5 üye sürpriz yaptı, HSYK'da dengeler değişti

Beş üye, hükümet kanadıyla hareket etti. Bakan, müsteşar ve hükümete yakın üyeler ve yüksek yargıdan seçilen üyelerin oyuyla atamalarla görevli 1. Daire'nin iki üyesi değiştirildi. Karar 9'a karşı 13 oyla alındı.

5 üye sürpriz yaptı, HSYK'da dengeler değişti
5 üye sürpriz yaptı, HSYK'da dengeler değişti
GİRİŞ 16.01.2014 06:24 GÜNCELLEME 16.01.2014 09:23
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Adalet Bakanı'na geniş yetkiler veren HSYK Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin teklif TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülürken, HSYK'da çok kritik bir toplantı yapıldı. Kurula Bakan Bekir Bozdağ ilk kez başkanlık etti, Müsteşarı Kenan İpek de HSYK üyesi sıfatıyla ilk kez toplantıya katıldı.

Vatan'ın haberine göre; HSYK Genel Kurulu, Bozdağ'ın önerisiyle hakim-savcı atamalarını yapmakla yetkili HSYK 1. Dairesi'nin 2 üyesinin değiştirilmesi teklifini oyladı. Oylamada Yargıtay ve Danıştay'dan seçilen 5 üye hükümete yakın üyelerle birlikte hareket etti. Teklif 9'a karşı 13 oyla kabul edildi.

Kararla 1. Daire üyeleri Bülent Çiçekli ile Ahmet Berberoğlu'nun yerine 3. Daire üyesi Rasim Aytin ve 2. Daire üyesi Halil Koç getirildi. Berberoğlu 2. Daire'de, Çiçekli ise 3. Daire'de görev yapacak. 1. Daire üyeliğine getirilen Koç ve Aytin, HSYK'nın hükümetin tepkisini çeken Adli Kolluk Yönetmeliği açıklamasına karşı çıkan 5 üye arasındaydı. 1. Daire'den gönderilen Berberoğlu ile Çiçekli ise imza atmıştı.

Bütün üyeler oylandı

HSYK toplantısında Bakan, Müsteşar ve Başkanvekili dışında kalan 19 üyenin tamamının görev yaptıkları dairelerde kalıp kalmayacaklarının oylandığı öğrenildi. 15 üyenin yerinde kalmalarına karar verildi.

2500 kişiyi kapsayacak

Kulislerde, 1. Daire'nin her yıl Ocak ayında çıkarılan mazeret kararnamesi ve Yargıtay tetkik hakimliğine yapılacak atamalarla ilgili kararnameyi son aşamaya getirdiği belirtildi. 1. Daire'nin önümüzdeki günlerde 50 civarında başsavcının değişeceği; özel yetkili mahkeme hakim ve savcılarını da kapsayan kararnamenin 2 bin 500 hakim ve savcıyı kapsayabileceği belirtiliyor. Buna göre 13 bin 666 hakim ve savcının yaklaşık 5'te 1'inin yeri değişecek. Kararnamenin 19 Ocak'ta ilk defa atanacak hakim ve savcıların kura kararnamesi ile birlikte çıkarılması bekleniyor.

YORUMLAR 5
  • AklıSelim 10 yıl önce Şikayet Et
    Rıza hocam. elinize sağlık harika bir yorum
    Cevapla
  • Yüksel DİKGÖZ 10 yıl önce Şikayet Et
    Şimdilik bu tedbirlerle devletin içinde olan paralel devlet önlenebilir.. HSYK'de ki bu yapılanmalar her ne kadar taraflı gibi gözükse de en azından daha vahim durumların meydana gelmemesi için alınan bu tedbirler şimdilik iyidir.Aksi takdirde iç devlet mekanizması (paralel devlet) bu hükümeti düşürebilir.Ardından da neticesi belli olmayan ülkemizde korkunç kaos ve krize sebep olabilir,Allah cümlemizi korusun.Bunun içindir ki biz yine de bu hükümete sahip çıkmalıyız.
    Cevapla
  • rıza durur 10 yıl önce Şikayet Et
    hz ömerin adaleti. biz bu çocuklar okusun bu ülkede hz ömerin adaleti ile hüküm versinler diye bunları oraya teslim ettik.ama malesef geldiğimiz günde görüyoruz ki bu çocukların beyni ülke yararına değil grup taassubu ile yıkanmış.o çocuklara buradan sesleniyorum dedelerimiz bu ülke için öldüler siz muhafazakarlık çerçevesinde bu ülkeye büyük zararlar veriyorsunuz.bize evlatmı,ülkemi diye sorarlarsa ülkemiz olmazsa neslimiz olmaz deriz bunu bilesiniz.artık grup taassubunu bırakıp ülke için çalışma zamanıdır.HALK İÇİNDE MUTEBER BİR NESNE YOK DEVLET GİBİ,genel düsturu şiarımızdır,sizde bu mihvalde hareket edeceksiniz yoksa ölmeden babasız ve ailesiz kalırsınız,BU SÖZLER BİR BABANIN FERYADI AHINI ALMAYIN SİZE AHİRETTE, BU OYUNA ALET EDENLER DEĞİL BABALARINIZIN HAKKIM HELALİ ŞEFAAT EDER BİLESİNİZ......
    Cevapla
  • osman bereket 10 yıl önce Şikayet Et
    hAk, HuKuK vE aDalEt!. Satılmaz ve alınmaz! emsal kararı ve kanunu dururken farklı sonuç çıkarmaz! Dayımın oğlu halamın kızı ayrıcalığını yapmaz! Yerelde Feodal ve zübüklerden korkmaz! Büyük sineklere müsaade etmez.! işini HAK; HUKUK VE ADALET olarak evrensel yapar.
    Cevapla
  • ertan özer 10 yıl önce Şikayet Et
    amma güzel gülmüş.... peşlerinden gülmüş heralde.inşallah hep peşlerinden gülerler.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Baldızdan sonra sıra yeğende! CHP'li belediyeden tepki çeken atama
Milli muharip uçak KAAN ikinci kez gökyüzü ile buluştu