Kerkenes Harabeleri'nin tarihi yolculuğu

Sorgun'da incelemelerde bulunan Yozgat Valisi Necati Şentürk, Kerkenes Dağındaki Antik Demir Çağı Kentinde birçok uygarlıkların bu bölgede iç içe yaşadıklarını söyledi.

Kerkenes Harabeleri'nin tarihi yolculuğu
Kerkenes Harabeleri'nin tarihi yolculuğu
GİRİŞ 02.10.2010 20:14 GÜNCELLEME 02.10.2010 20:14

Kerkenes Festivali etkinlikleri kapsamında Sorgun'a 15 kilometre uzaklıkta bulunan Kerkenes Dağı'ndaki Antik Demir Çağı Kenti'nde yapılan kazı çalışmalarını yerinde takip eden Vali Necati Şentürk, burada yaptığı açıklamada o dönemlerde bir çok uygarlığın bu bölgede yaşadığını, Uygarlıkların kesiştiği nokta ise Kerkenes Harabeleri olduğunu belirterek, "Bir çok uygarlık bu bölgede iç içe yaşamış. 7 kilometrelik bir surla çevrilmiş bir alan içerisinde yer alan kerkenes harabeleri kazı çalışmaları 1993 yılından bu yanı devam etmektedir. Yapılan çalışmalar neticesinde şuana kadar çok ciddi kalıntıların olduğu görülüyor. Tabi böyle bir çalışmayı yürütmek çok kolay değil." dedi.

Kazı çalışmalarındaki ekip sayısının az sayıda olduğuna dikkat çeken Vali Şentürk, "Kanaatim buraya biraz daha fazla kaynak ve personel çalıştırılması gerekiyor.18 yıldır devam eden kazı çalışmaları tabiki çok geç başlanmış bir çalışmadır. Ben gelecekte bu bölgenin turizm açısından bir cazibe merkezi olacağını düşünüyorum. Ayrıca çok az sayıda mahrup bir ekip çalışıyor. Buradaki kalıntıların güzel bir uygarlığa ait olduğunu düşünüyorum. Yapılan çalışalar sonunda tarih açısından önemli gelişmeler olacaktır. Tabi bu tür tarihi eserler insanlığın ortak mirasıdır. Ama her taşınır ve taşınmaz kültür varlığı bu toprağın malıdır. Dünyanın her yerinde böyledir. Yani bir tarihi eser hangi toprakta çıkmış ise o toprağın malıdır, o kültürün malıdır. Topraklarımız kültürel açıdan çok zengin topraklardır. Bunu en iyi şekilde değerlendirmek gerekir." diye konuştu.

Kerkenes Dağı'ndaki Antik Demir Çağı Kenti'nde yapılan kazı çalışmalarını yerinde takip eden Yozgat Valisi Necati Şentürk ve beraberindeki protokol üyeleri, Kerkenes kazı ekibi Başkanı Geoffrey Summers ve Kerkenes Eko Merkezi yürütücüleri Françoise Summers'dan çalışmalar hakkında bilgi aldılar. Kerkenes Dağı'ndaki Antik Demir Çağı Kenti Kapodokya girişinde gelindiğinde Vali Şentürk'ün bir dağcı gibi hiç kimsenin beklemeği biranda 4 metre yükseklikteki taş duvarı gibi tırmanışı protokol tarafından alkışlandı

Kerkenes Dağı'ndaki Antik Demir Çağı Kenti'nde yapılan inceleme ve gezinin ardından Sahmuratli köyüne gidilerek, Kerkenes dağı ve eko merkezi gezildi.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partili belediyede mobbing skandalı: Engelli personeli...
Slovakya Başbakanı'na suikastte saldırganın kimliği şoke etti: Ünlü edebiyatçı...