İzmir'de yerel seçim savaşı başladı

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'in sürekli şikayet eden ama hizmete gelince ortalıkta gözükmeyenlerin nakaratlarından bıktığını söylerken; Başkan Kocaoğlu ise hükümeti projeleri geciktirmekle suçladı.

İzmir'de yerel seçim savaşı başladı
İzmir'de yerel seçim savaşı başladı
GİRİŞ 26.01.2013 22:18 GÜNCELLEME 26.01.2013 22:18
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

30 Mart 2014'te yapılması planlanan yerel seçimler öncesi, İzmir'de kılıçlar çekildi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'in sürekli şikayet eden ama hizmete gelince ortalıkta gözükmeyenlerin nakaratlarından bıktığını söylerken; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, seçim öncesine yetişmemesi için bazı projelerinin engellenerek geciktirildiğini savundu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ''Bazıları Türk Kürt kardeşliğine halel getirmek için kafa karıştırıcı laflar ederken, kardeşliği zedelemeye çalışırken, biz milletin yollarını yapıyoruz, gönüllerinin yollarını yapıyoruz'' dedi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, hava muhalefeti nedeniyle Saray Düğün Salonu'nda gerçekleştirilen Ödemiş Devlet Hastanesi Temel Atma Töreni'nin ardından aynı salonda AK Parti İzmir Teşkilatı'nca düzenlenen toplantıya katıldı.

Bakan Yıldırım, Ödemiş'in merkez nüfusunun 100 bini, Ödemiş Ovası'ndaki toplam nüfusun ise 300 bini aştığına işaret ederek, toplantının yapıldığı salonun bu büyüklükteki Ödemiş'e yakışmadığını, Ödemiş'e yakışır bir salon yaptırmak için bir planlama yaparak hayata geçireceklerini söyledi.

Bu sözlerinin ardından salondakilerce ''İzmir'in Efesi Binali Yıldırım'' şeklinde slogan atılması üzerine Yıldırım, ''Efelik sizde kalsın, biz İzmir'in hizmetkarıyız'' diye karşılık verdi.

Ödemiş-Kiraz arasına demir yolu yapacaklarını, projenin son rötuşlarının yapıldığını ifade eden Yıldırım, ''Siz her türlü hizmetin en güzelini hak ediyorsunuz. Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı, kurtuluşu, istiklali, efelerin gösterdiği kahramanlıklar neticesinde gerçekleşti'' diye konuştu.

'İZMİRLİ BIKTI, USANDI'
Bakan Yıldırım, İzmir'in sürekli şikayet eden, ama hizmete gelince ortalıkta gözükmeyenlerin nakaratlarından bıktığını kaydederek, şöyle devam etti:

''İzmirli artık hizmet bekliyor. Her ay yeni bir hizmetin müjdesini vererek 2013'ü dolu dolu geçireceğiz. Kaybedecek vaktimiz yok. İşimiz hizmet, gücümüz millet, işimiz hizmet, gücümüz İzmir. İzmir'e ayak bastığımız ilk gün dedik ki, 'İzmir'de söylem siyasetini sona erdireceğiz, hizmet siyasetini getireceğiz'. '35 İzmir 35 Proje' dedik yola çıktık. Bugün onlar projelerimizi sayamazlar, ama biz 15'ini başlattık. İşte hizmetin adı budur. Bu projeler öyle laf olsun torba olsun diye değil, her biri milyarlık proje. İzmir'in yüzyılını hazırlayan projeler.''

İzmir'in yıllardan beri yerel yönetimlerde geri kaldığını, ama bu durumdan İzmir'i kurtaracak olanın yine İzmirliler olduğunu ifade eden Yıldırım, ''Onun kararını, İzmir günü geldiğinde en iyi şekilde verecektir. İşimiz seçimleri düşünmek değil, nesilleri düşünmek, seçimlere göre değil nesillere göre hizmet etmektir'' dedi.

BUCA TRAMVAYI PROJESİ
Bakan Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, ''Buca Tramvayı Projesi'nin bakanlığınca onay verilmemesi nedeniyle hayata geçirilemediği'' yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine, ''Önce başladığımız işi bitirelim. Metroyu, İzmir Metrosu'nu İzmirliler'in gündeminden düşürmek lazım. Buca Tramvayı bir nostaljik projedir. Anlaşmazlık yok esasında. Şirinyer'den oraya metro projesi var. Hem üstte hem altta raylı sisteme gerek var mı, o ihtiyaç analizi yapılıyor. İzmir'in hiçbir projesine biz olumsuz bakmadık'' şeklinde konuştu.

'BELEDİYENİN OLUMSUZ GÖRÜŞÜ VAR'
İzmir'de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca yürütülen ''Konak Tünelleri'' projesine ilişkin soruya Bakan Yıldırım, ''Bahri Baba Parkı'nda tescilli binalar var. Konak ve İzmir Büyükşehir belediyelerinin olumsuz görüşü var. Biz diyor muyuz, 'belediyenin olumsuz görüşü var' diye  Şikayet makamında olamayız, 'belediyeler olumsuz görüş bildiriyor' diye duracak mıyız, o sorunları aşacağız. Oradan da girersek tüneli bir an önce bitirebiliriz'' şeklinde cevap verdi.

CHP'LİLERE 90 DAKİKALIK FİLMLE BÜYÜKŞEHİR İCRAATI
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, 'İzmir'de hayat değişiyor' başlıklı yatırım ve proje bilgilendirme toplantısında parti örgütünün belediyenin yatırım ve projeleriyle ilgili bilgi eksikliğini gidermek için 90 dakikalık film izletti ve 1 saat süreyle icraatlarını anlattı.

