Filistin Uğruna önemli bir çalışma

Son yüzyılın en münevver isimlerinden Edward Said'in "1948’in Tarihini Yeniden Yazmak" amacıyla başladığı girişimin meyvesi olan eser Türkçe'ye kazandırıldı.

Filistin Uğruna önemli bir çalışma
Filistin Uğruna önemli bir çalışma
GİRİŞ 29.03.2012 13:33 GÜNCELLEME 29.03.2012 13:33

Eugene L. Rogan ve Avi Shlaim'in orijinal adı The War for Palestine (Filistin için Savaş) adlı derleme çalışması Küre Yayıncalarınca Filistin Uğruna başlığı ve "1948’in Tarihini Yeniden Yazmak" alt başlığıyla Türkçe'ye kazandırıldı.

Orijinali Cambridge Üniversitesi Yayınları arasında 2001 yılında neşredilen eser, büyük beğeni kazanmış, 8 bin nüshadan fazla satıldı ve Türkçe'den önce üç ayrı dile -Arapça, Fransızca ve İtalyanca- çevrilmişti.

Suna Gülfer Ihlamur-Öner tarafından Türkçeleştirilen eserde; Lohdra Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi profesörü Fawaz A. Gerges, Brunel Üniversitesi Tarih ve Politika okutmanı Matthew Hughes, Columbia Üniversitesi Edward Said Kürsüsü Arap Çalışmaları profesörü Rashid Khalidi (Raşid Halidi), Oklahoma Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Merkezi müdürü ve Ortadoğu Çalışmaları öğretim üyesi Doç. Dr. Joshua M. Landis, Ben-Gurion Üniversitesi Ortadoğu Tarihi profesörü Benny Morris, McGill Üniversitesi yardımcı doçenti  ve Tarih Bölümü ve İslami Çalışmalar Enstitüsü görevlisi Laila Parsons, London King College Din Antropolojisi profesörü Madawi al-Rasheed,  Oxford Üniversitesi'nde Ortadoğu’nun Modern Tarihi üzerine dersler veren Orta Asya ve Osmanlı Tarihi üzerine kitaplara imza atmış (Late Ottoman Empire, Outside In: On the Margins of the Modern Middle East, “The Contemporary Middle East) Eugene L. Rogan, geçtiğimiz yıllarda aramızdan ayrılan ünlü ortadoğu uzmanı ve yazar Edward W. Said, Oxford Üniversitesi Uluslararası İlişkiler uzmanı Prof. Avi Shlaim ve  Londra Üniversitesi'nin Doğu ve Afrika Çalışmaları Bölümü’nde (SOAS) Ortadoğu Siyaseti uzmanı Prof. Charles Tripp'e ait makaleler bulunuyor.

kullanKüre yayınevi yetkililileri kitapla ilgili yaptıkları açıklamada; "Arap-İsrail ilişkilerinin halihazırdaki durumu ile geçmişe yönelik popüler yaklaşımlar arasında hayli önemli bir bağlantı bulunmaktadır. Geçmişin daha karmaşık ve tarafsız bir biçimde kavranması, en azından Araplar ile İsrail arasında gelecekte varılacak bir uzlaşma beklentisini korumak için zorunluluk taşımaktadır. 1948’in tarihini yeniden yazmak, bu yüzden akademik olduğu kadar pratik de bir zarurettir" diyorlar.

Kitabın yazarları ise önsöz yazısında kitap hakkında şunları kaydediyorlar: "Bu kitap, 1948’in tarihinin Arap ve İsrail perspektiflerinden fark gözetmeden yeniden yazılmasını teşvik etmek için ilk girişimdi. Oxford Üniversitesi St. Antony’s Koleji’nin Ortadoğu Merkezi’nde 1998 sonbaharında düzenlenen bir dizi konferanstan esinlenmekteydi. Eski ve yakın zamanda gizliliği kaldırılan arşiv kaynakları ışığında Filistin için mücadelede yer alan yerel aktörlerin rolünü yeniden incelemeyi hedeflemekteydi. Bu kitabın yazarları farklı deneyim ve çevrelerden gelen insanlardı: Bazıları İsrail, bazıları Arap dünyası ve bazıları da Batı’dan. Kökenlerimizden bağımsız olarak hepimiz bulabildiğimiz en iyi kanıtların yardımıyla bu tarihî önem taşıyan savaşın nedenlerini, gelişimini ve de sonuçlarını keşfetmek kararlılığıyla bir araya gelmiştik. Bizim ortak amacımız, utancı birilerine yüklemek ya da suçun sorumluluğunu pay etmek değil, anlamaktı.

Arap ve İsrailli bilim insanlarını Filistin Savaşının tarihini yeniden yazmak amacıyla bir araya getirme fikrini ilk ortaya atan, Oxford’daki Ortadoğu Merkezi’nin uzun süredir dostu olan Edward Said idi. Edward bu kitaptaki makalesinde ve diğer yerlerde, Arap entelektüellerinin kendi tarihleri ile yüzleşmesi gerekliliği ve meselenin iki tarafına aynı anda bakmanın ya da kendi ifadesiyle farklı sesleri birbirine uydurarak tarih yazmanın önemi üzerine etkili bir şekilde yazmaktaydı"

Kitabın 2 Nisandan itibaren kitapevleri raflarında olması bekleniyor... Kitapla ilgili tüm bilgilere www.kureyayinlari.com adresinden ulaşabilirsiniz

(Haber 7)

Kitapla ilgili teknik bilgiler ve internet üzerinden sipariş şartlarını görmek için bu linki kullanabilirsiniz

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!