Hasan Nail Canat, Üsküdar'da anıldı

2004 yılında aramızdan ayrılan şair, yazar ve tiyatrocu Hasan Nail Canat, vefatının sekizinci yılında Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen bir anma programı ile anıldı.

Hasan Nail Canat, Üsküdar'da anıldı
Hasan Nail Canat, Üsküdar'da anıldı
GİRİŞ 21.10.2012 23:27 GÜNCELLEME 22.10.2012 14:37
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

2004 yılında aramızdan ayrılan şair, yazar ve tiyatrocu Hasan Nail Canat, vefatının sekizinci yılında Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen bir anma programı ile anıldı.

Sunuculuğunu Reha Yeprem'in, oturum başkanlığını Harun Yöndem'in yaptığı programda, yönetmen ve yazar Üstün İnanç, yönetmen Mesut Uçakan, gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak ve yazar Osman Atalay, hatıralar eşliğinde usta oyuncunun kişiliğini ve sanatını anlattılar. Programa katılımın oldukça az olması ise Hakk aşığı bir sanatçının hatırasına olan ilgisizliği gözler önüne serdi.

İki oturum halinde gerçekleşen anma konferansının birinci oturumunda Hasan Nail Canat'ın kişiliği ve dünyaya bakışı usta tiyatrocuyu yakından tanıyan isimler tarafından anlatılırken, programın ikinci oturumunda ise isminin yaşatılması adına yapılabilecek çalışmalar esas alındı. Konferansta Hasan Nail Canat'ın “Bir Avuç Ateş” isimli eserinden beyaz perdeye aktarılan ve yönetmenliğini Mesut Uçakan'ın yaptığı, “Çöküş” filminden kesitlerin yer aldığıı sinevizyon gösterisi de yapıldı.

Hasan Nail Canat, 21 Ekim 2004 tarihinde Ramazan ayının ilk haftasında son oyunu olan 'Aynalar Yolumu Kesti' isimli oyununu Üsküdar Belediyesi İftar Vapuru'nda son kez sahneleyip Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'dan son ödülünü aldı. Canat aldığı ödülün ardından Üsküdar Belediyesi'nin hatıra defterine 'Bu gece çok güzel ve gizemli' diye yazdıktan sonra evine giderek sabaha karşı hayata gözlerini yummuştu.
“Sanat, gülü incitmeden gül yaprağına şiir yazmaktır” sözüyle tanınan ve 41 yıllık sanat hayatında Türk örf ve adetleri ile inançlarından ayrılmayan ve “Sanat Hakk içindir” felsefesini benimseyen Hasan Nail Canat'ı anma programı, Üsküdar Belediyesi Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı.

YORUMLAR 2
  • H. İbrahim Keleş 11 yıl önce Şikayet Et
    teşekkürler. rahmetli hocamız hasan nail canat'a rabbimden rahmet diliyorum. bugün onun yokluğu daha çok anlaşılıyor. bizler onun son dönemlerine yetiştik ve elhamdülillah ki onunla aynı işlerde birlikte olduk. o müthiş bir azimle ve tek adeta tek başına bir müzadele verdi. kokuşmuş sanat dünyasının içinde kendi bildiği ve inandığı gibi bir sanat anlayışını her şeye sürdür. mekanı cennet olsun. hocamızı unutmayan üsküdar belediyesi'nin tüm yetkililerine sonsuz teşekkürler. hasan nail canat'ın ismi ve misyonu daha çok gündeme gelmeli ve yeni nesiller, necip fazıl kısakürek'in dizinin dibinde yetişen bir adamı tanıma fırsatı bulmalılar. bugünlerde çokça tartışılan muhafazakar sanat konusu anlamak için de yine hasan nail canat'ın hayatı incelenmeli... ruhun şad olsun hocam...
    Cevapla
  • İbrahim Dursun 11 yıl önce Şikayet Et
    merhum hasan nail canat a ALLAH cc gani gani rahmet eylesin!. merhum hasan nail canat a ALLAH cc gani gani rahmet eylesin!amin...-sanat; hakk içindir!- prensibi onun nasıl bir insan olduğunun açık kanıtıdır.hakk tarafında olanmanın ahirettede mükafatını görecektir.zaten sevenleri kendisini bunun için hatırlayıp, üsküdar belediyesi arkasından anma proğramı hazırlamış.emeği geçenlere teşekkürler!tebrikler!ALLAH cc kendilerine mükafatını versin!amin.. vesselam
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye, İsrail ile olan tüm ticaretini durdurdu
Erdoğan-Özel görüşmesindeki boş koltuğun perde arkası