II. Abdülhamit'in kaçırılan mirası satışta

İkinci Abdülhamit'in yaptığı ve 31 Mart Olayı sırasında Yıldız Sarayı'ndan kaçırılan dolap İtalya'daki bir müzayede evinde satışa çıkıyor.

II. Abdülhamit'in kaçırılan mirası satışta
II. Abdülhamit'in kaçırılan mirası satışta
GİRİŞ 10.09.2014 12:25 GÜNCELLEME 10.09.2014 12:25
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Yıldız Sarayı Vakfı'ndan Ali Serim, 'Bu çok önemli dolabın üzerinde Fetih Suresi var, fildişiyle, altınla, gümüşle ve sedefle işlenmiş. Türkiye'ye mutlaka kazandırılması gereken bir eser' dedi.

Yıldız Sarayı Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ali Serim, İkinci Abdülhamid tarafından yapılan bir dolabın İtalya'da 20 Eylül'de müzayedede satışa çıkarılacağını belirtti. Serim, İkinci Abdülhamid'e ait gül ağacına altın, gümüş ve sedef işlenerek yapılan dolabı, İtalya'daki yerel bir müzayede evinde gördüğünü söyledi.

İkinci Abdülhamid'in çok önemli mobilyalar ürettiğini bildiklerini dile getiren Serim, 'Elimizde maalesef bu eserlerin çok azı var. Bunların bir kısmı Dolmabahçe Sarayı'nda, bir kısmı Topkapı Sarayı'nda bulunuyor. Çok az bir kısmı da Beylerbeyi Sarayı'nda yer alıyor' dedi.

MUHTEŞEM BİR ESER

Ali Serim, İkinci Abdülhamid'in genç yaştan itibaren marangozlukla uğraştığını ve Yıldız Sarayı'nda kurduğu marangozhanede yüzlerce eser ürettiğini belirtti. Serim, şöyle devam etti: 'Ben bu müzayededeki dolabı görene kadar bu kadar şaşalı, bu kadar işçiliği iyi, 'muhteşem bir eser' diyebileceğimiz mobilya görmemiştim. Bu çok önemli dolabın üzerinde Fetih Suresi var, fildişiyle, altınla, gümüşle ve sedefle işlenmiş. Çok büyük bir işçilik ve emek var. Bu nedenle dolap, Türkiye'ye mutlaka kazandırılması gereken bir eser. Bu eseri, bugünkü sahibi 2010 yılında çok eski bir İstanbullu aileden satın almış. Bu aile, 1911'de İstanbul'dan Paris'e göç etmiş. O aile de dolabı dedelerine hizmet eden bir paşadan edinmiş. Fakat aile kendini saklı tutmak istiyor.'

YILDIZ'DAN KAÇIRILMIŞ

Ali Serim, İkinci Abdülhamid'in eserlerinin 31 Mart Olayı sırasında yaşanan yağmada Yıldız Sarayı'ndan kaçırılmış olabileceğini anlattı.

Serim, 'Saray basıldığı vakit bugün Yıldız Teknik Üniversitesi ve Hamidiye Camisi'nin olduğu kısımdan basılıyor. Marangozhane de oraya en yakın olan binalardan bir tanesi. Bu yağma bir şekilde kontrol altına alınıyor ama kütüphane ve marangozhane yağma görüyor' diye konuştu. Serim, 20 Eylül'de İtalya'daki bir müzayede evinde satışa çıkarılacağını belirttiği eserin Yıldız Sarayı Müzesi'ne kazandırılması çağrısında bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • İsmail KILINÇ 9 yıl önce Şikayet Et
    vakayı hayriye. yapanında yaptıranında allah belasını vere
    Cevapla
  • hursit dilaver 9 yıl önce Şikayet Et
    sultana ihanet edenler, nasıl da onu sonra aradılar.. çalana asla hayretmemiştir.bakalım 100 yıl sonra alana hayredecek mi.
    Cevapla
  • osman öztürk 9 yıl önce Şikayet Et
    Abdulhamid`i anlamak herşeyi anlamak olacaktır. Necip Fazıl Kısakürek !!. Bizi yükselten dinimize karşı duyduğumuz büyük aşktır. Ulu Hakan Cennet Mekan Sultan Abdülhamid Han !!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Lokanta ve kafelerde yeni dönem! KDV oranları yükseltildi
ABD'de yeni bir George Floyd vakası! Tyson nefessiz kalarak ölmüş