Ana dilde eğitime özel okul formülü!

Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan pakette, ana dilde eğitim ile ilgili olarak özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitim imkanı getirildi.

GİRİŞ 30.09.2013 11:58 GÜNCELLEME 30.09.2013 13:47
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Erdoğan, Demokratikleşme Paketi'nde önemli bir düzenlemenin de eğitime ilişkin olduğuna dikkati çekerek, şunları belirtti:

"Yapacağımız yasal değişikliklerle, özel okullarda, farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünü açıyoruz. Bu konuda dünya örneklerini çok yakından inceledik. Biliyorsunuz, 2003 yılında yaptığımız değişiklikle, farklı dil ve lehçelerin öğrenilmesi amacıyla özel kurs imkanını getirmiştik.

Daha sonra ise, üniversitelerimizde, farklı dil ve lehçelerle ilgili birimlerin açılmasını sağlamıştık. Geçen yıl yaptığımız eğitim düzenlemesiyle, farklı dil ve lehçelerin okullarda seçmeli ders olarak öğretilebilmesinin yolunu açmıştık. Şimdi de, özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitim verilmesini mümkün hale getiriyoruz.

FARKLI DİLE VE LEHÇELERDE ÖZEL OKUL AÇILABİLECEK

Ülkemizde Türkçe dışındaki dillerde eğitim ve öğretim konusu, 2923 Sayılı Kanun ile düzenlenmiştir. Bu kanuna yapacağımız bir Ek ile, Özel Eğitim Kurumları Kanunu hükümlerine tabi olmak üzere, farklı dil ve lehçelerde özel öğretim kurumu açılabilecek.

BAKANLAR KURULU TESPİT EDECEK

Bu kurumlarda eğitim ve öğretimin yapılacağı dil ve lehçeler Bakanlar Kurulu'nca tespit edilecek. Milli Eğitim Bakanlığımız, bu tür kurumların açılmasına ve denetimine ilişkin esasları çıkaracağı bir yönetmelikle düzenleyecek. Programlar, Kanun'da yer aldığı gibi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenecek. Yine mevcut kanunda yer aldığı gibi, bu okullarda da belli dersler Türkçe olarak okutulacak."

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 13
  • hasan yılmaz 10 yıl önce Şikayet Et
    ne formül ne formül. mevalana ne demiş "ya göründüğün gibi yada olduğun gibi görün"bu gün özel okullara bakalım yarı nerelere gelir
    Cevapla
  • mustafa 10 yıl önce Şikayet Et
    ana dilde eğitim devlette olmaz. bütün dersleri kürtçe görecek..eğitim dili Türkçedir..ha bir de esas tavizler seçim sonrasına..malum, ürkmesin Türk seçmen..
    Cevapla
  • onur ata 10 yıl önce Şikayet Et
    kurtulun bu korkulardan. hemen anadilde eğitimle bölünm gerçekleştirmyin.bu imkansızın ötesi bir ütopya.belçikada 3 dil konuşuluyor isviçrede altıya yakın dil konuşuluyor ab tamamında 15-20 yakın dil konuşuluyor ama bölünmeler dil üzerinden olmuyor.bizdede dil üzerinden bir bölünme olmaz .şimdi ben türkmnim boyum bayad bu ülkenin %75 yakınıda türkmen kendimizi onların yerine koyalım birisi bizim koyacamız isme dilimize karışsa ne kadar kaldırabiliriz.ki geçmiş dönem iktidarlarda insanların özeline çok müdehale edildi şimdi büyük çoğunluk o günleri zulum olarak anıyor haklılarda.
    Cevapla
  • ard dra 10 yıl önce Şikayet Et
    anadil konusunda en guzel cozum oldu bu, benim daha once hic aklima gelmemisti. bu cozum anadil konusunda en guzel cozum oldu, benim daha once hic aklima gelmemisti, cunku isteyen gitsin Kurtce anadilinde egitim veren ozel okula gitsin, Kurt halkini sozde cok seven bdp acsin bakalim bedava kurtce egitim veren okullar. bir de Kurtce anadilde egitim alanlar ilerde bizimle nasil anlasacak diyenler, bu tur okullarda devletin resmi dilini ogretmen zorunludur, dunyada uygulama boyledir, Turkiyede de boyle olacaktir
    Cevapla
  • orhan koksal 10 yıl önce Şikayet Et
    içi boş paket. Bu ülkenin ana dili belli. Şimdi özel okulda başlayıp sonra devlet okuluna da sıra gelecek anlaşılan. Bu paketi ve içindekilerin bu ülkenin birlik ve beraberliğine hizmet edeceğine zerre kadar inancım yok. Bu paket sadece belli kesimlerin amacına hizmet ediyor. Artık oyu da onlardan alırsınız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MEB duyurdu! 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması için başvuru tarihleri belli oldu
Tayvan meclisinde görülmemiş olay! Oyları alıp kaçtı