Yargıtay'dan eleştirilere sert cevap!

Yargıtay Başkanlar Kurulu'ndan yapılan basın açıklamasında son zamanlardaki gelişmelerde yargıya yönelik eleştirilere cevap verildi. Bildiride eleştirilere sert tepki var.

Yargıtay'dan eleştirilere sert cevap!
Yargıtay'dan eleştirilere sert cevap!
GİRİŞ 21.05.2008 13:00 GÜNCELLEME 01.07.2019 14:40
Bu Habere 180 Yorum Yapılmış

Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun bildirisinde, son günlerde yaşanan gelişmelerin, “ısrarlı bir biçimde ve sistemli olarak yargı erkinin bağımsızlığının hazmedilemediğinin, tarafsızlığı sağlama adı ve aldatmasıyla yürütmeye yandaş, onu koruyup kollayan ve onun tarafından denetlenen bir yargının oluşturulmasını amaçlandığını belgelemeye yettiği” ifade edilerek, “Hedeflenen budur, ancak asla unutulmamalıdır ki, insanlık tarihi böylesi güdümlü yargı ile varlığını sürdürebilen, bireyini güvenli ve mutlu edebilen ve uygarlık yarışında başarılı olabilen hiçbir millet ve devlete tanıklık etmemiştir” denildi.

Bildiride, “bir yıla yakın süreçte ve özellikle son zamanlarda, giderek artan bir biçimde yargı erkine yönelik ve hukuk devleti olma ilkesiyle bağdaşmayan sistemli saldırıların Cumhuriyetin temel ilkelerini zedeler hal aldığı” değerlendirmesinde bulunuldu. Bildiride, “Süreklilik gösteren bu davranışlar, toplumun, çözüm bekleyen sorunlarının ve gerçek gündeminin ötelenmesine, gelişimine harcanması gereken zamanın gereksiz biçimde yitirilmesine neden olur hale dönüşmüştür” ifadesine yer verildi.

 

 

BİLDİRİNİN TAM METNİ

 

Kuruluşunun 85. yılında Cumhuriyetin temel niteliklerinin tartışmalara ve yeni tanımlamalara konu edilmesinden ve Yargı erkine yönelik sistemli saldırıların ivme kazanmasından duyduğu kaygıyla Yargıtay Başkanlar Kurulu; DEVAMI İÇİN

Yargıtay Başkanlar Kurulu bildirisinde, “Anayasa'nın kimi hükümlerinin yenilenmesi konusunda oluşan genel kabulden yararlanılmak suretiyle bir siyasi görüşün istek ve direktifi doğrultusunda bütünü değiştiren bir taslak hazırlattırılarak 'en doğru ve en çağdaş Anayasa' tanımlamasıyla
kamuoyuna sunulduğu” ifade edildi. Anayasaların en geniş toplumsal mutabakatla, tartışma ve uzlaşma ve sahiplenmelerle hazırlanması gerekeceğinin “göz ardı edildiği” görüşüne yer verilen bildiride, “Böylece ilk ciddi gerilim, beklenmedik bir zamanda ve hiç de gerekli olmayan yöntemle gündeme yerleştirilmiştir” denildi.

“BİR SİYASİ PARTİ HAKKINDA İDDİANAME...”

Bildiride, Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun 28 Eylül 2007 tarihli konuya ilişkin bildirisine yer verilerek, şunlar kaydedildi:
“Toplumun yoğun ve isabetli refleksi, anılan taslağın yasalaşması girişiminde duraksama yaşatmış, ancak Anayasa'nın 10. ve 42. maddeleriyle ilgili değişiklik engellenemeyen bir hızla yasalaştırılmıştır.

Tüm gelişmeleri izleyip, değerlendiren Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı anayasanın ve yasaların kendisine yüklediği sorumluluğun gereği ve tezahürü olarak yasal yöntemle topladığı kanıtlara dayanmak suretiyle bir siyasi parti hakkında iddianame düzenley

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ŞAHİN'DEN SERT TEPKİ

 

Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun sürpriz bir şekilde yaptığı sert açıklamayı değerlendiren Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, bildiri için t'am bir dam sütünde saksağan olmuştur' dedi... DEVAMI İÇİN

erek Anayasa Mahkemesi nezdinde yargılama ve müeyyide talebinde bulunmuş; ne var ki talebin muhatapları ve onların yandaşları iddianamenin kurumsal olduğu gerçeğini gözardı ederek, akla, mantığa ve hukuka aykırı tavır, söylem ve yazılarla ve hatta çoğu suç teşkil eden davranışlarla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nı toplumun tepki ve husumetini muhatap kılmaya yönelmişlerdir.

Bu türden davranışların kişisel tatmin duyguları ötesinde, yargılanan siyasi kuruluşa hukuken hiç bir siyasi yarar sağlamayacağı, yargılamanın sonucunu da etkilemeyeceği gözetilmemiş, zaman zaman şiddetini kaybetse de bütünüyle sona erdirilmediği, belki de bilinçli tarzda sona erdirilmek istenmediği gözlenir olmuştur.

Süreçte, çelişki ve yanlışlıklar sürdürülmüş, açılan davayı Anayasal ve yasal sorumluluk ve yetkinliğiyle hukuka uygun olarak değerlendirilip, sonuçlandıracağında hiçbir kuşku bulunmayan Anayasa Mahkemesinin, her tür etkiden uzak biçimde, yargı yetkisiyle baş başa bırakılması ve sonucun saygıyla karşılanacağı kanısının yaratılması yerine Anayasa'nın 138. maddesi hükmünü göz ardı eder bir sorumsuzlukla, yargıyı etkilemeye yönelik tavır, davranış ve görüş açıklamaları artan bir hızla sergilenmiştir.

Yargı huzurunda kendini ve siyasi teşekkülünü hukuka uygunluk içinde savunmak, ithamların asılsızlığı inancına sahip olunuyorsa kendi karşı kanıtları ve gerekçeleriyle iddiaları çürütmek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BORSA BİLDİRİYLE ÇAKILDI!!!

 

Hükümet önemli ekonomik konuları seans sonunda açıklamaya özen gösterirken Yargıtay'ın gün ortasında yaptığı açıklama ile piyasalar gerildi. Borsa düşüşe geçti...
DEVAMI İÇİN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

yerine 'dilediği her şeyi yapabilme yetkisini halktan aldığı' gibi şaşırtıcı bir inançla yargıyı ve mensuplarını halka şikayet ederek, hedef göstererek, hatta yabancı kişi ve kuruluşların yardım ve katkılarını sağlayarak Türk yargısını etkileme niyet ve gayretine girmek suretiyle açılan kapatma davasında lehe sonuç alma heves ve yöntemleri sıklıkla denenir olmuştur.”

Avrupa Birliği Genişlemeden Sorumlu Komiserine, “Yargı Reformu Strateji Taslağı”nın verilmesinin de eleştirildiği bildiride, şu ifadelere yer verildi:
“Tüm bu gelişmeler, ısrarlı bir biçimde ve sistemli olarak yargı erkinin bağımsızlığının hazmedilemediğinin, tarafsızlığı sağlama adı ve aldatmasıyla yürütmeye yandaş, onu koruyup kollayan ve onun tarafından denetlenen bir yargının oluşturulmasının amaçlandığını belgelemeye yetmektedir.

Hedeflenen budur, ancak asla unutulmamalıdır ki, insanlık tarihi böylesi güdümlü yargı ile varlığını sürdürebilen, bireyini güvenli ve mutlu edebilen ve uygarlık yarışında başarılı olabilen hiçbir millet ve devlete tanıklık etmemiştir.

Yüce Türk ulusu ise bağımsızlığı ve etkinliği eksiksiz bir yargı erkine her zaman layık olmuştur. Yüce ulus adına yargı yetkisini bu görüş ve sorumlulukla kullanmayı sürdüreceğimizi, yargı bağımsızlığının takipçisi olacağımızı saygıyla duyururuz.”

 

 

Konuyla ilgili Hükümet adına Cemil Çiçek'in yaptığı açıklama

 

 

HÜKÜMETTEN YARGITAY'A AĞIR CEVAP

 

YORUMLAR 180
  • burak alp 15 yıl önce Şikayet Et
    Bİ GİDİN MİLLETİN BAŞINDAN RAHAT BIRAKIN BİZİ !!!. Yeter artık çekilin şu milletin başından! Nesiniz siz?Hangi devleti savunuyorsunuz hangi milletin devleti bu..Sizi oraya kim tayin etti?..Defolun gidin!Artık askeri rejim yok.Sizi oraya tayin edenlerin hakimiyeti yok artık!Yıl 2008 Türkiye de hakimiyet milletindir.Bu devletide bu millet kurdu.Bu ülke benim diyen ihtilalciler milletin maskarası oldu.Siz totaliter rejim kalıntılarısınız..Hiçbiriniz hatırlanmayacaksınız hatırlansanızda hoş olmayacak.Ama biz hala Menderese Özala Fatiha okuyoruz...
    Cevapla
  • jean valjan 15 yıl önce Şikayet Et
    saygı. millet iradesine, halka saygı göstermeyen bir yargıya saygı göstermemizin beklenmesi ahmaklıktır. bir vatandaş olarak ne kadar canım sıkılsa uykularım kaçsada sonu ii olacak inanıyorum, umutluyum
    Cevapla
  • hamza salman 15 yıl önce Şikayet Et
    birisi cikmis hala ergenekonla milletin 47% oyunu almis bir partiyi bir tutuyor yuh diyorum. nedemek ya ergenekona gelince tabi sonuna kadar gidilecek terörörgütü bu bunuda suc üstü yapilmis oraya buraya bomba atanlarla mesru bir parti birmi bre vicdansiz insafsiz at gözlüklü mahluk? Ak partinin kapatma iddia namesini okudunmu? ´gerci okusan ne olur at gözlügüle okuyacagindan birsey degismez. gözleri var görmezler kulaklari var duymazlar kalpleri var anlamazlar..
    Cevapla
  • mevlüt gönül 15 yıl önce Şikayet Et
    yargıtay ve ergenekon ve chp. yargıtay acınacak halde.Ne konuştuklarını dahi bilmiyorlar.Gazete sayfalarını delil diye sunan hukukcudan ne beklenir.Ergenekonun neresinde diye sormak gerekmez.Tam ortasındalar.CHP\'nin trilyonları unutturuluyor.Danıştaydaki ergenekon unutturulmaya çalışılıyor.Bunlar chp\'nin militanları.
    Cevapla
  • mert vidinli 15 yıl önce Şikayet Et
    olmazsa soda içeceksiniz. iddianamenin kurumsal olduğu gerçeğini gözardı ederek, akla, mantığa ve hukuka aykırı tavır, söylem ve yazılarla ve hatta çoğu suç teşkil eden davranışlarla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı\'nı toplumun tepki ve husumetini muhatap kılmaya yönelmek vatan hainliğidir malesef tarafgirlik yapacağız diyerek ortamı germek ve bundan nemalanmak kimseye fayda vermez iddanameye karşı savunmanı hazırlarsın işine bkarsın söz konusu akepe olunca gak o zaman ergenekon davası için neden gık samimi olun ve kapanmayı sindirin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Paşinyan: 1915 travmasını atlatmalıyız
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi