Bakan Kılıç'tan öğrenci kamplarına sert cevap

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Bakan olarak, gençlik kamplarını kız erkek birlikte yapmak gibi bir mesuliyetinin olmadığını belirterek, ''Aileler bu durumdan son derece memnun'' dedi.

Bakan Kılıç'tan öğrenci kamplarına sert cevap
Bakan Kılıç'tan öğrenci kamplarına sert cevap
GİRİŞ 26.02.2013 19:18 GÜNCELLEME 26.02.2013 19:18
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

TBMM Genel Kurulu'nda sözlü soruları yanıtlayan Kılıç, yüksek öğretimi kazananlardan geçen dönem 299 bin; bu yıl 347 bin 392 öğrencinin yurtlara başvurduğunu bildirdi.

Yurtlarda yüzde 100 doluluk oranının bulunduğunu belirten Kılıç, atıl kapasitenin olmadığını ifade etti.

Yurtlarda genel müdürlük kontenjanının, boş olan yatak sayının yüzde beşine tekabül ettiğini belirten Kılıç, bu hükmün 1965 yılından bu yana uygulandığını anımsattı.

Objektif kriterlerle yatakların doldurulması gerektiğini belirten Kılıç, şunları söyledi:

''1965 yılından bu yana bu düzenleme bu şekilde devam ediyor. Bütün siyasi parti gruplarından intikal eden yazılı talepler var. Bunların içinden yerleştirilen gençlerimiz var. Yüzde 5 yatak oranı tamamen gelen talepler üzerine manuel ve kişi bazında yapılan değerlendirmelerle kullanılmaktadır. Yerleştirilmeyen her gençten dolayı, bu süreçte yetkisi olanlar için kul hakkı doğacağını düşünenlerdenim. Tamamen elektronik ortamda gençlerin yerleştirilmelerine imkan sağlanacak bir süreç olmasından yanayım ve buna ilişkin çalışmalar yürütülüyor. Gönlümden geçen bu kontenjanın hiç kalmaması. Yanlış bir uygulama.''

Yurtlarda yatak kapasitesinin günden güne hızla artırıldığını kaydeden Kılıç, yurt genelinde 154 yurt inşaatının devam ettiğini, 30 yurt inşaatının başlayacağını, toplam proje sayısının 184 olduğunu söyledi.

Olimpik ve yarı olimpik 40 yüzme havuzu projesinin bulunduğunu ifade eden Kılıç, son 7 yılda Türkiye'de yapılan şampiyonalarda alınan madalyaların sayısının 17 bin 371 olduğunu bildirdi.

''Atatürk'ü unutturmak kimsenin haddi değil''

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerinin, bakanlığına devredildiğini hatırlatan Kılıç, bunu, spor bakanlığının müstakil bir bakanlık olarak kurulmasına eşdeğer önemde, tarihi bir olay olarak değerlendirdiğini kaydetti.

''Zihninin arka planında gizli ajandası bulunmayanların, başkalarının zihninin arka planında da bir gizli ajanda arayışında olmalarına gerek yoktur'' diyen Kılıç, ''Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ne kadar sizin değerinizse hiç kuşku yok ki o kadar bizim değerimizdir. Bunlar herkesin müşterek değerleridir. Stadyumlarda bayram kutlamasına mani bir hal yok. 1-1,5 ay süreyle tribünlerdeki hareketleri yapmak üzere gençlerin eğitim sürecinden kopmasıyla ilgili mevzudur burada sorun olan. Yoksa Atatürk'ü unutturmak kimsenin haddi değildir, kimsenin de böyle bir çabası yoktur'' diye konuştu.

Kılıç, ülke genelinde 155 gençlik merkezi yaptıklarını, 2014 yılında 500 bin gencin kamp yapmasını hedeflediklerini bildirdi.

149 bin 489 üniversite öğrencisine bu yıl burs bağlandığını, toplamda 455 bin öğrencinin ayda 280 TL burs aldığını kaydeden Kılıç, özel şahıslara ait elverişli gayrimenkulleri yurt yapmak için kiralama ilanına çıkacaklarını belirtti.

''Aileler son derece memnun''

Gençlik kamplarında, gençlik trenlerinde, gençlik etkinliklerinde kızlarla erkeklerin ayrı ayrı dönemlerde kamplara alındığını belirten Kılıç, şunları söyledi:

''10 bin olan kamplara katılan genç sayısı geçen yıl 200 bine çıktı. 200 binin 100 bini kız 100 bini erkek. 200 bin gencin ailelerine karşı bir mesuliyetimiz var. 200 bin gencimizin duygusal ve psikolojik gelişimlerine yönelik bir mecburiyetimiz ve mesuliyetimiz var. Okulda, gündelik yaşamda, aile ortamında beraberler ama benim bakan olarak yaz kamplarını, deniz kamplarını, doğa, tematik kampları kız erkek birlikte yapmak gibi bir mesuliyetim yok. Aileler bu durumdan son derece memnun.

Bilakis ailelerin, Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarında da gençlerin kızlarla erkekler sosyal alanlarda bile ayrı olarak eğitim, öğretim ve barınmalarına devam etmeleri yönünde bizden talepleri var. Bunu da net olarak ifade ediyorum.

Kız ve erkek öğrenciler ayrılmadan önce kamplara katılan sayısı 10 bindi, bunun yüzde 35'i kız yüzde 65'i erkekti. Ayrıldıktan sonra toplam 200 katılımcı oldu ve yüzde 51'i kız, yüzde 49'u erkek. Bunun doğru bir uygulama olduğunu düşünüyorum.

Sadece bir hafta kamplarda misafir kalıyorlar. Kalan yılın 51 haftasını diledikleri gibi değerlendirebilirler. Bizim burada kesinlikle yaşam biçimine müdahale etmek gibi bir girişimimiz yok.''

Kız çocuklarına devlet yurdunda yer bulamadığı için memleketine geri çağıran babalar olduğunu belirten Kılıç, ''Bunun sorumluluğunda hareket ediyoruz ve burada pozitif ayrımcılık uyguluyoruz'' dedi.

Kılıç, sorulara yanıt verirken, Başkanvekili Güldal Mumcu'nun CHP Tunceli Milletvekiline Kamer Genç'e söz vermesini eleştirdi.

Kılıç ''Eski köye yeni adet mi? Bu yöntemin uygulanmasını İçtüzük'e uygun bulmuyorum'' dedi.

Mumcu da Kılıç'a ''Siz uygun bulmayabilirsiniz ama İçtüzük böyle'' karşılığını verdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • halil ibrahim çayıroğlu 11 yıl önce Şikayet Et
    Kıymetli bir Bakan. Suat Bey gerçekten önemli işlere imza attı. Bakanlık tarafından yapılan sosyal projeler, geziler, kamplar, etkinlikler ilerleyen yıllarda gençlerin müthiş bir avantaja sahip olabileceği anlamına geliyor. İlerleyen yıllarda olacakları tahmin edebiliyorum. Bende Geçen yaz Seyyah gezi programına katılma imkanı buldum. Çok kaliteli bir çalışmaydı Allah razı olsun düzenleyenlerden. Benim Bakanlığın yapmasını çok istediğim 2 şey var. Birisi lise düzeyinde başarılı olan öğrencilerin Ücretsiz umre yapmasını sağlamak, ikincisi ise ortaokul düzeyinde bütün okulların Çanakkale Şehitlerimizi görmesi için ücretsiz gezi düzenlenmesi. Artık gençliğimiz güzel yetişmiyor, sürekli bir bozulma olduğuna şahit oluyorum, ülkemizin geleceğini garanti altına almak istiyor isek çocuklar ve gençler üzerinde yoğun çaba sarf etmeliyiz. Allah yardımcımız olsun.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'
Bayraktar TB3 test uçuşlarına devam ediyor