Tanpınar Edebiyat Müzesi açıldı

12 Kasım 2011 Cumartesi günü akşam saatlerinde, Alay Köşkü’nde Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın katılımıyla gerçekleştirilen açılışa çok sayıda ünlü sima katıldı.

Tanpınar Edebiyat Müzesi açıldı
Tanpınar Edebiyat Müzesi açıldı
GİRİŞ 13.11.2011 10:12 GÜNCELLEME 13.11.2011 10:12

Kütüphanelerin en önemli görevi; bilgi kaynaklarının takip edilmesi, derlenmesi, tanımlanması gibi teknik bir dizi işlemden sonra insanların hizmetine açılmasıdır. Günümüzde kitaplar, ekmek ve su gibi birer ihtiyaç haline gelmiştir.  Ülkemizde geleneksel kütüphanelerden yeni modern kütüphanelere geçiş süreci son beş yıldır uygulanmaktadır ve bunun sonucunda kütüphanelerdeki değişim gözle görülür hale gelmiştir. Yeni Kitapların kütüphanelere girişi, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nün Derleme Kaçağını önleme çabaları, kütüphanelerimizi bir adım daha öne çıkarmaya yetmiştir.

Yeni dönemin en göze çarpan değişimlerinden biri de Edebiyat Müze Kütüphaneler projesidir. Bu özel kütüphaneler Alay Köşkü gibi bulundukları şehrin kültürel önemini ve mimari özelliklerini yansıtan estetik niteliği yüksek bağımsız binalarda kuruluyor. Kütüphane içerisinde okuyucu ve araştırmacıların her türlü ihtiyaçlarını karşılayacakları bir ortam düşünülmüş. Şık bir kafe kütüphanenin alt katında hazır ve nazır bir biçimde konuklarını bekliyor. Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi’nde 1000’i aşkın yazarın edebiyat ve edebiyat kuramına ilişkin eseri bulunuyor. Bugün itibariyle toplam kitap sayısı 8 bini aşmış. Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi’nde Türkiye’de yayımlanan 107 edebiyat ve sanat ile ilgili süreli yayının basılı versiyonlarına erişim olanağı var. Edebiyat Müze Kütüphanesine adını veren edebiyatçımız Ahmet Hamdi Tanpınar’la birlikte Necip Fazıl, Yahya Kemal, Orhan Pamuk ve Nedim’in hem kendi eserlerinden hem de onlar hakkında yazılmış eserlerden oluşan özel koleksiyonlar bulunmakta. Ayrıca Ahmet Hamdi Tanpınar’ın kendi eliyle dostlarına yazdığı mektuplar sergileniyor.

İstanbul Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi’nin açılışı, 12 Kasım 2011 Cumartesi günü akşam saatlerinde, Alay Köşkü’nde Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın katılımıyla gerçekleşti. Yoğun katılımın gözlendiği açılışa Yazar Gülten Dayıoğlu, Eleştirmen Doğan Hızlan, TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Bilge Kula, Genel Müdür Yardımcıları Ümit Yaşar Gözüm ve Semra Atınç, İl Kültür Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Ayasofya Müzesi Başkanı Prof. Dr. Haluk Dursun, Topkapı Sarayı Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, Basın Yayın Birliği Başkan Yardımcısı Münir Üstün, Türkiye Yayıncılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Raşit Çavaş, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Ali Ural’ın yanı sıra yazarlar, yayıncılar, telif ajansları ve edebiyat severler katıldı.

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, açılışta yaptığı konuşmada Müze Kütüphane konseptinin Türkiye’de ilk kez denendiğini, bu yıl içerisinde Adana Karacaoğlan, Ankara Mehmet Akif Ersoy ve Diyarbakır Ahmet Arif Müze Kütüphanelerinin açıldığını ve bu konseptin geliştirilerek başka illerimizde de uygulanacağını sözlerine ekledi. 

(Haber 7)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bölücülüğü savunan adayla ilgili çarpıcı sözler: Esenyurt’u özerkleştirecek mi nedir?
İYİ Parti'nin İBB adayı Kavuncu CHP-DEM ittifakına değindi ve asıl amaçlarını açıkladı...