Kocaoğlu, seçim öncesine yetişmemesi için bazı projelerinin engellenerek geciktirildiğini ileri sürdü.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın geciken onayların çıkması için neden katkı sağlamadığını sordu.

'TRAMVAY PROJELERİMİZ 1 YILDIR ONAYLANMADI'
Ulaşım ve planlamayla ilgili filmin ardından konuşma yapan Başkan Kocaoğlu, Konak ve Karşıyaka tramvay projeleri için Dünya Bankası'ndan kredi de bulmalarına karşın 1 yıldır Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) onay vermediği için ihaleye çıkamadıklarını söyledi. Göreve geldiklerinde 11 kilometre olan metroyu bugün 96.5 kilometre raylı sisteme çıkardıklarını, Üçkuyular hattı açıldığında sistemin 100 kilometreye çıkacağını belirten Kocaoğlu, "9 senede 9 kat arttırmışız. Torbalı'ya 32 kilometrelik hattın yapımına başlandı. Selçuk ve Bergama'ya da gideceğiz. Yeni vapurlarımız 2013 yılı sonunda gelmeye başlayacak. Üç tane arabalı vapur ihalesine de yakında çıkıyoruz.

Konak, Karşıyaka ve Buca'da toplam 34 kilometre tramvay planladık. Buca hattını Ulaştırma Bakanlığı yapacak. Konak ve Karşıyaka tramvay projelerine DLH onayı aldık ancak 1 seneyi aşkın süredir DPT onaylamıyor. Kalkınma Bakanlığı, bürokrasi ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile sürekli görüşüyoruz. Ancak bir türlü onaylanmadı. Onaylanır onaylanmaz ihalesine çıkacağız. Dünya Bankası'ndan çok ucuz kredi bulduk. Üç yılı ödemesiz 15 yıl vadeli düşük faizli krediyi kullanacağız. Buradan DPT ve Kalkınma Bakanlığı'na bu projemizin bir an önce onaylanmasını ve İzmir'e tramvay yapabilmemiz için izin vermeleri talep ve dileklerimizi iletiyorum" diye konuştu.

'HÜKÜMETİN İKİ KATI YATIRIM YAPIYORUZ'
Aziz Kocaoğlu, kenti doğru planlamayla, geleceğe taşıyarak, yerelde kalkındırarak ve kentin insanının sadece ekonomide değil kültür, sanat eğitim ve yaşam seviyesinin yükselterek kalkındırmak istediklerini söyledi. Büyükşehir Belediyesi'nin finansman yapısını en borçlu üç belediyeden en borçsuz, en çok kaynak üretebilen, yatırım yapabilen 1 numaralı belediye haline getirdiklerini belirten Kocaoğlu, "Hazine'ye 1 milyar 650 milyon borç ödedik. 800 milyon TL kamulaştırma yaptık. Banliyö hattına 700 milyon TL, Kadifekale dönüşümüne 250 milyon TL, metroya 350 milyon TL harcadık. Biz her sene hükümetin yaptığı yatırımdan daha fazla yatırım yapıyoruz. Eğer ekonomiyi düzgün yürütür, uçuk projelere peşinde koşmaz, gerçekçe projler yaparsanız, o zaman belediyenin parası da pulu de yetiyor" diye konuştu.

Teleferik ve Yeni Fuar Alanı projelerinin ihalelerinin Kamu İhale Kurumu'nda aylarca onaylanmamasıyla ilgili sert açıklamalar yapan Kocaoğlu, "Teleferik ihalesine Kamu İhale Kurumu aylar sonra bizim ilk verdiğimiz karara geldi. Yargı kararıyla onay verdi. İnşaat başlayacak. Ama bir teleferik 2 sene oyalanır mı? Niye oyalanıyor?" dedi. Dünyada hiçbir kentte bir belediye başkanının kalkıp tek başına tüm finansmanı sağlayarak 400 milyon lira fuar alanı projesine kalkışmadığını belirten Kocaoğlu, "İstanbul ve Antalya'da bakanlıklar, hükümet, odalar, iş adamları birlikte yaptı. İzmir'de Büyükşehir Belediyesi tek başına yapıyor. Bunu, bu ketin kalkınması, Atatürk'ün vasiyetini yerine getirmek için yapıyoruz. 400 milyon TL'lik yatırıma tek başına imza attım" diye konuştu.

'SEÇİMLERE YETİŞMESİN DİYE ENGELLENDİ'
Aziz Kocaoğlu, Fuar Alanı Projesi'nin 7.5 ay engellendiğini ileri sürdü. Şikayetlerin gelip gittiğini Kamu İhale Kurumu'nun karar vermediğini belirten Kocaoğlu, "Amaç 2014 seçimlerine fuar alanı yetişmesin. Yetişmesini istemiyorlar. Biz mermer ve gelinlik fuarlarını büyütemiyoruz. Fuarcılığı büyütemiyoruz. Bunlar büyüyünce kent kalkınacak. Parayı cebime koyup evime götürmeyeceğim. Vatandaş iş bulacak, aş bulacak. Bu engellenir mi? Bu yapılır mı?" dedi.

 

KAYNAK: NTVMSNBC
YORUMLAR 1
  • ahmet mg 11 yıl önce Şikayet Et
    .:. .:. .:.. ben akparti'nin izmir'i almasını istemiyorum çünkü eğer alırsa türkiye'de en çok yatırımı oraya yapacaktır ve izmirliler de kesinlikle genel seçimde akparti'ye oy vermeyeceği için akparti yaptığı hizmetle kala kalır.antalya örneğinde olduğu gibi.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
ABD'de neler oluyor? Columbia Üniversitesinde Arap rektör detayı!
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Kapıyı kapatmadık