Son ankete göre oylar ve en beğenilen lider

Konsensus, 81 ilde bin 501 kişiyle yaptığı siyasi gündem arastırmasının sonuçlarını açıkladı. Ankette 3 puan düşen AK Parti yüzde 50.7 ile zirvedekini yerini korudu. En beğenilen lider ise, yüzde 47.4 ile yine Recep Tayyip Erdoğan oldu.

Son ankete göre oylar ve en beğenilen lider
Son ankete göre oylar ve en beğenilen lider
GİRİŞ 23.12.2012 12:16 GÜNCELLEME 23.12.2012 12:51
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Konsensus Araştırma ve Danışmanlık Şirketi'nin, Habertürk için yaptığı "Türkiye Gündemi Aralık 2012 - 2013'e Girerken Türkiye Görünümü" başlıklı araştırmanın sonuçları belli oldu.

Konsensus, 30 Kasım - 12 Aralık 2012 tarihleri arasında 81 ilin hem kentsel hem de kırsal kesiminden seçmen nüfusunu temsil etme yeteneğine sahip 18 yaş üstü 750'si erkek, 751'i kadın toplam bin 501 kişiyle telefon yöntemiyle görüştü.

AK PARTİ ZİRVEDE

Bülent Günal'ın Habertürk'te yayınladığı araştırmada katılımcılara "Bu pazar bir genel milletvekilliği seçimi olsa sandıktan nasıl bir sonuç çıkacak?" sorusu da yöneltildi. Araştırmaya göre, kararsız oylar dağıtıldıktan sonra oy oranı Eylül ayına göre 3 puan düşen AK Parti yüzde 50.7 ile zirvedekini yerini korudu.

Oylarını 3.9 puan artıran CHP yüzde 27.7 ile ikinci, binde 3 puanlık bir düşüş yaşayan MHP ise 12.8'lik oy oranıyla üçüncü sırada yer aldı. Oyları artan bir diğer parti de BDP oldu. Eylülde oy oranı 4.6 olan BDP, bu rakam Aralık'ta 6.4'e çıktı. Diğer partiler diyenlerin oranı ise yüzde 4.8'den yüzde 2.4'e indi.

Kararsız oylar dağıtılmadan önce

Konsensus'un araştırmasına göre kararsızım diyenlerin oyları dağıtılmadan önce AK Parti yüzde 42.6 ile ilk sırada. AK Parti'yi yüzde 23.3 ile CHP; yüzde 10.8 ile de MHP izliyor. BDP'nin oy oranı ise yüzde 5.4. Diğer yüzde 2 çıktı.

Ankete katılanların yüzde 8'i ''Kararsızım'' derken; yüzde 1.3'ü ''Boş, geçersiz oy atarım'' cevabını verdi. ''Oy kullanmaya gitmem'' diyenlerin oranı ise yüzde 3.5.

2 kişiden biri Erdoğan'dan memnun

SİYASİ performans sıralamasında AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk sırada çıktı. Erdoğan'ın siyasi performansından ''Memnunum'' diyenlerin oranı yüzde 46.9 çıktı. ''Memnun olmayanların'' oranı ise 7.7 puan arttı ve yüzde 43.9 çıktı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun siyasi performansından memnun olanların oranı 2.7 puan artarak yüzde 27.5'e ulaştı. Kılıçdaroğlu siyasi performansta ikinci sırada yer aldı.

En beğenilen lider yine Erdoğan

KONSENSUS ankete katılanlara ''Size okuyacağım siyasi parti, hareket liderlerini beğenip beğenmediğinizi belirtir misiniz?'' diye sordu. En beğenilen lider araştırmasında birinci sırada aylardır olduğu gibi yüzde 47.4 ile yine Recep Tayyip Erdoğan yer aldı.

İkincilik kürsüsüne yüzde 30 ile Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, üçüncülük kürsüsüne ise yüzde 25.4 ile Kemal Kılıçdaroğlu oturdu.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 11
  • NEDİM KURNAZ 11 yıl önce Şikayet Et
    chp.... birisi çıkıpta chp'nin oyunun niye arttığını söylesin.
    Cevapla
  • selim 11 yıl önce Şikayet Et
    ak partideki "3 dönem" kuralı geçerli olacak ise. kimler aday olmayacak veya olamayacak? bu kural ak partinin tüzüğünde yer aldığına göre bu bazılarına uygulanırsa ne olacak uygulanmaz ise ne olacak. melih gökçek 4. kez yaptığı ankara büyük şehir belediye başkanlığında 5. kez de aday olmak istediğini söylüyor olacak mı?
    Cevapla
  • ahmet kartal 11 yıl önce Şikayet Et
    yarın seçim olsa. yarın seçim olsa akp en az%60 boşverin anketleri.1500 kişi ile anket doğru olmaz. chp ye gelince 3. parti olurlar ancak
    Cevapla
  • faruk furkan 11 yıl önce Şikayet Et
    ak partinin oy oranı. bülent arınç çok çalışıyor ak partinin oyları düşşün diye.
    Cevapla
  • HASAN KARABASAN 11 yıl önce Şikayet Et
    şimdiden. anket şovlar başladı. akpartinin neden son ayda oyu yüzde 3 düşsünki.ne yaptı oyunu düşürecek. bak bu ay akparti uzaya göktürk 2 uydusunu gönderdi.12 12 12 de112 hizmet açılışı nyaptı. bunlar yüzündenmi oyu yüzde 3 düştü. bırtakın bu işleri.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!
Bayraktar TB3 test uçuşlarına devam ediyor