Google ve Yahoo neye uğradığını şaşırdı

Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA), Yahoo ve Google şirketlerinin tüm dünyadaki veri merkezlerini birbirine bağlayan ana iletişim hatlarına gizlice girerek, buralardaki verileri kopyaladığı bildirildi.

Google ve Yahoo neye uğradığını şaşırdı
Google ve Yahoo neye uğradığını şaşırdı
GİRİŞ 30.10.2013 21:03 GÜNCELLEME 31.10.2013 07:53
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Washington Post gazetesinin internet sitesinde yer alan haberde NSA'nın, Yahoo ve Google iç ağlarından, kurumun Washignton'ın bir banliyösündeki merkezinde bulunan veri deposuna her yıl milyonlarca veri aktarımı yaptığının ortaya çıktığı belirtildi.

ABD'nin internet izleme ve telefon dinlemeye yönelik gizli programlarını basına sızdıran NSA eski sistem analisti Edward Snowden'den elde edilen belgelere ve yetkililerle yapılan görüşmelere dayandırılan haberde, söz konusu bilginin Snowden tarafından sızdırılan 9 Ocak 2013 tarihli bir belgede yer aldığı kaydedildi.

Ayrıca son 30 gün içinde NSA saha memurlarının 180 milyon yeni veriyi işlemden geçirerek geri gönderdiği iddiasına da yer verilen haberde, verilerin, "meta veriler" adı verilen, elektronik postaların kim tarafından kime ve ne zaman gönderildiği ve metin, sesli veya görüntülü olması gibi içeriğine ilişkin bilgilerden oluştuğu bildirildi.

Verileri elde etmede kullanılan en önemli aracın NSA ve İngiliz istihbarat örgütü Hükümet İletişimler Merkezi (GCHQ) ile ortak yürütülen MUSCULAR projesi olduğu belirtilen haberde, NSA ve GCHQ'nun, Google ve Yahoo'nun veri merkezleri arasındaki bilgileri ileten fiber optik kablolardaki tüm veri akışını kopyaladıklarının ortaya çıktığı aktarıldı.

Haberde, ele geçirilen MUSCULAR projesi belgelerinde, Yahoo ve Google'dan toplanan bilgilerin önemli itihbarat ipuçlarının elde edilmesini sağladığına ilişkin ifadelere rastlandığı vurgulandı.

Washington Post'ta yer alan haber üzerine Google ve Yahoo'dan ayrı ayrı yapılan açıklamalarda, şirket yetkililerinin veri merkezlerine gizlice girildiğine ilişkin bilgi sahibi olmadıkları bildirildi.

Google'dan yapılan açıklamada, ''Hükümetin veri merkezlerimizdeki trafiğe müdahale ettiğine ilişkin iddialardan tedirgin oluyoruz. Böyle bir faaliyetten haberdar değiliz'' ifadesi kullanıldı.

Açıklamada bulunan bir Yahoo sözcüsü ise "Veri merkezlerimizin güvenliğinin korunması konusunda son derece sıkı denetimler uygulanmaktadır ve NSA'ya veya başka hiçbir hükümet kurumuna veri merkezlerimize erişim hakkı vermedik" dedi.

YORUMLAR 8
  • Aziz Tekin 10 yıl önce Şikayet Et
    gülldürmeyin beni. yahoo,google facebook gibi siteler kendileri amerika için casusluk yapmaktadır.
    Cevapla
  • ibrahim özbölük 10 yıl önce Şikayet Et
    Adamların bilgisayarlarını kendi bilgisayarlarınız mı sandınız . Bütün bilgileri topluyor istenmesi durumuzdada herhangi bir ülkeye para karşılıgındada satacaklar. Navigasyonla bütün ülkenin haritası biliyorlar, kimin nerde olduğunuda biliyorlar. Bu akıllı telefon dedikleri çok faydalı sanıyor sunuz onu kullanarak rehberiniz tüm telefon numaralarını , mesajlarınıda; ben bilgisayar programcısıyım geçenlerde whatsapp bir ağını bulduk ve telefon numaralarının bir veri tabanına kaydedildiğini öğrendim.Benzerinin bir tanesinin yedeğini aldım ama aldığım sunucu numaralar 2000 kadarını indirebildim. Türkiye'ninde bu ülkelere pabuç bırakmamalı kendi işletim sistemini yapmalı kendi veri tabanlarını oluşturmalı
    Cevapla
  • ERHAN KAYA 10 yıl önce Şikayet Et
    Dövüş Sporlarında En çok Judo yu Severim. Çünkü rakibinin gücünü kullanarak onu etkisiz hale getirirsin. Sen hiç yorulmazsın. Bu internet de aynı mantık. google yahoo facebook vs vs vs özellikle sosyal paylaşım siteleri facebook hi5 friendster vb gibi siteler... siz her türlü bilginizi verirsiniz, her türlü resminizi paylaşırsınız, anlık bilgilerinizi yüklersiniz... dünyadaki istihbaratların belki milyarlarca dolar harcasalar bile elde edemeyeceği bilgileri sizler bizler kendi istediğimizle veririz. Ondan dolayıdır ki bu sosyal paylaşım sizeleri kullanıcılarına heeeeeeeeer türlü kolaylığı sağlarlar. Sonuç ??? usa daki adam senin benim nerede ne yaptığımı anlık takip eder.
    Cevapla
  • OĞUZHAN 10 yıl önce Şikayet Et
    ABD bunu zaten yapıyordu. Sadece açığa çıktı... Sayın Nizamettin abim, günümüzde 2 Terabayt(2000 Gb)lık kişisel bilgisayarlar bile olduğuna göre ABD nin bu verileri kopyalamasında yer sıkıntısı olmaz. Şimdi onlarda belki de 1 Ob(OĞUZ bayt :D )(1000 Terabayt) lik pc ler vardır. OTTOMAN EMPİRE Gümüşhaneli misin ?;)
    Cevapla
  • Nedimi 10 yıl önce Şikayet Et
    Bilgilerinizi paylaşıyoruz.. Bilgisini veriyorlar buradan bunu anlamalıyız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gize Piramitleri'nin altında bulundu! 'Büyük bir anomali' diyerek duyurdular!
2013'ten bu yana sadece 1 dolar maaş alıyor! İşte CEO'ların aldıkları maaşlar...