ÇGD'nin 'yılın gazetecileri'ne ödül

Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin (ÇGD), 2005'in "Yılın Başarılı Gazetecileri" ödülleri törenle sahiplerini buldu. ÇGD'nin en büyük ödülü Cumhurbaşkanı Sezer'e verildi.

ÇGD'nin 'yılın gazetecileri'ne ödül
ÇGD'nin 'yılın gazetecileri'ne ödül
GİRİŞ 06.05.2006 00:25 GÜNCELLEME 06.05.2006 00:25

Tören nedeniyle Kavaklıdere'deki Ambassadore Boutique Otel'de düzenlenen gecede konuşan ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay, derneğin her yıl "Yılın Başarılı Gazetecileri" ödülleri yanında, "düşünce ve basın özgürlüğü, insan hakları ile demokratikleşme" konularında öne çıkan kişi ya da kuruluşlara "Özel Onur Ödülü" verdiğini hatırlattı.

Abakay, ÇGD'nin bu yıl 'Özel Onur Ödülü"nü Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e verme kararı aldığını bildirdi. ÇGD'yi bilenlerin bu ödülün neden Cumhurbaşkanı'na verildiği konusunda tereddüt edebileceklerini belirten Abakay, şunları kaydetti: "Öncelikle şunu söyleyeyim. Ne sayın Cumhurbaşkanının ÇGD'nin bu ödülüne ihtiyacı var, ne ÇGD'nin devletin desteğine, arkasına devleti alma gibi bir derdi var. Bunun bir defa altını çizelim. ÇGD'nin bundan sonra da böyle bir ihtiyacı olmayacaktır. ÇGD, bugüne kadar düşünce, demokrasi ve basın özgürlüğü konusunda devlet katları ve iktidarla hep ters düştü. Çünkü haklıydı. Bundan sonra da yapılacak her türlü onursuzluk karşısında yine devletin, iktidarların karşısında olacaktır."

Abakay, "Özel Onur Ödülü'nün Cumhurbaşkanı Sezer'e, "demokratik ve laik cumhuriyet ilkeleri ve hukukun üstünlüğü konularındaki kararlı ve tutarlı tavrı" nedeniyle verildiğini söyledi. Abakay, "Cumhurbaşkanı göreve başladığından beri, hatta kendisini göreve getiren iktidar da dahil olmak üzere eski ve yeni tüm iktidarların Anayasa ve yasaların üstünlüğüne karşı ve bu üstünlüğü yok sayan tutumlarına karşı direnç göstermesi nedeniyledir" diye konuştu.

Terörle Mücadele Yasası'na da değinen Abakay, "Yine cezaevleri gazetecilerin uğrak yeri olacak, yine gazeteler sudan sebeplerle kapatılacak. Bu nedenle de Terörle Mücadele Yasası'nın geri çekilmesinden yanayız" dedi.

-ÖDÜLLER-

Derneğin ödüllerini alan gazeteciler ve eserleri şöyle:
Mustafa Ekmekçi Gazetecilik Ödülü; Özdemir İnce, Hürriyet Gazetesi, "Sol üzerine değerlendirme" yazılarıyla.
Mahmut Tali Öngören TV Programı Ödülü; Coşkun Aral.
Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü; Ertuğrul Mavioğlu, "Apoletli Adalet" adlı inceleme ve araştırma çalışmasıyla.
Rafet Genç Gazetecilik Başarı Ödülü; Akın Bodur, Cumhuriyet, "Irak işgaline İskenderun'dan lojistik destek sağlanması" haberleriyle.
Yazılı Haber Dalı; Uğur Ergan, Hürriyet, "Gizli Anayasaya Aşırı Sağ Rötuşu" Tolga Şardan, Milliyet, "Üniversiteliye Büyük Gözaltı" İlhan Taşçı, Cumhuriyet, "Akaryakıt Kaçakçılığında Özel istihbarat Örgütü"
Fotoğraf Dalı; Adem Altan, Radikal, "Kavgalı Kurultay" Adem Yavuz Arslan, Aksiyon Dergisi, "Silahla Yaşamak" Altan Burgucu, Milliyet, "YÖK Ezmesi" Ali Ekeyılmaz, Sabah, "Çerçeve Krizi"
Karikatür Dalı; Metin Üstündağ, Erdil Yaşaroğlu, Penguen Dergisi, "Tayyipler Alemi" Röportaj Dalı; Volkan Şahin, Birgün, "Umutlu Bir Sokak Hikayesi"
Sayfa Düzeni Dalı; Şakir Nazlım, Anayurt Gazetesi
Televizyon Haber Dalı; Banu Avar, TRT, "Sınırlar Arasında" Mete Çubukçu, NTV, "Boşaltılmış Köylere Dönüş Mümkün mü" Kerem Şenel, Kanal D 32. Gün, "Linç Girişimleri-Tayad'lılar" Ünsal Ünlü-Arif Gorica, NTV "Çocuk Ölünce Zaman Durur"
Televizyon Programı Dalı; Tunca Mollaveisoğlu, Kanal Türk, "Yolsuzluk ve Yoksulluk" Nebil Özgentürk, CNN Türk, "Bir Yudum İnsan" Ramazan Öztürk, TRT, "Kırılma Noktası"
Televizyon Belgesel Dalı; Zafer Akturan, TRT, "Tarihin Kıyısında-Suriçi" Kerime Senyücel, TRT, "Işık Yenersu Belgeseli"
Radyo Programı Dalı; Aybeniz Ece Cinkılıç ve ekibi Esin Yolçınar, Osman Nuri Boyacı, Billur Adalet Önder, TRT İstanbul Radyosu, "Günün Demi" Tuba Ayberkin-Nedim Atak, TRT Türkiye'nin Sesi, "Merhaba Dünya"
Yerel Basın; Makale; Şahiye Say, Samandağ Gazetesi, "Çevre, İnsanlık ve Ötesi" Röportaj; Arif Arslan, Batman Çağdaş, "Bizler Amerikalı Kürtleriz" Haber; Erdoğan Erişen, Ordu Gerçek, "Kaçak Tesise Devlet Koruması"
Kent Haber Dalı; Uğur Becerikli, Sabah, "Belediye Meclisi'nde Damızlık Erkek Tartışması" Müslüm Karaaslan, Haber Ekspres-İzmir, "Dikili'de Bire 300 Veren Arsa"
Dayanışma Ödülü; Ahmet Şık ve Ahmet Tulgar. Ergan, Şardan ve Taşçı'nın ödülleri TBMM Başkanvekili Ali Dinçer tarafından verildi.
Mete Çubukçu'nun ödülünü DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Cinkılıç, Yolçınar ve Önder'in ödüllerini de Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hilmi Bengi verdi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü