Kafkasya leoparları kapana yakalandı

Yeryüzünde 50 bireyi kalan kafkasyaleopar ailesinin 3 bireyi Nahçıvan'da görüntülendi. Bu nadide hayvanlar için Bakü'de uluslararası zirve düzenlendi.

Kafkasya leoparları kapana yakalandı
Kafkasya leoparları kapana yakalandı
GİRİŞ 14.05.2014 10:42 GÜNCELLEME 14.05.2014 11:07

Dünyada 'neslini tehlike altında' sürdüren leoparlar içinde belki de sayıları en az olan kafkasyaleoparlar ailesinden üç birey Nahçıvan'da fotokapana yakalandı. Bu nedenle Azerbaycan Cumhurbaykanı İlham Alivey'in kızı Leyla Aliyeva tarafından kafkasya ırkı leoparın korunmasına yönelik Bakü'de bir zirve düzenlendi. Zirveye dünya genelinde yaban hayatı ve yaban kedileri konusunda uzman yaklaşık 200 bilim insanı katıldı.

Türkiye'de en son görüldüğünde bir çoban tarafından öldürülen kafkasyaleoparlarının nesli tehlike altında. Anavatanı İran'da sayılarının 50 olduğu tahmin edilen leoparların Rusya'da ise son 15 bireyinin kaldığı belirtiliyor.

Kafkasya Leoparı için düzenlenen etkinliğin destekçilerinden biri de ülkede Ekoloji ve Doğa Araştırmaları Bakanlığı'ydı. Bakan Huseyngulu Baghirov, ot bitmeyen topraklara ülke genelinde 220 milyon ağaç diktiklerini, 9 alanı milli park ilan ettiklerini, leoparın dışında ceylan ve vaşak gibi tehlike altındaki türleri de korumak için tedbirler aldıklarını söyledi.
IUCN'in vahşi kedilerle ilgili direktörü Dr. Urs Breitenmoser de kedilerin korunması için önce ulusal eylem planlarınin oluşturulmasını istedi. Bilimsel izleme ve ülkeler arası işbirliğine de değinen Breitenmoser, gelecek nesillerin bu hayvanları görebilmesi için bunu başarmaları gerektiğini savundu. Zirvede Afrika'da çektiği vahşi yaşam fotoğraflarından bir sergi açan Adrien Steirn de, gelecekte bugünkü çocukların yüzde 90'ından fazlasının 'kafkasyaleoparı'nı göremeyeceğini söyledi.

Zirveye Türkiye'den 10 kişilik ekip katıldı. WWF Türkiye Doğa Koruma Direktörü, şunları söyledi: "Burada leoparı nasıl yaşatabiliriz diye uğraşıyorlar. Planları ve projeleri var. Halbuki Türkiye'nin bu konuda bir ulusal eylem planı dahi yok. Kafkasyaleoparı uluslararası bir mesele. Anavatanı İran. Ancak buradan Türkiye, Azerbaycan, Rusya, Gürcistan ve Ermenistan'a kadar yayılım gösteriyor. Rusya'da leopar üretim merkezi var. Soçi'deki merkezde şu anda 4 yavru var. Doğaya salacaklar. Rusya'nın ya da Azerbaycan'ın durumu Türkiye'den farklı değil."

Erkekler maceracı

Diyarbakır'da öldürülen hayvanın anadoluparsı olduğu ifade edildi. Ancak IUCN Kedi Grubu Başkanı Dr. Urs Breitenmoser'a göre, dünyada resmi bilgilere göre anadoluparsı diye leopar alt türü yok. Dünya genelinde Rusya'da yaşayan amorleoparı, Endonezya'da yaşayan cavaleoparı, kafkasyaleoparı gibi 6-7 tür leopar var. Ve her türün kendi alt türleri bulunuyor. Dişi leoparlar yerlerini terk etmiyor. Erkekler ise Diyarbakır'da öldürülen erkek birey gibi, İran'dan yola çıkarak Rusya'ya kadar kimseye görünmeden yol alabiliyor. Nahçıvan'daki kafkasyaleoparı da WWF Azerbaycan tarafından kurulan fotokapanlar sayesinde kaydedildi. Kayıt altına alınan 3 leopardan ikisi dişi.

KAYNAK: RADİKAL
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Teleferik faciasından önceki 5 dakika ortaya çıktı! Her ne olduysa 25 saniye sonra oluyor
EURO 2024'te görev yapacak hakemler belli oldu! Türkiye'den tek hakem...