüzden 458 yıl öncesinin bilimiyle, teknolojisiyle yapıldı.


Son bir şifre daha var..


Hani oyuklar var dedim ya isin bir odada toplanmasını sağlayan , hava akımını içeri alan. Dışarıya çıkıp o iki oyuktan içeriye baktığınızda, birinden caminin içindeki Allah, diğerinden ise Muhammed yazılı dev levhaları görürsünüz. Ayrıca Süleymaniye’nin hangi köşesini, hangi duvarını, hangi açısını ölçerseniz ölçün, sayısal olarak karşınıza Allah kelimesinin ve katlarının çıktığını görürsünüz.


Bu düşüncelere durgunluk verecek sanat eseri karşısında insanın Da Vinci'nin şifresi de neymiş diyesi geliyor... Ne dersiniz?!http:///www.kadincakararinca.com

YORUMLAR 35
  • erol erols 15 yıl önce Şikayet Et
    Biz bu hallere düşecek milletmiydik?. Asırlar önce müthiş bir zeka, ahlak,tevazu ve teknolojinin baş aktörü olan bu büyük milletimin, ecdadlarına nispetle şimdi bu hallere düşmesi revamı? Yazııık, yazık.
    Cevapla
  • ERAY EFE 15 yıl önce Şikayet Et
    ebced ilmi. mimar sinan camilerini ebced ilmi ile yapıyormuş.bu ilmin ne olduğunu bilmek isteyenler googe dan bakabilirler..
    Cevapla
  • Yıldız Öztürk 15 yıl önce Şikayet Et
    Ah be kardeşim. Birde Mimar Sinan\'ın ve Kanuni\'nin gördüğü rüyadanda bahsetseydiniz. Hani şu Peygamberin girdiği ve nasıl yapılacağını tarif ettiği. Nosunu bilmiyorum ama bu rüya arşivlerde kayıtlıdır.
    Cevapla
  • orhan taşdoğan 15 yıl önce Şikayet Et
    ....... Büyük usta selimiye camisinin kubbesini yerleştirmek için 14 bilinmeyenli bir denklemi matematiğin temel 4 işleminden farklı 5. bir işlem le çözmüştür ve bu caminin kubbesini japon bir mimar gördüğünde deliriyomuş adam inanamıyo o kubbenin orada durmasına imkansız diyor. işte bizim atalarımız böle zekaya sahiptiler. peki bizler...........
    Cevapla
  • alp eren 15 yıl önce Şikayet Et
    insaf be kardeşim. tarihi bilgileri verirken biraz dikkat lütfen. kulaktan duyma kahvehane söyleşilerini tarihi vak\'a olarak anlatılması yanlış. tütün amerika kıtasından dünyaya yayılmış. avrupada tütün mamülü olarak yaygınlaşması 17.yüzyıla rastlar.nereden çıktı bu tömbeki.tütünün nargilede kullanılması da bu tarihlere rastlar. hindistan cevizi deseniz tamam
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak