Özbudun: Kapatma davasına emsal

Anayasa Mahkemesi'nin türbanla ilgili kararını Ergun Özbudun kapatma davasına emsal olarak görürken Ersin Kalaycıoğlu ise kararı krizlere neden olarak gösterdi.

Özbudun: Kapatma davasına emsal
Özbudun: Kapatma davasına emsal
GİRİŞ 05.06.2008 18:35 GÜNCELLEME 05.06.2008 18:35
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Ergun Özbudun, ben bunu yetki gaspı deyimi ile ifade edebilirim. Bu çok tartışılacaktır. Anayasa Mahkemesi üzerindeki tartışmalara yeni boyutlar katacaktır. Bundan sonra Anayasa Mahkemesi’nin etkinliği üzerinde farklı boyutlarda etki yapacaktır. Yasama organının değil kurucu organın yerine geçen bir karar almıştır.

Bundan sonra TBMM’nin Anayasa’yı değiştirme yetkisi yoktur. Bunun Avrupa’da hiçbir örneği yoktur. Bu konuda büyük tartışmalar yaşanacaktır.

Ersin Kalaycıoğlu, Anayasa Mahkemesi, siyasetin içindedir. Anayasa Mahkemesi türbanı laiklikle kolay kolay ayrışmayacak bir hale getirmiştir. Siyasette çok derinlere inecek bir süreç başlamıştır. Ancak türban konusu bununla sona ermeyecektir. AİHM konuyla ilgili karar vermiştir. Ancak bu olay hukuken sona gelinmiş midir bu konuda bir şey diyemem.

Türbanın çözümü hukuki değildir bulunabilirse siyasi bir çözümdür. Ancak bugün gelinen noktada nasıl çözüm bulunacaktır bilinmez. Hukuki anlamdaki gelinen durum siyasi anlamda nasıl cereyan edecektir bilemeyiz.

Meclisin yetki alanı sadece bu kararla değil başka kararlarla da daraltılmaktadır. Başka alanlarda yerli yerine oturmadığı gibi yargı da yerli yerine oturmamıştır. Türkiye’deki istikrarsızlık kurumların yerli yerine oturmamasından kaynaklanmaktadır. Bu karar da onun en bariz göstergesidir.


Özbudun, bu karar ile parti kapatma kararının ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekitiğin belirtirken, bugün kararı alanların parti kapatma içinde karar verecek kişiler olduğunu belirterek Böylece nasıl bir fikri yapıya sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Bu karardan sonra parti kapatma yönünde karar çıkarsa bu beni şaşırtmaz dedi. Bundan sonra kapatma davasının nasıl sonuçlanacağı çok önemli. Kapatma gelmesi durumunda ara seçim zorunlu hale gelecektir. Bu bir test olacaktır. Kapatılan partinin yerine yeni bir parti kurulacaktır. Yapılacak seçimde haritayı belirleyecektir. Son sözü halk söyleyecektir. 22 Temmuz seçimleri göstermiştir ki Hukuk ve demokrasi dışı uygulamalarla istenilen sonuçlar alınamayacaktır.


Ersin Kalaycıoğlu, bundan sonraki süreçte Türkiye'nin en kısa sürede kendini toparlaması gerekmekte ve yeni bir anayasa konusunda ortak mutabakatla çalışması yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde bunun doğurabileceği ekonomik sıkıntıları kimsenin üstlenemeyecektir.

YORUMLAR 7
  • münirküçük 15 yıl önce Şikayet Et
    yazık oldu . ak partiye yazık olmadı o yüzünün akıyla çıktı.kimse elinden gelenin fazlasını yapamaz.yazık oldu mhp ye türbanı çözelim dedi ama sahip çıkmadı davaya.yazık oldu chp ye kendi seçmenlerininde oyunu hoyratça kullandı zira chp nin demokrasiye sahip çıkan bir parti olduğunu bilerek oy verdiler.yazık oldu anayasa mahkemesi üğelerine ki ülkede adaleti perişan ettiler.zaten sicilleri bozuktu artık mimlendiler 9 üğesi mahkemenin.yazık oldu rahme ecevitin partisineki görseydi dsp nin ne hlale geldiğini.çok yazık
    Cevapla
  • Halil ŞAHİN 15 yıl önce Şikayet Et
    . Kimse kendisini yormasın Bu Millet 22 Temmuz dersini daha fazlasıyla verecektir.
    Cevapla
  • TÜRK OĞLU 15 yıl önce Şikayet Et
    adalete RAM olun.
    Cevapla
  • muhammed durmaz 15 yıl önce Şikayet Et
    güçler ayrılığı. ne kadar temiz bi hukuk sistemimiz var değilmi!!!!bu yargıyı allaha havale ediyorum böle laiklikte olmaz demokratikliklikte olmaz.aldıkları kararın mantığı yoq bi kere.zorla halkı kutuplaştırıolar.yarın bugün allah bi felaket verincede zırlıyolar.alla ne kadar merhametliki başınıza taş yağmıyo din yoksunları
    Cevapla
  • mrt181907 15 yıl önce Şikayet Et
    . bu adam nası hukukçu olmuş anlamadım sanırım okuma dinleme kıtlığı var hukukçuluktan çok akpci olduğu için bunları sölemiş türban siyasi simge olup rahibe kıyafetidir dinimizle hiç bir alakası yoktur dinimizi yıpratmaya çalışıyolar türkiye laiktir laik kalacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3'te 30. uçuş da tamamlandı
Türkiye nasıl diplomasinin merkez ülkesi oldu?