Berrak aşure tarifi (videolu) Nefis aşure YAPILIŞI! Şeflerden kolay aşure HAZIRLANIŞI (resimli)

Muharrem Ayı’nın 10 gününde (29 Ağustos) evlerde aşure yapılacak ve komşularla paylaşılacak. Biz de damaklarda şölen etkisi meydana getirecek şahane ve klasik aşurenin hazırlanışını, uyulması gereken bütün püf noktalarını ve bununla birlikte sağlık açısından çok çeşitli faydalarını size özel hazırladık. İşte, gerek göze gerekse mideye hitap edecek ve ağızda unutulmaz tatlar bırakacak pratik aşure tarifi...

Berrak aşure tarifi (videolu) Nefis aşure YAPILIŞI! Şeflerden kolay aşure HAZIRLANIŞI (resimli)
Berrak aşure tarifi (videolu) Nefis aşure YAPILIŞI! Şeflerden kolay aşure HAZIRLANIŞI (resimli)
GİRİŞ 31.08.2020 00:18 GÜNCELLEME 31.08.2020 00:18
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Ülkemizde paylaşılarak çoğalan; nohut, buğday, nar gibi meyve ve kuru bakliyatlarla karıştırılarak yapılan, piştiğinde sıcak sıcak dağıtılan ve bu sayede hemen hemen her evde bulunacak olan aşure tatlısı paylaşma kültürümüzün inceliklerindendir. Siz de Aşure gününde mutluluğu, bereketi ve fazileti artırmak için sevdiklerinize nefis aşureler hazırlayabilirsiniz. Onlara hazırladığınız doyumsuz tada sahip aşureleri paylaşarak bu özel günde unutmadığınızı ve onlara ne kadar değerli olduğunu gösterebilirsiniz. Hem görsel açıdan göze hitap eden, hem de lezzet açısından damakta nefis tatlar bırakan aşure nasıl yapılır sorusuna yanıt almak için; aşurenin kıvamı, rengi, ne kadar beklemesi gerektiği ve sunuluşuna ilişkin tüm incelikleri haberimizden öğrenebilirsiniz. İşte, karşınızda karışık meyve ve bakliyatlarla süslenerek yapılan ve kültür mirasımız olan klasik ve kolay aşure tarifi ve hazırlanışı...

 

 

AŞURENİN TEMEL MALZEMESİ NEDİR?

Aşurenin olmazsa olmazı elbette buğdaydır. Buğdaysız aşure olmaz, olur da öyle bir şey yaparlarsa ona aşure denmez. Buğdayın haşlanırken suya verdiği kıvam, renk ve lezzet aşureyi aşure yapar.

 

 

aşure

AŞURENİN KIVAMI NASIL OLMALIDIR?

Ne sulu ne de katı olmalı. Aşure yapmanın en kritik, en zor aşaması da bu. Su ve buğday oranı çok önemli. Tarif ne olursa olsun, kullandığınız bakliyatın suyu emme ve şişme potansiyeli farklı. Her bakliyat raf ömrüyle orantılı su çeker. Aşure yaparken tariflerin birebir tutmamasının temel sebebi bu. Ocaktan indirmeden, soğuduğunda, malzemelerin nişasta oranlarıyla daha da katılaşacağı mutlaka hesaplanmalı. İçine konulan malzemeler ne olursa olsun, iyi haşlanmalı. Yine de biraz fazla pişmiş bakliyat bile dişe gelen buğday ve nohuttan on kez daha iyidir.

aşure

AŞURENİN RENGİ NASIL OLMALIDIR? 

Aşure jöle gibi berrak olamaz çünkü yapısına aykırı. Buğday ona gizemli bir buğu katar, az buğday koyulup kıvam almayan bir aşureye nişastayla kıvam vermek kabul edilemez. Çünkü buğday aynı zamanda uçuk kahverengiyle koyu krem rengi arasındaki hassas çizginin temel kaynağıdır.

aşure

AŞURE NASIL SUNULUR?

Aşure alçakgönüllü yapılır ama cesurca süslenir. Onun olmazsa olmazı budur. O uçuk buğulu rengin üzerinde fıstığın yemyeşili, kayısının en oranjı, nar tanelerinin en parlağı olmalıdır. Kuru, küflü, beklemiş ve pörsümüş malzeme kabul edilemez. Hangi malzemeyi kullanırsanız kullanın süsleme ister kontrast renkler üzerinden, ister aynı rengin tonları tercih edilerek yapılsın cüretkar olması ona yakışandır. Bir başka önemli konu ise aşurenin paylaşmak üzere yapılma mantığı. Şeffaf (cam) ve derin kaselerde paylaşın ki her açıdan içinde kullandığınız malzemeler görülsün. Komşuya giden aşure kasesinin büyüklüğünü, o hanede yaşayan kişi sayısının orantısıyla hesaplamayı da unutmayın.

aşure

AŞURE NE KADAR BEKLER? 

Aşurenin lezzeti ılıkken doruk noktasındadır. Soğuduğunda muhallebi tadına yakınlaşır. Yapı itibariyle doğal malzeme içeren bu tatlı buzdolabında saklanmalı. Ama uzun süre de beklememeli, aksi takdirde sulanır ve ekşir.

aşure

KOLAY AŞURE TARİFİ!

AŞURE TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

500 gr buğday 
1 kg şeker
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı nohut
1 çay bardağı portakal suyu 
2 portakal kabuğu rendesi
1 çay bardağı pirinç
1 bardak süt
10 adet karanfil 
2 kabuk tarçın 
Tuz

ÜZERİNİ SÜSLEMEK İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

500 gr kuru üzüm 
500 gr kuru kayısı  
250 gr gün kurusu kayısı 
250 gr incir
250 gr ceviz  
250 gr fındık 
250 gr çiğ badem 
1 su bardağı kuş üzümü
1 bardak kuru dut
Yenibahar 
Toz tarçın 

PÜF NOKTALAR

*Aşurenin beyaz olması için buğdayın iyice yıkanmalı
*Haşlanmış nohudun suyu süzülerek eklenmeli
*Kuru meyvelerin içinde iri kalması için önceden suda bekletilmemeli, yıkanıp doğranmalı, buğdaya eklenince çok kaynatılmamalı 
*Aşurenin ekşi olamaması için buğday kaynamaya başlayınca köpüğü mutlaka alınmalı
*Şeker aşureyi sulandırır ve malzemeyi dirileştirdiği için en son eklenerek malzemeyle kaynatılmalı
*Üzeri, kaseler ılıdıktan sonra süslenmeli; aksi halde malzemeler aşurenin içine çöker 

AŞURENİN BİLİNMEYEN MUCİZEVİ FAYDALARI NELERDİR?

Muharrem ayında evinizde pişirip sevdiklerinizle paylaştığınız aşurenin bilinmeyen faydalarını sizler için paylaşıyoruz.

Aşure sağlık açısından tam bir şifa deposu. Bağışıklığı güçlendirip vücut direncini artırıyor. İdeal aşurenin 41 malzemeden oluştuğu söylense de genelde 15 çeşitli malzemeden sofralarımıza geliyor.

Uzmanlar, her yıl Muharrem ayında hazırlanan aşurenin çocuklar için önemli bir besin kaynağı olduğunu belirtiyor.

İçinde kuru fasulye, nohut, pirinç, buğday, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir, kuru dut, fındık, fıstık, ceviz gibi çok çeşit bulunduğu için her besinin farklı faydaları var.

Her ne kadar besleyici yanı olsa da yüksek kalorili bir tatlı olduğunu unutmamak gerekir. 1 kase aşure yaklaşık 300-400 kalori içeriyor. Oldukça yüksek enerjili olan aşureyi tüketirken aşırıya kaçmamakta fayda var.

Aşure, kalp-damar sağlığını destekliyor, emziren anneler için enerji ihtiyacını sağlıyor aynı zamanda süt artırıyor.

Depresyondan koruyor, B grubu vitaminlerinin birçoğunu içerdiği kuru baklagiller, buğday ve kuruyemişlerle sağlayan aşure pozitif ruh haline de katkı sağlıyor.

Gelişme çağında olan çocuklar için en büyük besin kaynağı olan aşure, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde büyümeyi destekliyor.

Aşurede bulunan buğday, zihin yorgunluğuna ve sinir bozukluklarına iyi gelir.

En az 15 farklı besinin karışımıyla hazırlanan, içinde çok önemli kaynakları barındıran aşurede kuru baklagil ve tahıl grubu ürünler yer aldığı için bitkisel protein içeriyor, hayvansal gıdalar olmadığından kolesterol de bulunmuyor.

Fasulye, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu amino asitler açısından mükemmel bir denge oluşturur. Bakteriyolojik çökme için idealdir.

İçinde fındık, ceviz gibi yağlıtohumlar bulunur. Fındık, ceviz Q-3 başta olmak üzere demir, kalsiyum, E vitamini ve B grubu vitaminleri içerir. Bu yüzden özellikle kalp hastalıklarına yararlı besin öğeleri içerir.

Aşure içeriğindeki maddeler sayesinde anne sütünü artırır, yüzdeki lekeleri giderir.

Aşurenin üstünü süslemek için kullandığımız badem ise zihin yorgunluğunu atmamızı sağlar.

Bol posa içerir; kurubaklagil, incir, kurukayısı gibi barsak hareketlerini hızlandıran besinler bulunduğu için kabızlık, hazımsızlık gibi problemlere iyi gelir.

Aşurenin B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum içerir.

Aşure yapılırken şeker yerine bal veya pekmez konularak yapılırsa kalorisi azaltılmış olur.

Nişasta, cilt hastalıklarındaki kaşıntıyı keser. Vücutta oluşan iltihapları gidermede etkilidir. Hindistan cevizi, böbrek taşı düşürmede etkilidir. İdrar söktürücü ve mideyi kuvvetlendirici etkisi vardır. Tarçın, kandaki şeker miktarını düşürür. Kalbi kuvvetlendirir.

Badem, beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Akciğer hastalıklarına oldukça etkilidir. Cilt dokularının yenilenmesini sağlar. Kanı temizler, migren ve sinirsel rahatsızlıklarında kullanılır. Kuru üzüm, antioksidan etkisi sayesinde kansere karşı koruyucudur.

aşure

YORUMLAR 4
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Verdiğiniz ölçü orduya yeter.
    Cevapla
  • Dadaş25 3 yıl önce Şikayet Et
    analarımızın nenelerimizin yaptığı gibi yapılır.
    Cevapla
  • kamehmetlaci 6 yıl önce Şikayet Et
    biraz gec olmadimi ya asure ayi gecti gunaydin
    Cevapla
  • Aşura 3 yıl önce Şikayet Et
    Yooo bugün aşure günü her müslümana mübarek ola
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak